Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Ārsta padoms nakts vidū

«Toreiz nakts vidū domāju - saukt ātro palīdzību, pašai doties uz slimnīcu vai tikt galā mājās. Sirds sitās, reiba galva un nepameta baiļu sajūta. Savam ārstam nakts vidū jau nezvanīšu,» sarunā ar Dienu atceras Linda. Risinājumu viņa gan atrada, konsultējoties ar ģimenes ārstu telefoniski. Jau četrus gadus Latvijā darbojas Ģimenes ārstu konsultatīvais tālrunis 66016001, kas šajā laikā iedzīvotājiem sniedzis vairāk nekā 190 tūkstošus medicīnisku konsultāciju.

Palīdz nesatiekot

«Sveicināti! Jūs esat piezvanījis uz Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni. Mēs strādājam darbdienās no plkst. 17.00 līdz 8.00 nākamajā dienā, bet brīvdienās un svētku dienās - visu diennakti,» šāds paziņojums atskan, ja konsultāciju telefoniski cilvēks vēlas saņemt, piemēram, darbdienas vidū. Iemesls gan ir saprotams - šajā laikā katram ir pieejams savs ģimenes ārsts. Taču attiecīgajā darbalaikā, kad ģimenes ārstu prakses ir slēgtas, cilvēkiem vienā maiņā palīdz četri konsultanti, kuriem uz telefona zvaniem nākas atbildēt visu laiku - mēnesī tiek saņemti aptuveni 5000 zvanu.

Ārsta palīdze Anita Rība papildus savam ikdienas darbam konsultācijas pa tālruni sniedz jau vairāk nekā trīs gadus. Lai gan varētu šķist, ka ārsts palīdzēt var, vien tiekoties klātienē, tomēr A. Rība ir pārliecināta, ka palīdzēt var, arī nesatiekot cilvēku. Vislabāk gan tas izdarāms tad, ja cilvēkam mājās ir pieejami medikamenti vai ir iespēja tos iegādāties. Visbiežākie zvanītāji, kuri meklē ārsta palīdzību, ir vecāki gadījumos, ja saslimis bērns. Tāpat zvana cilvēki ar muguras sāpēm, paaugstinātu asinsspiedienu, vemšanu. Neizpaliek arī zvani no psihiatrijas pacientiem, kuri vēlas vienkārši parunāties. Savukārt atsevišķa kategorija ir tie, kuri paši nespēj izlemt, vai nepieciešams saukt ātro palīdzību vai doties uz slimnīcu. Tādās reizēs ārsts izvērtē situāciju un vajadzības gadījumā savieno ar Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu (NMPD).

Ideja attaisnojusies

Vēl pirms konsultatīvā tālruņa ieviešanas tā funkcijas pildīja NMPD dispečeri. Tādējādi no ap 2000 dienā saņemtiem zvaniem ātrā palīdzība izbrauca vien uz aptuveni 1600 izsaukumiem. Tas nozīmē, ka pārējos gadījumos pietika vien ar to, ka NMPD speciālisti sniedza telefoniskas konsultācijas. Tāpēc lielas cerības tika liktas uz Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni. Dienesta pārstāve Inga Vītola Dienai gan atzīst, ka joprojām daļā gadījumu pietiek ar konsultācijām, tomēr šādu situāciju vairs nav tik daudz. Un tajās reizēs, kad dispečers jūt, ka nav nepieciešama neatliekamā palīdzība, cilvēks tiek savienots ar ģimenes ārstu, lai saņemtu konsultāciju.

Konsultatīvā tālruņa iespējas cilvēkus aicina izmantot arī Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīca, kura svētku laikā pārvēršas par «lieljaudas poliklīniku». Slimnīcas pārstāve Inguna Potetinova Dienai atzīmēja, ka šajās brīvdienās cilvēku bija daudz, tomēr tikai 15% no tiem, kuri slimnīcā bija ieradušies paši, bija nepieciešama tālāka ārstēšanās stacionārā. Pārējiem faktiski bija nepieciešama ģimenes ārsta palīdzība, tomēr ar to universitātes slimnīcai primāri nebūtu jānodarbojas. A. Rība gan atzīmē, ka tieši Rīgā dzīvojošie ir aktīvākie zvanītāji, savukārt informācijas trūkst reģionos.

Pērn konsultatīvajam tālrunim tika novirzīti aptuveni 266 tūkstoši eiro un saņemti 67 158 zvani. Un tieši lielā cilvēku aktivitāte un sniegto konsultāciju skaits liecina par šāda pakalpojuma nepieciešamību, uzskata gan Veselības ministrijā, gan Nacionālajā veselības dienestā. Tāpēc iesāktais tiks turpināts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?