Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Ārsti uz ielas, pacienti bez veselības aprūpes

Gandrīz 6000 pacientu bez pieejamiem primārās veselības aprūpes pakalpojumiem, vairāki ģimenes ārsti izlikti uz ielas un iespējama SIA Veselības centrs 11 (VC11) darbības pārtraukšana - šādas būs sekas, ja tuvākajā laikā netiks atrisināts strīds starp centra vadību un SIA Rīgas nami par telpu nomas tiesībām. Konflikts gan ievilcies jau vairākus gadus.

Kopš 2011. gada 30. jūnija VC11 ir beidzies nomas līgums ar SIA Rīgas nami par pašvaldībai piederošo nekustamo īpašumu Rīgā, Mednieku ielā 7. Tas nozīmē, ka vairāk nekā divus gadus konkrētajam veselības centram vairs nav bijis likumīgu tiesību lietot minēto ēku, kā arī tam nav bijušas tiesības slēgt apakšnomas līgumus ar ģimenes ārstiem. Līdz ar to ir pamatotas bažas par centra vadības darbības likumību kopumā, Dienai skaidroja ēkas apsaimniekotāja Rīgas nami valdes priekšsēdētāja Vineta Verika. Nemaksājot nomas maksu par telpu īri, šajā laikā centram uzkrāts arī būtisks parāds - 64 tūkstoši eiro. V. Verika gan norādīja, ka, apzinoties centra sabiedrībai nozīmīgu funkciju, jau kopš 2011. gada vasaras Rīgas nami vairākkārt aicinājuši sakārtot nomas tiesību jautājumu. Diemžēl visi aicinājumi ir ignorēti, un arī VC11 nekādu iniciatīvu sadarboties nav izrādījis, sacīja V. Verika. Patlaban Rīgas nami nosūtījuši Valsts policijai iesniegumu par kriminālprocesa uzsākšanu pret Veselības centru 11, savukārt centram līdz 7. martam uzdots atbrīvot telpas. Ja tas nenotiks, ar policijas palīdzību ēkai tiks liegta piekļuve, piebilda V. Verika.

Konfliktsituācija sākusies laikā, kad VC11 vienīgā īpašniece un valdes locekle bija Daina Lustika, nesen apstiprinātās Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas māsa, tomēr viņa ar Dienu atteicās runāt.

Izveidojusies situācija rada bažas arī Rīgas domes Labklājības departamentam. Tā direktore Irēna Kondrāte Dienai sacīja, ka nav skaidrs, kur paliks tie ģimenes ārsti, kuri nomā telpas no VC11. Pēc viņas domām, iespējams, konkrētajiem ģimenes ārstiem trūkst arī izpratnes par situācijas nopietnību. Tā, piemēram, viņiem var draudēt līguma pārtraukšana ar Nacionālo veselības dienestu, ja ģimenes ārstiem nav likumīgas prakses vietas, skaidroja I. Kondrāte. Rīgas dome gan ir piedāvājusi iespēju šiem ārstiem pārcelties uz Rīgas 1. slimnīcu, kas atrodas netālu, un īrēt telpas tur, bet visi ģimenes ārsti piedāvājumu noraidījuši. Rezultātā gan var ciest 5458 ģimenes ārstu praksēs pierakstītie pacienti.

Tomēr pašam VC11 skatījums uz izveidojušos situāciju ir citāds. Kā Dienai paskaidroja VC11 pārstāvis zvērināts advokāts Aldis Kalinks, centrs telpas nomā likumīgi, kā arī Rīgas namiem tiek maksāta nomas maksa. Viņš norādīja, ka civillikums neprasa nomas līguma rakstveida formu. Tas nosaka, ka līgums uzskatāms par noslēgtu ar to brīdi, kad puses vienojas par nomas priekšmetu un maksu. «Tā kā VC11 ir maksājis nomas maksu un Rīgas nami to ir pieņēmuši, mēs uzskatām, ka šāda vienošanās ir notikusi un līgums uzskatāms par noslēgtu,» sacīja A. Kalinks. Tāpat, pēc advokāta teiktā, centrs ir veicis būtiskus kapitālieguldījumus ēkā, kas pārsniedz 70 0000 eiro. Līdz ar to šī summa būtu jāietver nomas maksā, uzskata A. Kalinks. V. Verika gan par šādiem argumentiem bija pārsteigta, jo, pēc viņas teiktā, nekāda rakstiska, elektroniska vai mutvārdu saskaņojuma par nomas līguma pagarināšanu nav bijis. Tāpat VC11 kopš 11. gada 30. jūnija nav maksājis ne centa par nomas maksu, atzīmēja V. Verika. Savukārt, ja centrs veicis kādus kapitālieguldījumus, tad tas bijis jāsaskaņo ar ēkas apsaimniekotāju, bet arī šādu saskaņojumu nav bijis, sacīja V. Verika.

Lai gan situācija, šķiet, neatrisināsies tuvākajā laikā, A. Kalinks Dienai sacīja, ka darīs visu iespējamo, lai neciestu pacienti. Viņš uzskata, ka tieši centrs šobrīd ir tas, kas vēlas visus dokumentus sakārtot un nomas līgumu izteikt arī rakstveidā. Savukārt bez tiesas sprieduma konkrētās telpas VC11 neplāno atstāt. Viņš gan atzīmēja, ka konflikts būtu jārisina civiltiesiskā ceļā, nevis iesaistot policiju. Kriminālprocess gan uzsākts tieši tāpēc, ka pērn gada beigās pats VC11 tiesā pieteicis tiesiskās aizsardzības procesu, līdz ar to risinājumi civiltiesiskā ceļā vairs nav iespējami, sacīja V. Verika.

Par radušos situāciju informēts arī Nacionālais veselības dienests, kurš tuvākajā laikā plāno veikt pārbaudi iestādē, tādējādi pastāv reālas iespējas, ka jau drīzumā tā par nelikumīgu darbību tiks izslēgta no reģistra un tai būs jāpārtrauc darbība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?