Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Asākā cīņa būs par nodokļiem

Koalīcijas partijas ir gatavas samierināties ar to, ka 2014. gada budžetā būs pieejams ievērojami mazāk līdzekļu, nekā iepriekš pieprasīja ministrijas, un ir gatavas lielāko daļu līdzekļu atvēlēt iedzīvotāju labklājības uzlabošanai. Tomēr to vidū ir domstarpības, kā to darīt, liecina partiju līderu teiktais. Koalīcijas partiju līderu sacītais arī ļauj secināt, ka samērā pieticīgo papildu līdzekļu apjomu nākamā gada budžetā, kas paliks pāri, veicot pensiju indeksāciju un darbaspēka nodokļu samazināšanu, visticamāk, būs jādala starp izglītības, veselības un iekšlietu nozarēm.

Gatavas tērēt mazāk

Dienas iepriekš apkopotie dati par ministriju pieprasījumiem liecināja, ka kopumā ministrijas no nākamā gada valsts budžeta vēlējās papildus saņemt aptuveni 592 miljonus latu jeb 10,5% no 2013. gada budžeta. Savukārt pieejamo papildu līdzekļu apjoms, neskaitot pensiju indeksācijai jau atvēlētos līdzekļus, pēc premjera Valda Dombrovska (Vienotība) aplēsēm varētu veidot vien aptuveni 30 miljonu latu. Partiju pārstāvju teiktais liecina, ka to izvirzīto prioritāšu saraksts nākamā gada budžetam paredz krietni mazāku slogu nekā ministriju prasījumi, un tās arī nav noskaņotas radikāli pārskatīt budžeta papildu tēriņu apjomu - neskaitot iedzīvotāju ienākuma nodokļa samazināšanu, kuras izmaksas tiek lēstas ap 67 miljoniem latu, kopējā partiju prioritāšu izmaksu summa sniedzas tikai desmitos miljonu latu.

Cīnīsies par nodokļiem

Partiju pārstāvju teiktais liecina, ka galvenais jautājums, par kuru šobrīd koalīcijā ir vērojamas skaidras pretrunas, ir iepriekš plānotais iedzīvotāju ienākuma nodokļa samazinājums. Reformu partijas līderis Edmunds Demiters sarunā ar Dienu norādīja, ka viena no prioritātēm, par kuru partijas nostāja varētu būt uzstājīgāka, ir iedzīvotāju ienākuma nodokļa samazinājums 2014. gadā līdz 22%, savukārt Vienotības Saeimas frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis uzsver, ka partija šo priekšlikumu neatbalsta un iestāsies par darbaspēka nodokļa samazināšanas pasākumiem, kuri uz valsts budžetu atstās mazāku iespaidu. Nacionālās apvienības (NA) frakcijas līderis Einārs Cilinskis Dienai atzīst, ka jautājumā par iedzīvotāju ienākumu nodokli NA nostāja ir līdzīga Vienotības nostājai.

Galvenokārt iebildumi pret iecerēto iedzīvotāju nodokļa likmes samazināšanu ir saistīti ar to, ka, pēc Vienotības un NA domām, samērā ierobežoto budžeta iespēju dēļ būtu jādod priekšroka risinājumiem, kas rada mazāku iespaidu uz budžetu un skar mazāk turīgu iedzīvotāju daļu, piemēram, neatliekamā minimuma palielināšana un atvieglojumi par apgādājamiem. Tiesa, būtisku atvieglojumu ģimenēm vēlas ieviest arī Reformu partija, kura rosina palielināt nodokļu atvieglojumu par apgādājamo līdz 140 latiem. E. Demiters prognozē, ka šis solis budžetam izmaksās ap 10 miljonu latu.

Vēlas pievērsties veselībai

Savukārt partiju pārstāvju uzskaitītās jomas, kurām nākamā gada budžetā būtu nepieciešami papildu līdzekļi, nebija pārsteidzošas - lielākoties partijas starp prioritārām ir minējušas savu ministriju pārvaldītās nozares. Dz. Zaķis norāda - partija atbalsta papildu līdzekļu piešķiršanu veselības aprūpei, jo kopš ekonomiskās krīzes laikiem vairākas citas nozares, piemēram, sociālās aizsardzības joma un iekšlietu joma jau ir saņēmušas papildu finansējumu, bet veselības nozarei tas solīts 2014. gadā, un «šis solījums ir jāpilda.» Vienotības pārstāvis norādīja, ka pagaidām vēl nav lemts, cik līdzekļu papildus tiks piešķirti veselības nozarei, bet atkarībā no iespējām summa varētu būt robežās no dažiem miljoniem latu līdz dažiem desmitiem miljonu latu.

E. Demiters savukārt uzsvēra, ka RP par savu prioritāti ir izvirzījusi pedagogu atalgojuma palielināšanu, kurai būs nepieciešami aptuveni deviņi miljoni latu, kā arī sociālo garantiju un veselības pakalpojumu pieejamības veicināšanu iekšlietu sistēmas darbiniekiem, kurai saskaņā ar Iekšlietu ministrijas iepriekš ziņoto nepieciešami 5,5 miljoni latu.

Arī E.Cilinskis starp partijas prioritātēm minēja partijas pārziņā esošo kultūras jomu, tomēr vienlaikus piebilda, ka ar konkrētākiem pieprasījumiem nozarei pašlaik klajā nākt negrasās. Ņemot vērā to, cik kopumā līdzekļu vispār būs pieejams, ir skaidrs, ka koalīcijā turpināsies sarunas, un, formulējot prioritātes, visiem būs jārēķinās ar ierobežotajām iespējam, viņš teica.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?