Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Asi reaģējot, Putins aizstāvot gāzes monopolistu

Tā ir saprotama monopolista reakcija, šādi Eiroparlamenta deputāts no Latvijas Krišjānis Kariņš (JL) vērtē Krievijas premjera Vladimira Putina pēdējās dienās pausto aso kritiku Eiropas Savienības (ES) enerģētikas tirgus liberalizēšanas plāniem. Tie netīk ne tikai Krievijas Gazprom, kas ir gāzes monopolists Baltijā, bet arī citu valstu energoresursu milžiem. Patērētājs gan būs ieguvējs, jo konkurencei energoresursu tirgū pēc ieceru iedzīvināšanas vajadzētu pieaugt, kas dod pamatu cerībām, ka gāzes cena būs draudzīgāka.

Krievijas premjera asie izteikumi saistīti ar Lietuvas valdības plāniem sadalīt gāzes kompāniju Lietuvos Dujos, kur Krievijas koncernam Gazprom kopā ar Vācijas E.ON Ruhrgas pieder 76% akciju. Lietuva plānu sadalīt Lietuvos Dujos pamato ar nepieciešamību pildīt ES trešās enerģētikas paketes nosacījumus. Tie paredz nodalīt sadali no piegādes, proti, maģistrālie gāzesvadi nedrīkst atrasties tajās pašās rokās, kurās gāzes piegāde. V. Putins Lietuvas valdības plānus pagājušajā nedēļā, tiekoties ar Vācijas darījumu aprindu pārstāvjiem Berlīnē, nosauca par laupīšanu. LETA, atsaucoties uz Lenta.ru, vēstīja: lai mazinātu atkarību no dārgās Krievijas gāzes, Lietuva gatavojas celt sašķidrinātās gāzes termināli. Šiem plāniem, pēc Lietuvas valdības domām, nebūtu jēgas, ja valsts nekontrolētu maģistrālos gāzesvadus. Tādu pašu lēmumu attiecībā uz kompāniju Eesti Gaas, kur 47% akciju pieder Gazprom un Itera, gatavojot Igaunija. Līdzīgi procesi norisinās arī Polijā.

«Krievi ir satracināti par ES pieeju enerģijas tirgu jautājumā. Kā gāzes ieguvju un milzīgas cauruļvadu sistēmas īpašnieki viņi jūtas iedzīti stūrī. Lācis pamodināts nekomfortabli no ziemas miega! Pirms dažām dienām Krievijas enerģijas ministrs un citi ārdījās vēl trakāk par Vladimiru,» noteica enerģētikas eksperts Juris Ozoliņš. ES nolēma spert soļus savas enerģētikas saimniecības pārkārtošanā pēc tam, kad Krievija 2009. gada janvārī pārtrauca gāzes piegādi Eiropai caur Ukrainu. Tā paša gada pavasarī tika pieņemta tā sauktā trešā enerģētikas pakete, kam jāstājas spēkā 2012. gada pavasarī. Latvija līdz 2014. gadam var atlikt direktīvas ieviešanu. Šāda atruna paredzēta, ņemot vērā piešķirtās monopoltiesības Krievijas Gazprom gāzes piegādei un sadalei Latvijas tirgū, teica K. Kariņš.

Tiesa, monopoltiesības ir spēkā līdz 2017. gadam, taču Latvijas valdībai laikus jāsāk domāt, vai tā prasības varēs izpildīt līdz 2014. gadam vai būs nepieciešams vēl viens pārejas periods. Tāpat laikus jādomā, kā gāzesvadi tiks atdalīti no piegādes, teica K. Kariņš un piebilda, ka katra valsts izvēlas pati, kā tas notiks. Latvijas gadījumā, pēc K. Kariņa domām, labākais risinājums būtu, ja valsts pārņemtu gāzesvadus, tos atpērkot. Viņaprāt, regulators Latvijā nav tik spēcīgs, lai izkontrolētu, vai citiem gāzes piegādātājiem ir vienlīdzīgi nosacījumi gāzesvadu izmantošanā. To, pēc J. Ozoliņa domām, var nodrošināt, nepārņemot maģistrālos gāzesvadus valsts īpašumā. «Gribētu redzēt tos zeļļus, kas nodarbotos ar gāzes pārvades sistēmu. Valdības pienākums ir nodrošināt nediskriminējošu trešās puses pieeju tīkliem. Ne vairāk.» Nākotnē šos gāzesvadus varētu izmantot, piemēram, Latvijā saražotās biogāzes, arī sašķidrinātās dabasgāzes piegādei no termināļa, sprieda J. Ozoliņš.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?