Katram piektajam Latvijas pirmklasniekam jau ir liekais svars. Problēmas sakne - izteikti neveselīgs bērnu uzturs. Vecāku un skolotāju nezināšana, neizpratne un neizglītotība uztura jautājumos. Cilvēku, kurš nezina, kas gleznojis Monu Lizu, uzskata par neinteliģentu. Tādu, kurš neatšķir ogļhidrātus no olbaltumvielām, ko pats lieto uzturā katru dienu, diemžēl ne.
Iespējams, frī kartupeļus, sardeles, cīsiņus, kečupu un majonēzi jau nākamajā mācību gadā varētu izslēgt no skolu ēdināšanas vietu ēdienkartēm. Līdzīgi pirms dažiem gadiem skolu kafejnīcās jau aizliedza pārsaldinātos kolas veida dzērienus un čipsus. Jaunu valdības noteikumu projektu izstrādā Veselības ministrija. Patlaban tikai pirmklasniekiem, kas saņem brīvpusdienas, noteikts šāds «aizliegto ēdienu» saraksts un uzturvērtību normas. Jaunie Ministru kabineta noteikumi attiektos uz ēdināšanu bērnudārzos, skolās, slimnīcās un sociālajās institūcijās. Noteikumos arī būs rakstīts, kādus ēdienus nevarēs celt skolēniem galdā. Tie varētu būt desu izstrādājumi, frī kartupeļi, kečups, majonēze. Noteikumi attieksies uz visu klašu skolēniem, ne tikai uz pirmklasniekiem, attiecībā uz viņiem šādi noteikumi jau ir spēkā. Noteikumus valdība varētu skatīt šā gada beigās. Veselības ministrija rekomendēs ieteicamos produktus skolu ēdināšanā, piemēram, graudaugu produktus, dārzeņus, augļus.
Tomēr, ja pašu cilvēku izpratne par uztura nozīmi savā veselībā neaugs, ar likumu grozījumiem būs par maz.