Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +20 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Atjaunojamā enerģija jābalsta

Sabiedrībā patlaban dominē viedoklis, ka obligātā iepirkuma komponente ir atbalsts tikai un vienīgi atjaunojamajiem energoresursiem, līdz ar to OIK vienkāršības labad varētu dēvēt arī par zaļo komponenti. Kā lielisku piemēru var minēt nu jau visiem labi zināmo Liepājas metalurga (LM) situāciju, kurā uzņēmuma finanšu problēmas sabiedrībai būtībā tiek pasniegtas kā dilemma starp norēķināšanos ar piegādātājiem vai maksāšanu zaļās enerģijas ražotājiem.

Šajā situācijā svarīgi būtu neaizmirst, ka trīs ceturtdaļas (76%) no OIK lielajiem rūpnieciskajiem elektrības patērētājiem veido atbalsts gāzes koģenerācijas stacijām - 0,94 santīmi par kilovatstundu, salīdzinot ar 0,29 santīmiem, ko saņem AER ražotāji. Skaidrs, ka, pat ja šis būtu LM problēmu patiesais cēlonis, nevis iegansts, atbalsta apturēšana tikai AER ilgtermiņā viņu gadījumā neko neatrisinātu.

Elektroenerģijas cenu divkāršošanās līdz 2020. gadam, ar ko draud dažādi «pētnieki» un Ekonomikas ministrija, atjaunojamās enerģijas dēļ nav iespējama ne tehniski, ne praktiski, un šāds apgalvojums ir maldinošs un mulsinošs. Turklāt aprēķinu metodes, uz kurām apgalvojums par cenu kāpumu ir balstīts, liek to apšaubīt pašos pamatos. Dīvainas un neticamas prognozes ir vēl viens apliecinājums tam, ka līdz šim atjaunojamās enerģētikas nozares pārstāvju un ekspertu viedoklis nav bijis ņemts vērā. Ja arī ir iespējams elektroenerģijas cenu kāpums, ar ko sabiedrība tik aktīvi tiek biedēta, tas, visticamāk, varētu būt gaidāms pamatā importētās gāzes cenu kāpuma dēļ (šis faktors diemžēl pilnībā atrodas ārpus Latvijas kontroles).

Situācijas absurdums ir skaidri redzams - AER nozarei tiek pārmests, ka tā saņem neadekvāti lielu atbalstu uz patērētāju rēķina, bet tajā pašā laikā atbalsts gāzei ir trīs reizes lielāks. Kā jau vairākkārt esam publiski uzsvēruši, arī AER nozare ir par atbalsta AER pilnveidošanu, taču līdzšinējais situācijas risinājums ir bijis pārtraukt atļauju izsniegšanu tikai un vienīgi AER ražotājiem, un tas liek aizdomāties par aizliedzēju patiesajiem motīviem.

Par to liek domāt apstāklis, ka valsts turpina atbalstīt fosilos energoresursus, kuri nav atjaunojami, kā arī padara Latviju atkarīgu no kaimiņvalsts enerģētikas jomā un valstij draud ar Eiropas Savienības noteikto prasību neizpildi līdz 2020. gadam. Jau daudzkārt esam teikuši un vēlamies uzsvērt arī tagad, ka AER atbalsta sistēma ir jāpārskata un jāmaina.

Mums - AER nozarei - ir konstruktīvi risinājumu modeļi, un mēs esam izrādījuši gatavību un iniciatīvu pēc iespējas ātrāk sākt kopīgu darbu ar Ekonomikas ministriju, lai veiktu izmaiņas un novērstu trūkumus pašreizējā atbalsta sistēmā, to optimizējot. Jau esam veikuši nozīmīgus soļus, lai šo procesu atvieglotu, - vairākas AER nozares asociācijas ir vienojušās par biedrības Latvijas atjaunojamās enerģijas federācija dibināšanu, lai vieglāk saskaņotu nozares darbību un paustu vienotu viedokli sarunās ar likumdevēju. Pēc nozares iniciatīvas ir izveidots informatīvais resurss Atjaunojam.lv, lai jaunās atbalsta sistēmas izstrādes process būtu vispusīgā un izsmeļošā formā pieejams visiem. Pašreiz ar Ekonomikas ministriju, lai arī pa celmiem, vedam sarunas par saprašanās memorandu, kas varētu būt pirmais solis kopdarbā, kurā vērā tiek ņemti visu iesaistīto pušu viedokļi.

Arī Ekonomikas ministrijas prioritātei jābūt radīt ilgtspējīgu atbalsta sistēmu nozarei, kas izmanto vietējos atjaunojamos energoresursus, dabai draudzīgas, augsti attīstītas tehnoloģijas, rada jaunas darbvietas, palielinot Latvijas energoneatkarību un tautsaimniecības attīstību, kā arī neizraisa naudas aizplūšanu no Latvijas, iepērkot dārgus energoresursus no ārvalstīm. Diemžēl ministrijas līdzšinējais darbs ir ne tikai novedis pie nefunkcionējošas atbalsta shēmas AER, ko tā tagad jūtas spiesta pārtraukt radikāliem līdzekļiem, tādējādi šūpojot Latvijas investīciju vidi un uzticību investoru acīs, bet arī draud rezultēties ar, labākajā gadījumā, viena ražotāja monopolu AER nozarē un turpmāku atkarību no Krievijas gāzes tirdzniecības politikas vai importa elektroenerģijas cenām. Un tas neapšaubāmi nav Latvijas ilgtermiņa attīstības interesēs.

*Latvijas Atjaunojamās enerģijas federācijas valdes priekšsēdētājs

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?