Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Atkal diskutē par veikalu slēgšanu svētkos

Lasot Latvijas Tirgotāju asociācijas (LTA) paziņojumu presei «Svētkos veikali būs slēgti», var rasties priekšstats, ka jau pieņemts lēmums, turklāt tas attiecas uz visiem veikaliem. Patiesībā diskusijas ir vēl tikai priekšā, turklāt vismaz pagaidām izskatās, ka LTA un nozares arodbiedrības redzējums par problēmas risinājumu var atšķirties.

Doma, ka likumos varētu veikt izmaiņas ar mērķi veikaliem nestrādāt svētku dienās, nav jauna. Tagad tā izskanējusi tirdzniecības nozares Sociālā dialoga padomes sēdē, pieļaujot, ka ar laiku šis aizliegums tiktu paplašināts arī attiecībā uz darbu svētdienās, kā tas ir daudzās Eiropas Savienības valstīs. Jau konkrēti noformulēti priekšlikumi varētu tapt LTA konferencē 18. augustā un Latvijas Tirdzniecības darbinieku arodbiedrības (LTDA) padomes sēdē 13. septembrī.

Mazie drīkstētu

Rakstiskajā paziņojumā uzsvars likts uz tirdzniecības darbinieku iespējām veltīt vairāk laika ģimenēm un atpūtai. Tomēr, precizējot tirgotāju loku, uz kuru attiektos LTA priekšlikums, izrādās, ka runa ir tikai par lielākajām veikalu ķēdēm, bet mazajiem veikaliem iespēja strādāt svētkos netiktu liegta. Par kritērijiem, kam ļaut strādāt svētkos un kam ne, vēl tikšot spriests, Dienai skaidro LTA prezidents Henriks Danusēvičs. Eiropā šobrīd ir četri dažādi risinājumi - vērtēt veikalus atkarībā no strādājošo skaita kā Beļģijā, atkarībā no apgrozījuma kā Dānijā, pēc platības kā Somijā un Norvēģijā vai atļaut strādāt tikai piemājas veikaliņiem, kā tas esot Grieķijā. Taču tālākā sarunā izlobās LTA vēlme panākt, ka mazie veikali varētu strādāt arī svētkos, bet tas tiktu liegts tiem lielveikaliem, kam Latvijā ir dominējošs stāvoklis, tātad pirmām kārtām Rimi un Maxima tīkliem.

H. Danusēvičs uzskata, ka no aizlieguma tirgoties svētkos dominējošie tirgus spēlētāji nebūs zaudētāji, jo viņi ietaupīs darba algas fondu. Taču viņš arī neslēpj, ka šādā veidā grib pievērst pircējus mazajiem tirgotājiem. LTA priekšlikums neattiektos uz tirdzniecības centriem kopumā. No H. Danusēviča teiktā izriet, ka svētku dienā, piemēram, Galerijā Centrs citi veikali drīkstētu strādāt, tikai Rimi ne. Cita lieta, ka tirdzniecības centru vadība varētu izlemt nestrādāt nevienam. Dienas novērojumi liecina, ka dažos tirdzniecības centros svētku dienās jau līdz šim durvis ir slēgtas vai arī strādā tieši pārtikas lielveikali.

Lielos veikalu tīklus pārstāvošās Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijas (LPTA) izpilddirektors Noris Krūzītis aģentūrai LETA izteicies, ka, nosakot veikalu darba laiku, līdz šim tirgotāji ir vadījušies pēc sabiedrības interesēm un pircēju paradumiem. Viņš norādījis, ka LTA aizstāv atsevišķu uzņēmumu biznesa intereses, un, ja priekšlikums par veikalu slēgšanu svētkos tiktu atbalstīts, tam jāattiecas uz visiem tirgus dalībniekiem, arī mazajiem veikaliem.

Citi piesardzīgāki

Jau minētajā paziņojumā citēta arī LTDA priekšsēdētāja Maira Muceniece, kura izteikusies, ka vēlas panākt visu veikalu un tirdzniecības centru slēgšanu valsts svētku dienās. Dienai M. Muceniece atturējās izteikt prognozes par priekšlikumu saturu, lūdzot pagaidīt līdz 13. septembrim, kad arodbiedrība pieņems savu lēmumu, jo šobrīd notiekot konstruktīvas diskusijas. Pēc viņas teiktā, arī biedru vidū ir dažādi uzskati, jo lielveikalos pārdevējiem par darbu svētkos ir piemaksas. M. Muceniece arī pieļauj, ka varētu vienoties ar darba devējiem par abpusēji izdevīgāko variantu, nemainot normatīvos aktus.

Ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (Vienotība) norādīja, ka pret priekšlikumu izturas piesardzīgi, jo tas nebūtu samērīgs: «Valstij ir jāveicina godīga konkurence, kas netiks realizēta, ierobežojot vienu daļu tirdzniecības nozares - no konkurences politikas viedokļa raugoties, komercdarbību ierobežojošu normu noteikšana tikai atsevišķai mazumtirdzniecības grupai nav uzskatāma par labo praksi. Šis priekšlikums noteikti jādiskutē visas nozares ietvaros, kā arī jāaktualizē diskusija sabiedrībā, vai esam gatavi iepirkšanās paradumu maiņai.»

Uz nopietnām diskusijām nozari aicina arī Saeimas Tautsaimniecības komisijas priekšsēdētājs Romāns Naudiņš (VL-TB/LNNK). «Ja man jautā no saimnieciskās puses, tas nebūtu atbalstāms. Ja jautā kā Evaņģēliski luteriskās baznīcas Valmieras draudzes loceklim, es to atbalstītu,» teica R. Naudiņš. Viņš ir informēts par vairāku valstu pieredzi, kur svētdienās un svētkos strādā tikai specializētie mazie pārtikas veikali.

Konkurences padomes (KP) pārstāve Paula Vilsone Dienai izteicās, ka līdzīgas diskusijas bijušas jau agrāk. KP šobrīd neredz vajadzību iejaukties diskusijā, iekams nozares iekšienē nav panākta vienošanās par konkrētiem priekšlikumiem. «Mazumtirdzniecība jau šobrīd ir stingri regulēta,» teica KP pārstāve.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?