Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Atklāt dievnamus, pat ja tiem iets garām

Linda Liepiņa

Baznīcu nakts ideja līdz Latvijai atceļojusi no Austrijas, kur pirms nedaudz vairāk kā 10 gadiem norisinājās pirmais šāds kristīgās baznīcas konfesiju un draudžu kopīgi rīkots ekumēnisks notikums. Jau otro gadu Baznīcu nakts aicina atklāt no jauna arī Latvijas baznīcas katrā novadā. Šogad pavisam 190 baznīcās piektdien, 10. jūnijā, no plkst. 18.00 līdz 24.00 būs iespēja pavadīt skaistu, garīgi piepildītu vakaru.

«Baznīcu nakts ir kultūras notikums, kas uz tikšanos ar baznīcu kultūras un garīgo mantojumu aicina ikvienu cilvēku neatkarīgi no viņa uzskatiem vai saiknes ar draudzi, baznīcu,» saka Jurģis Klotiņš, Baznīcu nakts idejas iniciators Latvijā. «Iepriekšējo gadu vērojumi rāda, ka Baznīcu naktī dievnamos ienākuši arī cilvēki, kuri teikuši, ka jau ilgi dzīvo apkaimē un staigā garām baznīcai, bet nekad vēl nebija tajā iegājuši.»

Baznīcu naktī katra draudze patstāvīgi veido savu vakara programmu. «Cilvēku gaumes ir atšķirīgas, bet noteicošai ir jābūt pietātei pret sakrālo telpu, draudzes un konfesijas tradīcijām. Ļoti daudziem ļaudīm Latvijā ir zināma J. S. Baha, V. A. Mocarta, Arvo Pērta, Riharda Dubras sakrālā mūzika. Taču tādu rakstījuši arī Endrū Loids Vebers un Leonards Bernstains. Viņu mūzikā ienāk visai spēcīgi džeza ritmi, kas savukārt ir bigbenda radošā darba ikdiena,» stāsta J. Klotiņš. Viņš pats pēc Baznīcu nakts atklāšanas vecajā Sv. Ģertrūdes baznīcā plāno doties uz Sv. Franciska baznīcu, kur koncertu sniegs kamerkoris Austrums. Tad - pie savas draudzes Rīgas Jēzus luterāņu baznīcā. J. Klotiņš cer, ka sanāks laiks aizbraukt arī līdz Pārdaugavas baznīcām. «Gribētos iegriezties Sv. Alberta baznīcā vai Māsu Kalpoņu klosterī Ķīpsalā. Ir nojauta, ka tur būs ne tikai jaukas sarunas, bet arī kāds garšīgs cienasts,» atklāj J. Klotiņš.

Plkst. 21.00 visās baznīcās būs kopīga Tēvreizes lūgšana. Interesanta var izvērsties diskusija Vecpilsētā, Sv. Ģimenes mājā Klostera ielā par pāvesta Franciska vides un ekoloģijas jautājumiem veltīto encikliku Laudato Si. «Tad vakara noslēgumā pievienošos kādai Tezē lūgšanai Rīgas baznīcās. Starp citu, Rīgā šīgada decembra beigās notiks Tezē kopienas Eiropas tikšanās, un šī ir sava veida iesildīšanās tieši 200 dienu pirms decembra pasākuma,» informē J. Klotiņš.

Viņš apsver arī iespēju izbraukt patālāk ārpus Rīgas centra. Sv. Antona katoļu baznīca Ķengaragā - jaunākā Rīgas baznīca - varētu būt ceļamērķis. Varbūt kādam Baznīcu nakts maršrutā būs arī Brasas un Čiekurkalna apkaimes ar Augšāmcelšanās baznīcu, Golgātas baptistu baznīcu. No turienes ar roku aizsniedzams Misiones luterāņu baznīcas «paradīzes dārzs» un latviskajā jūgendstilā celtā Krusta baznīca. Iespējams apceļot arī lauku baznīcas, pirms tam izpētot Baznīcu nakts karti vietnē www.baznicunakts.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?