Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +13 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Atklāts cauruļvads N ord Stream

Klātesot Vācijas kanclerei Angelai Merkelei un Krievijas prezidentam Dmitrijam Medvedevam, otrdien atklāts pretrunīgi vērtētais gāzes cauruļvads Nord Stream. Rietumeiropieši uzsver, ka apjomīgais projekts palīdzēs uzlabot svarīgā energoresursa piegādes drošību, bet Maskava cer samazināt atkarību no tranzītvalstīm. Savukārt kritiķi ir pārliecināti, ka Nord Stream palielinās Eiropas atkarību no Krievijas.

Tikai biznesa intereses

Vācijas ziemeļaustrumu pilsētiņā Lubminā notikušajā svinīgajā ceremonijā A. Merkele, D. Medvedevs, kā arī Francijas premjerministrs Fransuā Fijons un Nīderlandes premjers Marks Rute pagrieza baltu ventili, tādējādi simboliski atzīmējot pirmās Krievijas gāzes saņemšanu pa 1224 kilometru garo cauruļvadu, vēsta RIA Novosti. Kad cauruļvads tiks nodots ekspluatācijā 2012. gadā, tas uz ES transportēs 55 miljardus kubikmetru gāzes gadā vismaz 50 gadu.

Krievijas prezidents D. Medvedevs norādīja, ka Nord Stream pildot tikai ekonomisku misiju. «Šī projekta mērķi ir absolūti pragmatiski. Mēs ceram, ka Eiropas Savienība (ES) pārvarēs visas pašreizējās problēmas un pieaugs mūsu eiropiešu draugu pieprasījums pēc gāzes,» sacīja Kremļa saimnieks.

ES enerģētikas komisārs Ginters Etingers sacīja, ka nākotnē eiropiešu pieprasījums pēc gāzes tikai augs+ un Nord Stream palīdzēšot remdēt viņu apetīti.

7,4 miljardus eiro (5,18 miljardi latu) izmaksājušais cauruļvads savieno Viborgu Krievijā un Greifsvaldi Vācijas ziemeļos, šķērsojot Baltijas jūru caur Krievijas, Somijas, Zviedrijas, Dānijas un Vācijas teritoriālajiem ūdeņiem. Projektā 51% akciju pieder Krievijas gāzes monopoluzņēmumam Gazprom, pa 19% pieder Vācijas enerģētikas uzņēmumiem Wintershall un E.ON, bet pa 9% kontrolē Francijas kompānija GDF Suez un nīderlandiešu Gasunie.

Apies Ukrainu

Patlaban 80% Krievijas gāzes eksporta uz ES iet caur Ukrainu. Tā kā Maskava ar Kijevu regulāri strīdas par tranzīta nodevas lielumu, tad Krievija cer, ka Nord Stream nākotnē ļaus samazināt atkarību no Ukrainas. Savukārt eiropieši cer, ka jaunais cauruļvads ļaus neatkārtot 2009. gada janvāra notikumus, kad daļa Eiropas uz vairākām dienām palika bez Krievijas gāzes, jo Maskava ar Kijevu nespēja vienoties par gāzes cenu.

Lielākie projekta kritiķi ir Polija un Baltijas valstis, kas uzskata, ka gadījumā, ja tām vajadzēs runāt ar Krieviju par gāzes piegādes cenu, ES mīļā miera labad neiejauksies un Maskava varēs izvērst šantāžu. Pastāv bažas, ka Nord Stream dēļ ES varētu mazliet pievērt acis uz cilvēktiesību pārkāpumiem un tiesu sistēmas problēmām Krievijā. «ES ir jādomā par iesaistīšanos gāzes piegādes projektos, kas nav pakļauti Krievijas ietekmei,» šonedēļ rakstīja Vācijas laikraksts Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?