Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Atlaides, lai atvieglotu dzīvi

Vakar uz Rīgu četru bērnu mamma Ieva Grāvīte bija atbraukusi ar savām divām meitiņām Annu un Madaru. Abi puikas palikuši mājās. Tomēr tā ir ierasta situācija - ja plānots apmeklēt kādu pasākumu, tad brauc vai nu abas meitas, vai abi zēni, jo visai ģimenei uz Rīgu no Ādažiem ir grūti atbraukt. Dārgi iznāk gan ceļa izdevumi, gan ieejas biļetes pasākumos.

Ieva ar vīru abi ir skolotāji, tomēr par savu situāciju nesūdzas - visi bērniņi bija gaidīti un arī nekad nav bijis īpaša uztraukuma par naudu - risinājumi vienmēr tiek atrasti. Ģimenes mamma arī atzīst, ka nekādu palīdzību negaida. Viņa nav tā, kas ies un to lūgs, tomēr viņa jūtas novērtēta, ja valsts un privātie uzņēmumi savā ziņā pasaka paldies. Paldies par darbu, kas ir ieguldīts, audzinot četrus bērnus.

Speciāla atlaižu sistēma

Latvijā ir apmēram 41 000 ģimeņu ar trim un vairāk bērniem, no tām ap 15 500 ģimenes ar bērniem līdz 18 gadu vecumam. Lai gan ienākumu līmenis tām ir atšķirīgs, tomēr kopējo situāciju ģimenēs varētu raksturot frāze «Dzīvojam no rokas mutē». Lai uzlabotu situāciju un savā ziņā pateiktu paldies par ieguldīto darbu, no 15. augusta daudzbērnu ģimenēm būs pieejamas Latvijas Goda ģimenes apliecības 3+ Ģimenes karte. Tā būs atbalsta sistēma daudzbērnu ģimenēm un reizē kalpos arī kā apliecinošs dokuments tam, ka ģimenē aug trīs un vairāk bērnu vecumā līdz 18 gadiem. Šīs kartes īpašniekiem turpmāk būs iespēja saņemt dažādas atlaides, ko piedāvās valsts un privātie uzņēmumi Latvijā.

Māmiņu kluba vadītāja Sandija Salaka Dienai sacīja, ka daudzbērnu ģimenes statuss nav uzreiz jāuztver kā maznodrošinātības statuss, bet tieši pretēji - daudzbērnu ģimeņu vecāki ir jāgodina par to, ka viņi var atļauties audzināt tik kuplu bērnu skaitu.

Atlaides gan varēs izmantot vien tās daudzbērnu ģimenes, kurās ir bērni līdz 18 gadu vecumam. Tomēr plānots šo slieksni paaugstināt līdz 24 gadiem, ja bērns turpinās mācīties. Grozījumi likuma redakcijā plānoti jau pērn, tomēr radušās aizķeršanās. Labklājības ministra biroja vadītājs Reinis Uzulnieks Dienai gan atzīmēja, ka šogad izmaiņas tiks veiktas.

Ir arī aizķeršanās

Kartes izdošana bijusi plānota agrāk, tomēr pirmā izveidotā sistēma cietusi neveiksmi, Dienai pastāstīja Sabiedrības integrācijas fonda sekretariāta direktore Aija Bauere. Problēmas bijušas ar personu datu apstrādi un sadarbību ar pašvaldībām, kuras nevēlējās uzņemties papildu administratīvo slogu. Tomēr risinājums atrasts sadarbībā ar Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldi, kura pārbaudīs visus iesniegtos datus, lai ģimenei varētu izsniegt karti. Kartes pieteikums būs jāaizpilda interneta vietnē www.godagimene.lv, bet pašu karti varēs saņemt pa pastu.

Patlaban projektam pievienojušies 50 uzņēmumi, kas piekrituši sniegt atbalstu daudzbērnu ģimenēm, tomēr atlaižu saraksts tiks regulāri papildināts. Lielākās aizķeršanās ir tieši ar valsts uzņēmumiem, kuri nezināmu iemeslu dēļ norobežojoties. Patlaban arī vēl nevar pateikt, cik liels būs ģimeņu finansiālais ieguvums. To varēs redzēt gada beigās, kad būs izveidojusies pirmā statistika par kartes lietošanas paradumiem.

Turklāt jāņem vērā, ka projekts ilgs vien līdz 2015. gada beigām, taču ir plānots šādu sistēmu turpināt. Pagaidām gan vēl nav zināma forma. Iespējams, tiks veidotas jaunas kartes, bet pastāv arī iespēja datus par ģimenes statusu iekļaut elektroniskajā identifikācijas kartē, kam gan šobrīd nav gūts atbalsts, paskaidroja A. Bauere.

No rokas mutē

Lai izprastu to, kā Latvijā dzīvo daudzbērnu ģimenes, pērn pēc Sabiedrības integrācijas fonda pasūtījuma tika veikts arī pētījums par daudzbērnu ģimeņu sociālekonomisko stāvokli. Pētījumā tika secināts, ka vislabāk daudzbērnu ģimeņu stāvokli raksturo kādas ģimenes teiktais: «Dzīvojam no rokas mutē, tas tiešam dzen stresā.» Lai gan aptaujāto ģimeņu kopējie ienākumi mēnesī variē no 200 līdz 3550 eiro, pārsvarā daudzbērnu ģimeņu pārstāvji savu labklājības līmeni vērtē kā viduvēju vai starp viduvēju un zemu. Tas raksturīgs visās ģimenēs neatkarīgi no bērnu skaita. Savukārt būtiski ir tas, ka kopumā daudzbērnu ģimenes Latviju novērtē kā nedraudzīgu vidi ģimenei ar trim un vairāk bērniem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?