Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Atrod iemeslu izlikt uz ielas

Ēka Rīgā, Mednieku ielā 7, kur atrodas Veselības centrs 11 (VC11), patlaban ir nožogota. Uzraksts uz sētas vēsta - tehnisku iemeslu dēļ ēka uz nenoteiktu laiku ir slēgta. Ik pa laikam pie mājas durvīm uzkavējas pacienti, kuri cerējuši apmeklēt kādu no speciālistiem, bet, noplātot rokas, dodas prom. Citi ņem rokā telefonu un mēģina sazvanīt savu ārstu.

Atbilde gan nav iepriecinoša - jādodas prom vai jāapmeklē savs speciālists citā, pagaidu vietā. Iemesls - SIA Rīgas nami konstatējis, ka ēkas tehniskais stāvoklis ir bīstams cilvēku dzīvībai, tāpēc neviens īpašumā netiek ielaists. Situācija, šķiet, gan ir sarežģītāka. Jau ilgu laiku starp VC11 un Rīgas namiem izveidojies konflikts par telpu nomas līgumu. Kamēr Rīgas nami uzskata, ka centrs izmantojis telpas nelikumīgi, VC11 pārstāvji ir paliecināti, ka līgums ir spēkā, un pieļauj, ka šībrīža situācija tiek izmantota, lai izliktu mediķus no telpām un ēku varētu izmantot citiem mērķiem.

Viss palika ēkā

Piektdienas pēcpusdienā saņēmu ziņu, ka ēka tiek slēgta - cilvēkus laida iekšā tikai pa vienam ar mērķi paņemt savas mantas, Dienai stāsta VC11 ginekoloģe Ingera Baltiņa. Viņa piektdien nav bijusi Rīgā, tāpēc tagad palikusi bez savām lietām. Slēgtajā ēkā atrodas gan pacientu medicīnas kartes, gan analīžu rezultāti, gan ārstes uzsvārcis un citas lietas. Patlaban ēkā neviens vairs netiek ielaists. Līdz ar to vēl pirmdien no rīta I. Baltiņa bija izlikta burtiski uz ielas. Tagad ārste atradusi telpas Veselības centrā Možums - 1, kur var pieņemt savus pacientus. Viņai gan ir tikai pildspalva un ārsta zīmogs. Aparatūru jaunā centra vadība sola nodrošināt tuvākajā laikā.

Arī sarunas laikā ar Dienu dakterei zvana telefons. Zvanītāja ir kāda no pacientēm, kura netiek ēkā Mednieku ielā. I. Baltiņa nopūšas un aicina sievieti nākt uz jauno vietu. Ārste par notikušo ir sašutusi, jo ciest var viņas pacienti, īpaši grūtnieces, kurām jāveic specifiski izmeklējumi. Šādā veidā aizskartas tiekot gan pacientu, gan ārstu tiesības.

Avārijas stāvoklī

Ēkā cilvēki atrasties nedrīkst, tā uzskata Rīgas nami, kas vizuālajā ēkas iekštelpu apsekošanā fiksējuši bojājumus būvkonstrukcijās un starpstāvu pārsegumos celtnes augšējos stāvos. Pagaidām gan vēl nav saņemts sertificēta speciālista slēdziens, un arī Dienu Rīgas nami nu jau bijušajās veselības centra telpās atteicās ielaist.

Savukārt vaina par absurdo situāciju esot jāuzņemas VC11 vadībai. Rīgas namu pārstāve Liene Pētersone Dienai paskaidroja, ka par pārbaudi centra vadība tikusi brīdināta savlaicīgi. Taču tā atteikusies sadarboties, norādot, ka pārbaudi nepieļaus, un solot īpašuma tehnisko apsekošanu veikt līdz decembrim. Tomēr tik ilgi gaidīt neesot bijis iespējams. «Saprotot, ka ne dienu ilgāk nedrīkst riskēt ar cilvēku drošību, gaidot, kad notiks kāds negadījums, bijām spiesti rīkoties radikāli. Proti, lai izslēgtu jebkādus apdraudējumu riskus, no 6. jūnija liegt pieeju ēkai līdz brīdim, kad tiks veiktas visas nepieciešamās pārbaudes,» norādīja L. Pētersone. Viņa gan pauda izbrīnu par to, ka centra vadība nav informējusi mediķus.

Atgriezties nevarēs

Šāda situācija medicīnas darbiniekiem un VC11 pārstāvim zvērinātam advokātam Aldim Kalinkam gan rada aizdomas, ka ēkas iespējamais avārijas stāvoklis ir tikai formāls iemesls, lai to varētu pārņemt Rīgas dome (RD). Pagaidām advokātam arī nav iesniegti nekādi dokumenti, kas apliecinātu Rīgas namu teikto. RD Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs Dienai atteicās komentēt šībrīža situāciju, bet paskaidroja, ka jau pirms pāris mēnešiem pieņemts lēmums ēku nodot atsavināšanai. Savukārt nākotnē īpašumam varētu saglabāties medicīnas profils un ikviena medicīnas iestāde varēs piedalīties izsolē. Līdz ar to VC11 tāpat vien atgriezties telpās nevarēs, īpaši tāpēc, ka vairākus gadus centrs telpas izmantojis bez nomas līguma, uzkrājot arī nopietnu parādu, atzīmēja O. Buravs.

VC11 advokātam gan skatījums ir citāds - nomas līgums ir spēkā esošs un nedrīkstētu būt nekādu šķēršļu, lai atgrieztos vecajās telpās. Tāpat panākta mutvārdu vienošanās, ka personīgās mantas mediķi noteiktā laikā varēs no ēkas iznest.

Vietas tika piedāvātas

Jau februārī, kad plašākai sabiedrībai tika atklāta informācija par neskaidro situācija ar telpu nomas līgumu, RD Labklājības departamenta direktore Irēna Kondrāte izteica bažas par Mednieku ielā 7 esošajiem pieciem ģimenes ārstiem, kas sniedz valsts pakalpojumus. Tāpēc visiem esot piedāvāts iekārtot savas prakses vietas Rīgas 1. slimnīcas poliklīnikas telpās, taču saņemti rakstiski atteikumi. I. Kondrāte arī atzīmēja, ka trīs no pieciem ģimenes ārstiem ir atraduši prakses vietas, bet pārējiem joprojām paliek spēkā piedāvājums par telpām 1. slimnīcā. Savukārt jautājums, kā tiks nodrošināta citu medicīnas speciālistu pieejamība pacientiem, ir uz VC11 iestādes vadītāja sirdsapziņas.

Tikmēr Nacionālā veselības dienesta pārstāve Evija Štālberga Dienai norādīja, ka, pēc viņas rīcībā esošās informācijas, VC11 kā iestāde vairs nepastāv. Centra funkcijas pārņēmusi SIA Možums-1, un līdz ar to arī visi valsts apmaksātie pakalpojumi tiks nodrošināti tur.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?