Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Ātrvilciena spridzināšanā vaino islāma ekstrēmistu

Krievijas varas iestādēm ir aizdomas, ka ātrvilciena Ņevas ekspresis spridzināšanu sarīkojis krievu islāma ekstrēmists, kurš jau pirms diviem gadiem organizēja līdzīgu terora aktu. Arī toreiz tika spridzināts Ņevas ekspresis, katastrofā ievainoti ap 60 cilvēku. Šoreiz terora aktam bija daudz vairāk upuru - dzīvību zaudēja 25 cilvēki, vairāk nekā 90 ir ievainoti.

Basajeva līdzgaitnieks

Krievijas plašsaziņas līdzekļi vēsta, ka aizdomās par abu terora aktu organizēšanu tiek turēts bijušais Krievijas karavīrs Pāvels Kosolapovs, kurš pārgājis islāma ekstrēmistu pusē un sadarbojies ar čečenu kaujiniekiem. Viņš tika uzskatīts par čečenu komandiera Šamila Basajeva līdzgaitnieku. Š.Basajevs pirms dažiem gadiem tika nogalināts, bet P.Kosolapovs joprojām izsludināts meklēšanā.

P.Kosolapovs savulaik mācījies Rostovas apgabala militārajā skolā, bet izslēgts par režīma pārkāpumiem. 90.gadu beigās viņš pārgājis islāma ticībā un devies uz Čečeniju, kur cīnījies pret Krievijas karaspēku. Krievijas laikraksts Vremja novostei ziņo, ka P.Kosolapovs apmācīts kaujinieku nometnēs un nosūtīts uz Krieviju, lai rīkotu terora aktus. Pēc kustības Memoriāls eksperta Aleksandra Čerkasova domām, krievu tautības cilvēka pievienošanās islāma ekstrēmistiem nav nekāds brīnums. «Viņu tur nav daudz, tāpat kā nav daudz arābu, par ko pie mums mīl runāt. Faktiski tā ir sava veida internacionāle, kas nepievērš īpašu uzmanību savu biedru etniskajai piederībai,» A.Čerkasovs stāsta radiostacijai Eho Moskvi.

P.Kosolapovs tiek turēts aizdomās par sprādzieniem Maskavas metro, Samaras tirgū un Voroņežas autobusu pieturās. 2007.gada augustā viņš sarīkojis arī ātrvilciena Ņevas ekspresis spridzināšanu. Toreiz teroristu uzbrukumā neviens cilvēks negāja bojā, bet šoreiz sprādziens bija daudz postošāks.

Satiksme atjaunota

Dzelzceļa sliedes tika uzspridzinātas piektdien vakarā, kad Ņevas ekspresis ar 682 cilvēkiem bija ceļā no Maskavas uz Sanktpēterburgu. Teroristi bija izraudzījušies nomaļu vietu pie Novgorodas un Tveras apgabala robežas, kur ātrās palīdzības automašīnas varēja ierasties tikai pēc pāris stundām.

Vietējie vēsta, ka dienu pirms sprādziena šajā vietā redzēti vairāki cilvēki, kas izturējušies aizdomīgi. Izmeklētāji uzskata, ka teroristi izmantoja bumbu, kuras jauda bija līdzvērtīga septiņiem kilogramiem trotila. Par laimi, vilciena ātrums bija tik liels (ap 200 km/h), ka lielākā daļa vagonu pārvarēja izpostīto posmu; no sliedēm noskrēja tikai pēdējie vagoni.

Ņevas ekspresis ir iecienīts pārvietošanās līdzeklis starp Maskavu un Sanktpēterburgu, ceļā starp abām lielākajām Krievijas pilsētām tas pavada aptuveni četrarpus stundu. Krievijas varas iestādes svētdien paziņoja, ka dzelzceļa satiksme starp abām pilsētām ir atjaunota.

Katastrofā gājuši bojā 25 cilvēki, bet 12 cilvēku liktenis nav zināms. Slimnīcā nogādāti 92 cilvēki, no kuriem 21 ir smagā stāvoklī, ziņo RIA Novosti. Cietušo vidū ir seši ārvalstu pilsoņi no Itālijas, Beļģijas, Ukrainas, Baltkrievijas un Azerbaidžānas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?