Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Atsāk dalīt svaru stie ni

Divu mēnešu laiks ir noteikts svarcelšanas sabiedrībai, lai Latvijā beidzot būtu viena vadošā organizācija šajā sporta veidā - tā otrdien tika nolemts Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) izpildkomitejas sēdē. Nav gan pārliecības, ka kompromiss patiešām tiks atrasts, jo viena no konfliktā iesaistītajām pusēm nav noskaņota sadarboties.

Latvijas svarcelšanas varas gaiteņos kaislības augstu vilni uzsita 2009. gadā. Oficiāli atzītā sporta institūcija - Latvijas Svarcelšanas klubu apvienība (LSKA), kuras valdes priekšsēdētājs ir Aivars Ritenieks, nonāca konfilktā ar tā brīža Latvijas labāko svarcēlāju Viktoru Ščerbatihu un viņa treneri Eduardu Andruškeviču. Pēdējos neapmierināja naudas sadalījums, jo viņi gribēja, lai pēc Sčerbatiha 2008. gadā Pekinā izcīnītās sudraba medaļas arī federācijai, respektīvi, LSKA paredzētā prēmijas nauda nonāktu panākumu kaldinātāju rīcībā. Tāpēc 2009. gadā tika nodibināta Latvijas Svarcelšanas federācija (LSF), kurā Ščerbatihs kļuva par prezidentu, bet Andruškevičs - par ģenerālsekretāru. LSF uzsāka aktīvu cīņu, lai iegūtu svarcelšanas sporta federācijas statusu Latvijā. Konflikta kulminācija tika sasniegta 2009. gada novembrī, kad LSKA uz pusgadu diskvalificēja Ščerbatiha treneri Andruškeviču. Bargais lēmums tika pamatots ar to, ka Andruškevičs pašrocīgi bija uz Eiropas U-23 čempionātu Polijā aizvedis un sacensībām pieteicis trīs sportistus Iļju Menšikovu, Vitāliju Kovtunu un Mihailu Semjonovu. Abas organizācijas klauvēja pie Starptautiskās Svarcelšanas federācijas (IWF) durvīm, tāpēc no varas dalīšanas cietēju lomā varēja nokļūt sportisti. Strīdu risināšanā iesaitījās Latvijas Olimpiskā komiteja (LOK) un nu jau četrus gadus sportistus starptautiskajām sacensībām piesaka LOK. Arī valsts piešķirtā nauda no LOK nonāk gan LSKA, gan LSF rīcībā.

«Šāda situācija nav normāla, vienreiz tai ir jāpieliek punkts,» Dienai atzina bijušais svarcēlājs un viens no trijiem LOK viceprezidentiem Raimonds Bergmanis. Pašreizējā situācijā, kad Ščerbatihs ir beidzis startēt, svarcēlājiem nav arī vairs tik brangs pīrāgs ko dalīt, jo valsts piešķirtā nauda ir krietni samazinājusies. Zīmīgi gan, ka patlaban spēcīgākais Latvijas svarcēlājs Artūrs Plēsnieks, kurš 2012. gadā Londonas olimpiskajās spēlēs ieņēma 7. vietu, arī ir LSF nometnē, jo trenējas pie Andruškeviča. Darbības principi organizācijām ir atšķirīgi - LSF domā par augstu sasniegumu sportu, savukārt LSKA vairāk ir orientēta uz tautas svarcelšanu.

Latvijas Olimpiskās komitejas vadītāji ir sapratuši, ka tā ilgāk nevar turpināties, tāpēc uz otrdienas LOK izpildkomitejas sēdi bija uzaicinātas abas konfliktā iesaistītās puses. Ščerbatihs jau pašā sākumā skaidri pauda savu nostāju, ka sadarbība nebūs iespējama tik ilgi, kamēr konkrētie cilvēki (domāts Aivars Ritenieks) būs pie varas LSKA. Puslīdz skaidrs, ka šajā situācijā ir jāmeklē trešā kompromisa persona, jo citādi neviena no pusēm no «kara takas» nenokāps. LOK izpildkomitejas loceklis Ai-vars Lembergs kā vidutāju izvirzīja bijušo svarcēlāju un sporta aprindās labi zināmo Raimondu Bergmani. Skaidrs, ka Raimonds iekšējo virtuvi pārzina no A līdz Z, tāpēc nealkst nonākt lādiņu krustugunīs, ja notiekošo svarcēlāju aprindās turpinām tēlaini salīdzināt ar kara lauku. Viens no trijiem LOK viceprezidentiem un Latvijas Futbola federācijas ģenerālsekretārs Jānis Mežeckis norādīja uz futbola piemēru, kad arī vienas valsts iekšienē radušās nopietnas domstarpības. Starptautiskā Futbola federācija bijusi strikta - tieciet paši skaidrība un tikai tad varēsiet piedalīties starptautiskajās aktivitātēs.

LOK ir noteikusi divu mēnešu termiņu, kura laikā būtu jāsasauc svarcelšanas ārkārtas kongress vai pilnsapulce. Tās uzdevums būtu panākt vienas valstī vadošās svarcelšanas organizācijas noteikšana. Ritenieks jau licis noprast, ka neredz iemeslu to darīt, jo LSKA darbojas likuma ietvaros. Neapskaužāmā situācijā ir Bergmanis, kuram kā vidutājam abas puses jāsapulcina pie viena sarunu galda. Ja arī to izdosies izdarīt, mazas cerības uz «mierizlīguma parakstīšanu». Nepieciešama neitrāla persona, kas uzņemas svarcelšanas vadību Latvijā. Kur lai tādu sameklē, jo vadošais krēsls nav tik iekārojams kā sporta spēlēs. Turpinājums sekos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?