Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Attieksme nevis pret cilvēku, bet pārkāpumu

Dienā bija plaša publikācija par vienu no versijām, kā politiķi apsver iespēju risināt jūsu konfliktu ar kādreizējo vietnieci Jutu Strīķi. Proti, korupcijas apkarotājus pārvilināt uz radniecīgu struktūrvienību iekšlietu ministrijas pakļautībā un tad, konstatējot, ka apkarošanas funkciju nespējat veikt, ieviest attiecīgus grozījumus KNAB likumā, šai iestādei atstājot vien sabiedrības izglītošanas funkciju.

Apmēram pirms pusotra gada sāka veidot komisijas citu pēc citas - sākotnēji manas darbības novērtēšanas, tad biroja normatīvo aktu komisiju, pēc tam tika izveidota biroja darba rezultātu vērtēšanas komisija, kaut par darbu atskaitījāmies gan valdībā, gan Saeimas apakškomisijā. Tika izveidota arī Iekšlietu ministrijas darba grupa, kas nāca klajā ar ierosinājumu sadalīt KNAB, daļu pārveidojot par Valsts policijas struktūrvienību. Tas ir signāls, ka jautājums ir nevis par to, kā vērtēt biroja darbu, bet gan - meklēt veidu, kā biroja priekšnieku, no kura citādi netiek vaļā, faktiski atstāt bez iestādes, ko viņš vadījis.

Ja atceramies pamatprincipus, kas tika ņemti vērā, izveidojot KNAB, - ka tai jābūt politiski neatkarīgai iestādei -, tad tagad virzība uz pretējo - korupcijas apkarošanu grib pakļaut politiskai kontrolei?

Esmu to teicis arī Saeimas deputātiem, tiekoties apakškomisijā. Liekot korupcijas apkarošanas funkciju zem Iekšlietu ministrijas, tiks mazināta neatkarība un pazaudēts arī politiskais balanss. Ir risks, ka viena politiskā spēka pārraudzībā tiktu tādas funkcijas kā politisko partiju finansēšanas kontrole, izmeklēšana, kas var būt saistīta ar politiskajām partijām, lēmumu pieņemšana administratīvo pārkāpumu lietās, kur bieži vien iesaistīti Saeimas deputāti no visdažādākajām partijām. Pats personīgi, strādājot iepriekšējā amatā KNAB, esmu sodījis vismaz 25 parlamenta deputātus par noteiktu ierobežojumu un aizliegumu neievērošanu. Gan publiski, gan Ministru prezidentei tikšanās laikā esmu teicis, ka nevaru iedomāties, ka būtu varējis to izdarīt, ja KNAB būtu nevis neatkarīga iestāde, bet Iekšlietu ministrijas struktūrvienība.

Īpaši attiecībā pret partiju, kuras pārstāvis ir iekšlietu ministrs...

Tas ir viens aspekts. Bet man ir nācies pieņemt lēmumus arī pret Iekšlietu ministrijas amatpersonām. Nevaru iedomāties, ka to varētu atļauties, strādājot Valsts policijas struktūrvienībā vai Iekšlietu ministrijas departamentā.

Vēl viena ļoti svarīga funkcija, kas varētu tikt apdraudēta, ja birojs tiktu sadalīts, - tā ir korupcijas risku novēršana likumdošanā. Pašlaik mēs aktīvi izmantojam tiesības pa tiešo vērsties Valsts sekretāru sanāksmē, valdībā, Saeimā, sniedzot atzinumus par normatīvajiem aktiem, kuros ir normas, kas ir dažādi interpretējamas un līdz ar to rada korupcijas riskus. Es nevaru iedomāties, ka tā varētu darīt Valsts policijas struktūrvienība.

Būtu jāievēro stingra subordinācija?

Tur tā lieta! Tas pats attiecas uz politisko partiju priekšvēlēšanu aģitācijas tēriņu kontroli. Ir svarīgi, ka to darām kā neatkarīga institūcija. Šajā kontekstā ir ļoti dīvaini, ka bez diskusijas, bez apspriešanas Ministru prezidente ir nākusi klajā ar paziņojumu par atbalstu Iekšlietu ministrijas rosinājumam sadalīt KNAB.

Lai arī jau iepriekš ir bijis Valsts kancelejas vadībā izstrādāts likumprojekts par KNAB autonomijas stiprināšanu?

Jā, un neskatoties uz to, ka Iekšlietu ministrijas darba grupas uzdevums (šo mandātu deva Ministru prezidente) bija izvērtēt pusgada darbības rezultātus, nevis izstrādāt nākotnes modeli. Turpretī Valsts kancelejai bija jau 2014. gada janvārī valdības dots uzdevums vērtēt normatīvos aktus, saskaņā ar kuriem darbojas KNAB, pilnveidot esošo situāciju, precīzi noteikt biroja darbinieku un paša biroja statusu, respektējot arī starptautiskās rekomendācijas. Ja Iekšlietu ministrijas darba grupa, kurā bija iekļauti Iekšlietu un Tieslietu ministrijas darbinieki, strādāja trīs mēnešus, Valsts kanceleja piesaistīja, ja nemaldos, 11 ekspertu, tāpat arī nevalstiskās organizācijas, parlamenta deputātus, un viņi strādāja pie šā jautājuma desmit mēnešu, skrupulozi izvērtējot katru normu. 15. septembrī Valsts kancelejas darba grupas rezultāts tika nolikts uz Ministru prezidentes galda, bet tā arī netika virzīts pieņemšanai. Tikai tagad - šī gada 13. aprīlī - likumprojekts sācis savu virzību uz izskatīšanu valdībā. Tālāk redzēsim, kāda būs politiķu ieinteresētība to pieņemt.

Esat optimists šajā ziņā?

Manā skatījumā - ieinteresētības, lai KNAB attīstītos un tiktu pārtrauktas traucējošās tiesāšanās, lielā daļā Vienotības politiķu nav...

Runājot par tiesāšanos, atļaušos mazu atkāpi no jautājuma. Ir tāds interesants fakts, ka darbinieku lietas par atjaunošanu amatā un piemērotiem disciplinārsodiem nonāk pie vienas tiesneses - vai nejaušas lietu sadalīšanas princips šajos gadījumos ir piemērots? Vienā no pirmajām sēdēm piedalījos arī pats un lūdzu tiesnesi atstatīt sevi no lietas izskatīšanas, jo burtiski pirms tiesas konstatējām, ka dažus mēnešus iepriekš attiecībā uz šo tiesnesi Strīķes kundze bija likusi izvērtēt jautājumu un pieņemt lēmumu kriminālprocesa ietvaros. Tiesnese lūgumu sevi atstatīt no lietas noraidīja, uzskatot, ka nav pamata.

Ja tiktu pieņemts sagatavotais likumprojekts, tas atrisinātu ļoti daudzas problēmas, tostarp saistībā ar tiesāšanos. Šobrīd spēkā ir pretrunīgas normas, kas ļauj vienā gadījumā interpretēt, ka mēs esam dienestā, citā - darba attiecībās saskaņā ar Darba likumu. Ja mēs vēršamies pret darbinieku, kurš ir izdarījis pārkāpumus, balstoties uz Darba likumu, tiesa uzskata, ka jāvadās no tā, ka darbinieki ir dienestā. Un otrādi. Līdz ar to tiesvedības zaudējam jebkurā gadījumā. Mūsu pozīcija - esam dienestā, par ko liecina izdienas pensijas un piešķirtās tiesības uz izmeklēšanu, ieroču nēsāšanu u. tml.

Pret Valsts kancelejas piedāvāto risinājumu iestājas arī KNAB arodbiedrība.

Valsts kanceleja noraidīja arodbiedrības iebildumus kā nepamatotus. Zīmīgi, ka šobrīd no pieciem arodbiedrības valdes locekļiem trīs ir bijušie KNAB darbinieki, no kuriem viens tiesājas par atjaunošanu darbā.

KNAB arodbiedrībā ir cilvēki, kas birojā nemaz nestrādā?

Arodbiedrībā ir gan bijušie, gan tagadējie darbinieki. Savulaik, kad dibināja arodbiedrību, tajā bija vairāk nekā puse no visiem KNAB darbiniekiem. Arī es biju tās biedrs, bet, lai nebūtu interešu konflikta, izstājos, kad mani apstiprināja priekšnieka amatā. Tagad ļoti daudzi kolēģi man teikuši, ka izstājas no arodbiedrības, jo tā aizstāv nevis visus tās biedrus, bet gan kalpo kā advokāts divām trim personām.

Ja iekšlietu ministrijas paspārnē izveidojas korupcijas apkarošanas struktūra, izskanējušas bažas, ka liela daļa KNAB operatīvo darbinieku varētu pāriet strādāt uz to. Cik liels ir risks, ka tas paralizēs KNAB darbu?

Ziniet, es sniegšu jums faktus. Mēs rīkojam konkursus darbinieku atlasei. Uz katru vakanto vietu piesakās ap divdesmit un vairāk pretendentu, piemēram, uz vakanto amatu Valsts amatpersonu darbības kontroles nodaļā pieteicās gandrīz 40 cilvēku. Iestādē kopš 2012. gada sāka veidoties materiāli tehniskā nodrošinājuma un sociālo garantiju sistēma. Ir piemaksas par kvalitāti, par īpašu risku dzīvībai un veselībai, naudas balvas par kvalitatīvu lietu izvērtēšanu un nodošanu kriminālvajāšanai (protams, ar nosacījumu, ka prokuratūra lietu pieņem), ir papildu atvaļinājumi par risku, atvaļinājuma pabalsti tiek aprēķināti, izmantojot koeficientu, kas saistīts ar iestādē nostrādāto laiku - tas ir veids, kā veicināt, ka darbinieki pie mums strādā ilgāk. Strādājošajiem ir veselības apdrošināšanas polise, operatīvajiem darbiniekiem - arī speciālā dzīvības apdrošināšana. Tāpat operatīvajiem darbiniekiem tiek maksāts par virsstundu darbu. Tie ir atbalsta rīki, kas ļauj motivēt darbiniekus, stimulē strādāt vēl labāk, koncentrēties uz amata pienākumu pildīšanu. Līdz ar to, pat ja kāds pāries uz Iekšlietu ministriju, - mēs noteikti spēsim atrast darbiniekus.

Protams, es arī lasīju Dienas rakstu, un tur ir viena nianse, kas mūs var skart un apgrūtināt cilvēku pieņemšanu darbā, proti, pielaižu izsniegšana darbam ar valsts noslēpumu saturošu informāciju. Lai kā man negribētos to teikt, bet bažas attiecībā uz to man ir. Mums ir pieredze, ka, cenšoties aizpildīt vakantos amatus no darba atlaisto vietā, pat ja no citām iestādēm esam atlasījuši cilvēkus, kas ir profesionāli savā jomā, pielaižu izsniegšana viņiem kavējas maksimāli ilgi, un lēmuma saņemšanas laiks dīvainā kārtā sakrīt ar tiesas spriedumiem par atlaistajiem darbiniekiem. Vai nav dīvaini, ka tas tā notiek?...

Otrs piemērs - kad Strīķes kundze tika atjaunota amatā pēc ilgstoša laika posma, viņai jau bija anulēta pielaide. Ignorējot MK noteikumus, viņas anketa bez iestādes vadītāja pavadraksta «pa sētas durvīm» tika nogādāta Satversmes aizsardzības birojā, un, kas vēl dīvaināks, - izsniegta visaugstākā pielaide. Protams, mēs informējām ģenerālprokuroru, un viņš anulēja šo pielaidi, jo procedūra nebija ievērota.

Kāda uz šī fona ir KNAB darba efektivitāte? Kādreiz televīzijā bieži varēja redzēt, maskās tērpušos, jūsu iestādes darbiniekus, kas ieradās arestēt augstas amatpersonas, veica kratīšanas. Tagad nekā tāda nav, rodas iespaids, ka nestrādājat...

Mēs neesam cirka arēnā, kur visādi jāpievērš uzmanība. Kad varam, par savu darbu ziņojam. Mūsu darba rezultāti apskatāmi KNAB mājaslapā. Bet es negribētu pieļaut situāciju, kāda bija iepriekš, kad, veicot noteiktas procesuālas darbības, žurnālisti izmeklētājiem jau bija priekšā. Kāpēc tā būtu jādara? Lai cilvēku pazemotu? Viņam būs jāatbild par savu noziegumu vai pārkāpumu, kad to pierādīsim, bet tas nenozīmē, ka mums viņš jāpazemo.

Statistika par paveikto atrodama publiskajos pārskatos. Pēc visiem rādītājiem - mūsu darbība pēdējos gados ir uzlabojusies. Pagājušajā gadā saņēmām tik daudz zvanu pa bezmaksas uzticības tālruni kā nekad iepriekš. Cilvēki uzticas aizvien vairāk, zvana, jautā, kā viņiem rīkoties vienā vai otrā situācijā, un tas mums ļauj daudzos gadījumos savlaicīgi novērst korupciju, kas ir galvenais. Ir pieņemti 200 lēmumu administratīvo pārkāpumu lietās - nekad iepriekš to nebija tik daudz. Pērn būtiski audzis arī kriminālvajāšanas sākšanai nosūtīto lietu skaits - 27 kriminālprocesi (par 11 vairāk nekā 2013. gadā) pret 72 aizdomās turētām personām (par 53% vairāk nekā 2013. gadā); 50 gadījumos (par 19 vairāk nekā 2013. gadā) pieņemti lēmumi par atteikšanos sākt kriminālprocesu. Vidējais resorisko pārbaužu izskatīšanas ilgums līdz lēmuma pieņemšanai kriminālprocesuālā kārtībā ir 99 dienas (2013. gadā tās bija 138 dienas). 2014. gadā sagatavoti 13 tiesisko palīdzības lūgumu (ES dalībvalstīm, ASV, Krievijai).

Pagājušogad mums liels izaicinājums bija izkontrolēt divus priekšvēlēšanu aģitācijas periodus. Partijām saziedotā summa pārsniedza piecus miljonus eiro. Bija jāpārbauda cilvēku iespējas ziedot un vai nav izmantoti starpnieki. Tika pieņemti 12 lēmumu par pretlikumīgi saņemto finanšu līdzekļu ieskaitīšanu valsts budžetā - kopumā EUR 79 474 apmērā -, pieci lēmumi - par pretlikumīgi izlietotā valsts budžeta finansējuma atmaksāšanu valsts budžetā (kopumā EUR 80 895 apmērā).

Lielu uzmanību pievēršam risku mazināšanai likumu līmenī, atbilstoši pagājušajā gadā sniedzām vairāk nekā 150 atzinumu un priekšlikumu normatīvo aktu uzlabošanai. Tāpat arvien lielāku uzmanību pievēršam sabiedrības un valsts amatpersonu izglītošanai, kopumā 2014. gadā bija 115 izglītošanas pasākumu, kuros piedalījās 3806 personas, tas ir par 668 personām vairāk nekā 2013. gadā.

Jūs esat pirmais no KNAB priekšniekiem, ko atšķirībā no vairāk politiski izvēlētajiem priekšgājējiem izvēlējās ļoti atklātā konkursā, turklāt nācāt no KNAB darbinieku vidus. Vai tas piedāvājums, ar ko startējāt konkursā, stipri atšķiras no tā, ko tagad darāt, ja ir tik liela pretestība tieši pret jums personiski?

Gan toreiz, gan tagad mana pozīcija ir nemainīga. KNAB jābūt maksimāli neatkarīgam, protams, šai neatkarībai jābūt sabalansētai ar noteiktu uzraudzību. Iestādei jābūt nedalāmai, tātad - jāsaglabā korupcijas apkarošana, novēršana un politisko partiju finansēšanas kontrole. KNAB darbības principam jābūt līdzīgam kā arbitram futbola laukumā - spēlējiet, sitiet bumbu viens otra vārtos, bet, tiklīdz jūs pārkāpsiet noteikumus, mēs būsim klāt. Neatkarīgi no tā, vai esat pozīcijā vai opozīcijā, valdībā vai Saeimā. Šis ir princips, ko es ievēroju vēl iepriekšējā amatā, sodot valsts amatpersonas par noteiktu ierobežojumu neievērošanu. Pieņemot lēmumu par kāda sodīšanu, es neskatos, vai tas ir labs vai slikts cilvēks. Attieksme ir nevis pret cilvēku, bet pārkāpumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Dosjē

Jaroslavs Streļčenoks
Dzimis 1979. gada 6. novembrī Rēzeknē
Ieguvis jurista kvalifikāciju Latvijas Policijas akadēmijā un maģistra grādu tiesību zinātnēs (starptautiskās tiesības) Latvijas Universitātē
KNAB strādā kopš 2003. gada. Bijis Valsts amatpersonu interešu konflikta novēršanas nodaļas speciālists, vēlāk - šīs nodaļas vadītājs
Vadījis KNAB Ētikas komisiju
KNAB priekšnieka amatā izvēlēts atklātā konkursā, amatā stājies 2011. gada novembrī
Svešvalodu prasmes: krievu, angļu, franču valoda

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?