Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Augstākā izglītība - tikai elitei?

Radikāls budžeta vietu skaita samazinājums, uz kādu rosinājuši Pasaules Bankas (PB) eksperti, Latvijas augstskolās nav gaidāms, taču nav izslēgts, ka varētu notikt pakāpeniska pāreja uz augstāko izglītību tikai par maksu. Šis ir ziņojums, kas nojaušams no izglītības un zinātnes ministres Tatjanas Koķes (ZZS) teiktā Dienai. Uz topošajiem studentiem, kas augstskolā sāks mācīties jau šoruden, izmaiņas neattieksies, bet pret jebkādu budžeta vietu skaita samazinājumu iestājas augstskolu rektori un studenti, brīdinot, ka tas atstās graujošas sekas.

PB ekspertu sākotnējos priekšlikumos par to, kā iegrožot valsts budžeta izdevumus, ir rosinājums uz pusi samazināt valsts budžeta finansētās vietas augstskolās vai arī ieviest līdzmaksājumu par studijām arī budžeta studentiem. Tiekoties ar izglītības nozares vadību, PB eksperti gan neesot minējuši konkrētus skaitļus, taču norādījuši, ka Latvijā jānotiek pārejai uz augstāko izglītību tikai par maksu, kļuvis zināms Dienai. T. Koķe norāda, ka ar PB apspriesti vairāki scenāriji. PB eksperti pauduši viedokli, ka, viņuprāt, ir nevienlīdzība starp pilna laika un nepilna laika studentiem, kuri var izglītoties tikai par maksu, un rosinājuši Labklājības ministrijas pārziņā esošos līdzekļus bezdarbnieku mācībām novirzīt arī nepilna laika studentu atbalstam. PB ieteikusi arī paplašināt studentu iespējas saņemt kredītus, kas «zemtekstā nozīmē - mazāk budžeta vietu, vairāk kredīta iespēju». Tiesa, PB sākotnējos priekšlikumos ir arī rosinājums pārtraukt subsīdijas valsts galvotajiem studiju kredītiem, liecina Finanšu ministrijas paziņojums.

Uz tiem, kuri studēt sāks šoruden, izmaiņas neattiekšoties - budžeta vietu skaits ir apstiprināts, un bakalaura programmās tas būs par 3% mazāks nekā šogad. Taču jau tagad budžeta grupā mācās tikai aptuveni 30% studentu, pārējie par mācībām maksā paši, un, kā uzsver rektori, iespējas vēl samazināt budžeta vietu skaitu nav. Arī premjers Valdis Dombrovskis (JL) tādu neredz, saka viņa preses pārstāve Līga Krapāne. Maz ticamu iespēju, ka tuvāko mēnešu laikā politiķi pieņems tik nepopulāru lēmumu, padara vēlēšanu tuvums. To nenoliedz arī T. Koķe, kura norāda: «Protams, ka līdz vēlēšanām visi teiks, ka nebūs samazinājuma.» Lai arī pati ministre nenoliedz, ka «naudas ir tik, cik ir», viņa sola - strauja budžeta vietu skaita samazinājuma nebūs, drīzāk varot runāt par kādu pārejas periodu. Cerības izvairīties no budžeta vietu skaita samazinājuma nevairo fakts, ka augstākā izglītība faktiski atlikusi vienīgā nozare, kurā PB eksperti redz iespējas apcirpt līdzekļus. Proti, vispārējā izglītībā pēc straujā finansējuma grieziena un sāktajām reformām vairāk ko samazināt neesot, tāpat kā profesionālajā izglītībā.

Budžeta vietu skaita samazināšanas gadījumā nevar runāt ne par pašreizējo augstākās izglītības kvalitāšu, ne pieejamības saglabāšanu, uzskata Augstākās izglītības padomes priekšsēdis Jānis Vētra. Ar dramatiskiem epitetiem PB ieteikumu ietekmi uz augstāko izglītību vērtē rektori. «Augstākās izglītības sistēma tiktu sagrauta,» norāda Rektoru padomes priekšsēdis Arvīds Barševskis. Viņš, viesojoties skolās, redzējis - daudzas ģimenes nevar nodrošināt atvasēm iespēju iegūt augstāko izglītību citā pilsētā, jo tās pat nevarot samaksāt par ceļu un dzīvošanu, kur nu vēl studiju maksu. Banku augstskolā (BA) nav budžeta vietu un, kā skaidro tās rektore Tatjana Volkova, aizvien biežāk nākoties dzirdēt, ka cilvēki BA vietā izvēlas augstskolas, kur var studēt bez maksas. Ja budžeta vietu nebūs arī tajās, daudzi jaunieši varētu nestudēt vispār, neizslēdz T. Volkova. Tādējādi augstākā izglītība var kļūt par elitāru produktu, un, kā pieļauj Latvijas Universitātes rektors Mārcis Auziņš, tas pastiprinās sabiedrības noslāņošanos. Palielināšoties arī jauniešu skaits, kuri pēc vidusskolas beigšanas pamet Latviju, turklāt netālu ir valstis, kurās ir bezmaksas augstākā izglītība. Vairākās Eiropas valstīs augstākā izglītība ir tikai par maksu, taču M. Auziņš skaidro, ka tur studenti maksā līdzmaksājumu par studijām, nevis pilnu studiju maksu. T. Koķe gan uzsver arī augstskolu atbildību - ja tās izdarīs «mājasdarbus», piemēram, novērsīs programmu dublēšanos, finansējuma samazinājums nebūs tik sāpīgs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?