Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +15 °C
Viegls lietus
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Bagātības paradokss. Jo vairāk naudas, jo vairāk prieka?

Mūsdienās greznās dzīves simboli valdonīgi, uzbāzīgi vilina un mudina dzīties pēc bagātības. Ne tikai reklāmas uzspiež vēlmi skaisti dzīvot. Pati sabiedrības iekārta, kurā panākumu pazīme ir atribūtu komplekts, liek tiekties pēc greznas dzīves. Ikviens no mums grib būt bagāts, veiksmīgs, pietiekami turīgs. Vēlēšanās dzīvot pārticībā - tas ir dabiski un normāli. Bet vēlmes nav mūsējās. Tās uztiepj sabiedrība, kurai ir izdevīgi, lai mēs gribētu arvien vairāk un vairāk pirkt dārgas mantas.

Pirmkārt, tas ir izdevīgi ekonomikai. Otrkārt, tas pilnīgi pakļauj ļaudis, kas tieši ir vajadzīgs sabiedrības «augšai» - tās uzturēšanai. Ekonomika - valsts asinis. Ļaudis - tās asins šūnas. Visi mūsu ekonomikas sasniegumi, visa mūsu labklājība - tirgus ekonomikas rezultāts. Mūsu pienākums ir pirkt un vēlēties aizvien vairāk nopirkt. Savām vēlmēm pieķērušies cilvēki tiecas pēc stabilitātes. Sabiedrībā pastāv paradokss. No vienas puses, tiek iedvesta doma, ka būt bagātam ir goda lieta, no otras puses - pa klusām tiek pausta ideja, ka visi bagātnieki ir noziedznieki un palaiž nagus. Šī pretruna burtiski apdullina mūsu prātus: drīkst vai nedrīkst būt bagāts? Mēs taču gribam un arī negribam. Notiekošā absurds ir tik ļoti acīmredzams, ka neviens to nemaz neievēro. Uztiepjot bagātības ideju, sabiedrība cilvēkus mudina uz noziegumiem, par kuriem pēc tam pati arī tiesā.

Visus tā dēvētos ekonomiskos noziegumus izprovocē valsts. Civilizētās krimināllietās nav zināmi tādi ekonomiskie noziegumi kā kukuļdošana, dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana. Kukuļus taču ņem tikai valsts un sabiedrības ierēdņi. Dienesta stāvokļa izmantošana - visīsākais ceļš uz bankrotu, bet par vienu un to pašu noziegumu divas reizes nesoda. Lūk, īstie ekonomiskie noziegumi: nodokļu nemaksāšana, nekvalitatīvas, veselībai kaitīgas produkcijas ražošana, vides piesārņošana, neievērojot ar likumu noteiktās normas...

Valstij jāizpilda tautas griba, nevis tā jāmāca un jāpiespiež uz darbībām, kas būtu izdevīgas kādai politiskai struktūrai. Tā ir ļaužu kopdzīves alfa un omega. Turklāt cilvēkam ir apziņas brīvība un kopš dzimšanas savs prāts - dabas dots, nevis pateicoties valstij. Un no paša sākuma līdz pat mūža nogalei cilvēks neko nav parādā valstij, bet valsts viņam - pastāvīgi parādā. Tikai pārņemot šīs ābeces izpratni, patiesi varēsim kļūt par pašcieņas, savu domu un cerību apzinīgu tautu. Vašingtonas F. D. Rūzvelta veco un taisnīgo likumu izpratne: valsts un ekonomika ir līdzvērtīgi partneri, autonomi savā iekšējā attīstībā, bet vienoti tautas labklājības jautājumā - cik vien iespējams, tas jāpaaugstina. Jo vairāk naudas, jo vairāk prieka! Taču tā rada arī daudz skauģu, bet nauda un draudzība nav savienojamas.

Klaudija Tiltiņa

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?