Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Baltijas «tīģeris» vai eiro perifērija?

Latvija ir pietuvojusies tam «lūzuma punktam», kurā būs jāizvēlas viena no divām alternatīvām: vai nu kļūt par Baltijas ekonomikas «tīģeri», vai pilnībā atzīt sevi par ES depresīvo perifēriju. Valsts nākotne ir atkarīga no šā brīža lēmumiem, un pēc dažiem turpmākajiem gadiem varēsim secināt, vai ir izdevies izmantot iespējas.

Lai arī cik paradoksāli tas šķiet, pašlaik Latvijas galvenās priekšrocības ir tās nelielie izmēri un nelielais iedzīvotāju skaits. Mazās valstis ir daudz elastīgāk un operatīvāk vadāmas, tā ir liela to priekšrocība, kas ir īpaši pamanāma nestabilitātes periodos. Tādēļ savu plusu apzināšanās un pareiza stratēģijas izvēle ļauj tām nodrošināt iedzīvotājiem pārtikušu dzīvi, turklāt diezgan īsā laikā.

Pasaulē piemēru netrūkst - Monako, Šveice, Luksemburga, Lihtenšteina, Sanmarīno, Malta; vēl nesen starp tām bija arī Kipra… Ir visnotaļ iespējams atrast nišu pasaules ekonomikā, kas nodrošina normālu dzīvi diviem miljoniem cilvēku. It īpaši, ja valstij ir tādas priekšrocības, kādas ir Latvijai, - ģeogrāfiskais stāvoklis, kas kalpo par tiltu starp ES un NVS, lieliska transporta un tranzīta infrastruktūra, attīstīts finanšu sektors un izglītoti iedzīvotāji.

Pēdējā laikā kļūst acīmredzami, ka valdība apzinās izvēli, kas valstij ir jāizdara, un sper soļus šajā virzienā. Viens no piemēriem ir programma «uzturēšanās atļauja investoriem». Pateicoties tai, divu gadu laikā Latvijai ir izdevies piesaistīt investīcijas gandrīz 250 miljonu eiro apmērā. Turīgi «jaunie latvieši» stimulē rosību ekonomikā daudzos tās sektoros: sākot ar finansēm un būvniecību, līdz pat uzņēmējdarbībai atpūtas, restorānu, tirdzniecības, pakalpojumu u. c. nozarēs. Ir nepārprotami, ka tas veicina jaunu darbvietu radīšanu un vislabākajā veidā ietekmē gan valsts finanses, gan cilvēku dzīvi. Nenovērtējami ir arī jaunie lietišķie sakari un kontakti un pozitīva Latvijas tēla veidošana ar investoru līdzdalību.

Uz šā fona ierosinājumi paaugstināt investoriem ieguldījumu slieksni nekustamajā īpašumā, maigi izsakoties, izskatās dīvaini. Lai noteiktu iebraucējiem tādas prasības, kādas nosaka Vācija vai Šveice, iesākumā būtu labi sasniegt šo valstu līmeni visos citos rādītājos, arī iedzīvotāju ienākumu līmeņa rādītāju.

Cita lieta, kas vieš cerības, ir izmaiņas likumdošanā, kas jau ar nākamo gadu ļaus radīt Latvijā starptautisko holdingu reģistrēšanai labvēlīgu nodokļu režīmu. Tādējādi mūsu valsts var kļūt par reālu konkurentu cienījamām Eiropas nodokļu jurisdikcijām, arī tādām kā Kipra un Malta.

Pie mums ir acīmredzamas tādas priekšrocības kā attīstīta banku un juridiskā nozare, relatīva stabilitāte, kādas pašlaik nav, piemēram, Kiprā, un visbeidzot - ģeogrāfiskais, valodas, mentālais un vēsturiskais tuvums Kipras finanšu struktūru galvenajiem klientiem - krieviem, kazahiem, ukraiņiem. Tikai šīs programmas īstenošana vien nodrošinās darbu plašam cilvēku lokam - juristiem, grāmatvežiem, konsultantiem, sekretāriem -, ļaus finanšu iestādēm iegūt attīstībai papildu finanšu līdzekļus, un tās ir jaunas darbvietas un nodokļi.

Tomēr pat ar pareizu likumu izsludināšanu ir par maz, ir svarīgi tos īstenot un veidot labvēlīgu klimatu, sniegt praktisku valsts atbalstu šīm pārmaiņām, ir nepieciešama sabiedrības izpratne par tām un to pieņemšana. Projekta «plaukstošā Latvijas nākotne» veiksme ir atkarīga no tā, vai mēs arī turpmāk spēsim skaidri un pareizi izvēlēties aktuālos mērķus un prioritātes, atmetot aizspriedumus un stereotipus.

*Rietumu bankas Juridiskās pārvaldes vadītājs

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?