Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Bauska izrādījās pārāk tālu

Valsts prezidenta un premjera veselības ministres Baibas Rozentāles (TP) virzienā raidītajai kritikai pievienojies arī Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze (ZZS). Valsts augstākās amatpersonas ministrei aizrāda, ka viņa pirmdien nav atradusi laiku, lai vietējiem iedzīvotājiem protesta akcijas laikā skaidrotu Bauskas slimnīcas reorganizāciju. Ja reiz protestētāji lūguši, ka vēlas redzēt ministri, «Bauska ir pietiekami tuvu, lai varētu pierādīt, vai spēj uzņemties atbildību, kas ir jāuzņemas politiķim, vai nespēj,» Dienai sacīja G.Daudze.

B.Rozentālei pārmetumus veltījis arī nevalstiskais sektors. Sabiedrība par atklātību Delna uzsver - tas, ka augstu amatpersonu vietā, kas sabiedrībai skaidrotu savus nepopulāros lēmumus, uz Bausku tika nosūtīta specvienība Alfa, liecina par politiskās elites vājumu, nespēju skaidrot savus lēmumus.

B.Rozentāle skaidroja, ka Bauskā nav varējusi ierasties, jo pirmdienas darba kārtība jau bijusi saplānota: «Tas nāca kā zibens no skaidrām debesīm - divos man bija jābūt Saeimā uz frakciju, man piezvanīja bez piecpadsmit divos, teica, ka viss ir nobloķēts, tur ir cilvēki.» Viņa nekavējoties esot zvanījusi Bauskas novada domes priekšsēdētājam Valdim Veipam, norunājusi tikšanos ceturtdien, kā arī atgādinājusi, ka 29.jūlijā esot tikusies ar Bauskas slimnīcas vadītāju Uģi Zeltiņu, visu izrunājuši par slimnīcas nākotni. «Ārstam satracināt cilvēkus un nepaskaidrot cilvēkiem, kas tad īsti būs, ir bezatbildīga rīcība,» ministre vaino slimnīcas vadītāju. B.Rozentāle arī uzsver - ja protesta akcija būtu sankcionēta, viņa noteikti būtu atradusi laiku un ieradusies.

Pirmdienas pēcpusdienā Bauskā ieradās Veselības ministrijas valsts sekretārs Armands Ploriņš, taču ar protestētājiem netikās, vien ar V.Veipu un U.Zeltiņu. Ministrijā skaidro - protestētāji vēlējušies tikties ar ministri, nevis valsts sekretāru, tādēļ viņš pie tiem nav devies.

B.Rozentāle pieļāvusi «nopietnu politisku kļūdu», neveidojot dialogu ar protestētājiem, atzīst Latvijas Cilvēktiesību centra vadītāja Ilze Brands-Kehre. «Te nav tikai iezīmes, ka ir absolūta nespēja veidot dialogu starp lēmumu pieņēmējiem un sabiedrību, bet gan kļūda vēl zemākā līmenī, ka nav noticis skaidrojošais darbs iedzīvotājiem,» viņa saka. Jau iepriekš Veselības ministrijas ierēdņiem bija jābrauc uz rajoniem un iedzīvotājiem jāskaidro plānotās reformas. «Cilvēkiem ir jāizskaidro, kas būs pēc tam - kā tieši cilvēku vajadzības pēc veselības aprūpes pakalpojumiem tiks apmierinātas,» pauž I.Brands-Kehre.

To, ka «būtiska ir savlaicīgas, precīzas un izskaidrojošas informācijas sniegšana saistībā ar plānotajām izmaiņām veselības aprūpes jomā», uzsver tiesībsargs Romāns Apsītis. Neesot pieļaujama situācija, ka iedzīvotāji par izmaiņām uzzina tikai īsi pirms veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanas.

B.Rozentāles priekštecis, jūnijā demisionējušais veselības ministrs Ivars Eglītis (TP) Dienai sacija, ka arī viņš uz Bausku nebūtu braucis: «Jābrauc būtu Dombrovskim, Zatleram.»

Valsts prezidents atbalstījis slimnīcu skaita samazināšanu, bet premjers esot atbildīgs par kraso finansējuma samazinājumu nozarei. Arī Tautas partijas Saeimas frakcijas vadītāja Vineta Muižniece aizstāv savas partijas ministri, sakot - B.Rozentāle jau iepriekš ar slimnīcas vadību pārrunājusi nākotnes jautājumus, tādēļ viņai nebija jābrauc. Pēc V.Muižnieces pārliecības, plānotās reformas iedzīvotājiem bija jāskaidro pašvaldībai. Bauskas novada mērs V.Veips gan nepiekrita, ka pašvaldības un slimnīcas vadība būtu nepietiekami skaidrojušas pārmaiņas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?