Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Berlīnes gaidas. Fināla metri līdz Lāčiem

Sestdienas vakarā tiks pielikts punkts 61. Starptautiskajam Berlīnes kinofestivālam, godinot uzvarētājus, tiks sadalīti Zelta un Sudraba lāči. Taču vēl svētdien Berlīnes festivāla filmas ies tautā - notiks tā dēvētā kinodiena, kad publika var pagūt noskatīties filmas no Berlināles piedāvājuma. Pērn festivālā pārdoto biļešu skaits bijis tuvu 300 000 (10 dienās!), pamatīgās rindas pie biļešu kasēm arī šogad rada pārliecību, ka «cipari» nebūs mazāki kā pērn.

Homo@lv - ievērots

Brīdi pirms festivāla fināla neiztikt bez minējumiem par potenciālajiem līderiem - ar to cītīgi nodarbojas prese. Pirms pievēršos starptautiskā konkursa programmai, piezīmēšu, ka Latvijas filma Homo@lv nav pazudusi bezgalīgajā Berlināles filmu straumē un 20 Panorama Documente filmu kontekstā. Homo@lv atzinīgi novērtēts lielākajā Vācijas dienas laikrakstā Der Tagesspiegel, uzsverot filmas profesionalitāti un objektivitāti. «Filma par geju un lesbiešu gājienu Rīgā šķietami nemodina lielas gaidas. Aktīvistu prasības un pretinieku argumenti visā pasaulē ir līdzīgi... Tomēr pārsteidzošā kārtā Kasparam Gobam, par spīti trūcīgajiem līdzekļiem, izdodas ar filmu runāt par visus skarošām tēmām. Viņam neeksistē «pareizi» un «nepareizi», «par mums» vai «pret mums». Abas puses viņš portretē godīgi un lieliski. Gan vienu, gan otru pusē ir radikāļi un mērenie... Tas, ka viņš daudzus jautājumus atstāj neatbildētus, ir filmas spēks. Goba ir sapratis, ka netolerancei nav vienkārša izskaidrojuma,» raksta laikraksts.

Nīče un Turīnas zirgs

Tomēr pamatfokuss ir un paliek Berlīnes festivāla konkursa programma, kurā Latvijas filmas vēl nekad nav bijušas - kamēr nebūs, plašu starptautisku publicitāti Latvijas kino ir neiespējami piesaistīt. Ja vērtējam pēc tradicionālās Screen International kritiķu aptaujas, par līderi jākļūst ungāru režisora Bēlas Tarra filmai Turīnas zirgs/The Turin Horse. Tā ir vizuāli un skaniski iespaidīga, melnbalta, skaudra un askētiska filma, galvenie varoņi - tēvs, viņa pieaugusī meita un zirgs - dzīvo šķietami ārpus laika un telpas - nežēlīga vēja plosītā, nomaļā vietā. Šī tekstuāli skopā stāsta laika robežas iezīmē aizkadra teksts filmas sākumā - leģenda par filosofu Nīči un Turīnas zirgu. «1889. gada 3. janvārī Turīnā Frīdrihs Nīče iziet no 6. nama Karlo Alberta ielā. Netālu no viņa kāds kučieris netiek galā ar spītīgu zirgu. Par spīti lūgumiem, zirgs atsakās izkustēties no vietas, kučieris zaudē pacietību un sāk to sist ar pletni. Nīče pienāk pie pajūga, pārtrauc brutālo darbību un raudot apķeras zirgam ap kaklu. Kalpotājs aizved Nīči mājās, kur viņš divas dienas nerunājot un nekustoties noguļ uz dīvāna, tad pasaka vārdus: «Māt, es esmu dumjš», un nodzīvo vēl desmit gadu - klusumā un nespēkā, mātei un māsai rūpējoties par viņu. Mēs nezinām, kas notika ar zirgu,» - tādi ir režisora Bēlas Tarra vārdi filmas sākumā. Filma veidota kā eksistenciāli skaudra vīzija, kurā arīdzan ir spītīgs zirgs un nikns kučieris, iespējams, tie, kas nospēlēja fatālu lomu Nīčes dzīvē, iespējams, pavisam citi, sava veida pieturas punkti spilgtajā kinematogrāfiskajā meditācijā par ikdienas rituāliem un eksistences trauslumu. Filmai ir iespaidīgs skaņu celiņš, tās operators vācietis Freds Kēlemens savulaik strādājis arī Rīgā. Līdzās Turīnas zirgam vērts piefiksēt vēl dažus potenciālos līderus - vācu filmu Kurš, ja ne mēs?/If Not Us, Who? - pazīstamā vācu dokumentālā kino režisora Andresa Feiela terorisma pētījumu Rietumberlīnes intelektuāļu lokā 60.-70. gadu mijā un vienlaikus arī pārliecinošu melodrāmu. Labas izredzes ir arī irāņu drāmai Naders un Simina. Šķiršanās, kuras kvalitātes paspilgtina arī «politiskā aktualitāte» - fakts, ka filma ir no Irānas, valsts, kurā patlaban cietumā atrodas viens no Berlīnes festivāla žūrijas locekļiem Džafars Panahi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?