Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Bez dialoga nav slimnīcas

Divu pašvaldību nespēja sadarboties, iespējams, ir iemesls, kāpēc nolemts sākt Vidzemes slimnīcas reorganizāciju, izveidojot divus atsevišķus uzņēmumus - Valmierā un Valkā. Lai gan slimnīcas kapitāldaļas pieder gan Valmieras, gan Valkas pašvaldībai, tomēr lēmumi par turpmāko slimnīcas attīstību nav pieņemti, pusēm vienojoties. Rezultāts gan būs atkarīgs no spējas turpmāk sadarboties.

Sliktas sadarbības dēļ

Pēc tam kad SIA Vidzemes slimnīca 75% kapitāldaļu turētāja Valmieras pilsētas pašvaldība no medijiem uzzināja, ka Valkas novada dome iecerējusi savā īpašumā esošās Vidzemes slimnīcas kapitāldaļas pārdot privātajam investoram, Valmieras dome pieņēma lēmumu sākt slimnīcas reorganizāciju, izveidojot divus atsevišķus uzņēmumus. Kā Dienai paskaidroja Valmieras pilsētas pašvaldības izpilddirektors Aigars Vītols, tieši nesaskaņotās Valkas pašvaldības aktivitātes bijis galvenais arguments lēmuma pieņemšanai. Viņš teica, ka Valmiera nevēlas, lai Vidzemes slimnīcā ienāk privātais kapitāls, kas var ietekmēt visu medicīnisko pakalpojumu sniegšanu. Tāpēc vienīgais risinājums ir nodalīt Valkas slimnīcu kā atsevišķu vienību. Valkas novada domes priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis gan uzskata, ka šāds lēmums ir absurds, jo reāli dzīvē to nevarot realizēt. Viņš Dienai paskaidroja, ka Valkā no slimnīcas faktiski ir palikusi tikai čaula, jo visa aparatūra un speciālisti pārsvarā atrodas Valmierā. Būtu nepieciešami milzīgi ieguldījumi. Lēmums, pēc V. A. Kraukļa domām, ir pārsteidzīgs, jo par privāto investoru piesaisti notikušas tikai diskusijas, par kurām informēta arī Valmieras pilsētas pašvaldība. Tomēr A. Vītols Dienai uzsvēra, ka par Valkas plāniem uzzinājis tikai medijos. Pēc viņa domām, ja sākumā būtu notikusi konstruktīva diskusija starp pašvaldībām, iespējams, rezultāts būtu cits.

Lai gan patlaban nav skaidrs, kāds būs Vidzemes slimnīcas turpmākais liktenis, tomēr slimnīcas valde sola, ka pacienti un slimnīcas darbinieki necietīs. Vidzemes slimnīcas valdes priekšsēdētājs Uģis Muskovs Dienai sacīja, ka līdz pat slimnīcas reorganizācijas noslēgumam Vidzemes slimnīca turpinās sniegt visus pakalpojumus kā līdz šim gan Valmierā, gan Valkā. Tomēr pēc tam situācija būs atkarīga no Valkas novada domes lēmumiem.

Galīgā lēmuma vēl nav

Lai gan abas pašvaldības nākušas klajā ar skaļiem paziņojumiem, tomēr lēmums par Vidzemes slimnīcas reorganizāciju vēl nav oficiāli pieņemts. Kā paskaidroja A. Vītols, patlaban Valmieras pilsētas dome ir pieņēmusi konceptuālu lēmumu sākt slimnīcas reorganizācijas procesu, bet tas nekādā ziņā nav gala lēmums. Lēmumu par reorganizāciju pieņem slimnīcas dalībnieku sapulce, kurā ir gan Valmieras pilsētas pašvaldības, gan Valkas novada domes pārstāvji. Pēc vienošanās reorganizācijas procesu var jebkurā brīdī apturēt un tālāk to nevirzīt, skaidroja A. Vītols. Slimnīcas dalībnieku sapulce plānota februāra beigās. Pēc A. Vītola domām, iznākums būs atkarīgs no Valkas novada domes nostājas. A. Vītols pauda gatavību piedalīties Valkas novada domes sēdē, lai skaidrotu radušos situāciju.

V. A. Krauklis gan uzskata, ka slimnīcas reorganizācija nav nepieciešama un labākais variants būtu saglabāt pašreizējo sistēmu. Tomēr tādā gadījumā Vidzemes slimnīcai vajadzētu saimniekot efektīvāk, piedāvājot labāku un pilnīgāku servisu Vidzemes slimnīcas Valkas struktūrvienībai. Tieši nepilnības Valkā bijis iemesls, kāpēc radusies doma par privātu investoru piesaisti, sacīja V. A. Krauklis.

Pašvaldību ziņā

Lai gan lēmums par Vidzemes slimnīcas reorganizāciju skar samērā plašu sabiedrības loku, tomēr valsts šajā gadījumā pašvaldību lēmumu ietekmēt nevar. Kā Dienai paskaidroja Veselības ministrijas (VM) pārstāvis Oskars Šneiders, pašvaldības ir atbildīgas par tiem lēmumiem, kas tiek pieņemti par iestādes turpmāko attīstību. Viņš uzsvēra - VM ir būtiski, lai attiecīgajā vietā būtu pieejami valsts apmaksātie pakalpojumi, nevis īpašuma forma un Nacionālais veselības dienests slēdz līgumus arī ar privātajām veselības iestādēm. Līdzīgi Dienai atbildēja arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) parlamentārais sekretārs Romāns Naudiņš, sakot, ka šaubās, vai VARAM būtu jāiejaucas. Šim jautājumam tiks pievērsta pastiprināta uzmanība tikai tad, ja no pašvaldības puses tiks pārkāpts likums vai neapmierinātību izrādīs Vidzemes reģiona iedzīvotāji. Šobrīd šādu signālu nav, sacīja R. Naudiņš.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?