Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Bez nosaukuma

Guntars Ķirķis,

Saskaņas centrs

Nemākam paņemt

Latvijas lauksaimnieki no ES saņem nepietiekamu finansējumu. Paši neesam mācējuši vairāk paņemt. Mūsu ierēdņi nav pratuši ieturēt stingru nostāju un to pamatot ar konkrētiem skaitļiem, bezzobaini piekrituši neizdevīgiem kompromisiem. Lai no Eiropas saņemtu vairāk, jāsagatavo savi mājas darbi. Jāveic nopietna lauksaimniecības nozares inventarizācija: cik zemes apstrādājam, cik produktu saražojam, cik patērējam. No Eiropas vairāk dabūsim vien tad, ja mums būs pārliecinoši un skaitļiem pamatoti argumenti. SC pie tā strādās kopš savas pirmās dienas valdībā.

Pēteris Kalniņš,

VL-TB/LNNK

mazajām saimniecībām

Nākamajā ES finanšu plānošanas periodā jālikvidē līdzšinējā nevienlīdzība lauksaimniecības finansējuma sadalē starp vecajām un jaunajām ES dalībvalstīm. Arī iekšējā līdzekļu sadalē Latvijā vajadzīgas pārmaiņas. ES fondu atbalsts jāsaņem arī ļoti mazajām saimniecībām, kuras veido lauku vidi, kā arī mazajai nelauksaimnieciskajai uzņēmējdarbībai. Atvieglosim nodokļu maksāšanu mazajiem lauksaimniekiem, ļaujot viņiem reizi gadā samaksāt patentmaksu. Likvidēsim pārmērīgās, apgrūtinošās prasības projektu rakstīšanā ES finansējuma saņemšanai.

Jānis Šolks,

Par labu Latviju!

Taisnīgas subsīdijas!

Šā gada oktobrī ES prezentēs nākamā plānošanas perioda finanšu ietvaru. Īstais brīdis, lai mainītu Latvijas zemniekus diskriminējošo lauku atbalsta sistēmu. Holandē zemnieks subsīdijās par hektāru saņem vairāk nekā 400 eiro, vidēji ES - 200 eiro, bet Latvijā - tikai ap 65 eiro. Mums jāceļ Latvijas zemnieku konkurētspēja, un taisnīga subsīdiju sadale ir pirmais solis šajā virzienā. Apvienība rosinās sākt profesionālu Latvijas zemnieku interešu lobēšanu Briselē. Nepietiek vien ar ierēdņu darbu, tam jābūt arī premjera dienas kārtības jautājumam.

Jānis Dūklavs,

ZZS

Nē nevienlīdzībai

No 2007. līdz 2013. gadam Latvijas lauksaimniekiem piešķirti gandrīz 1,4 miljardi latu ES finansējuma. To nosaka ES iestāšanās sarunu rezultāts. Šobrīd nav Latvijas spēkos palielināt šo kopējo summu. Tā nav maza, ja to prasmīgi iegulda ilglaicīgā attīstībā. Pēc aktīvām diskusijām Eiropas Savienībā Latvijai ir izdevies panākt sapratni par platību maksājumiem - ES lauksaimniecības komisārs un vadošās valstis beidzot atzīst, ka pastāvošie platību maksājumi ir nevienlīdzīgi. Pēc 2013. gada tie noteikti jāmaina. Ir skaidri redzama ES politiskā griba risināt šīs problēmas.

Sandra Kalniete,

Vienotība

Pāri robežām

Salīdzinot ar vecajām valstīm, tiešā atbalsta līmenis Latvijas lauksaimniekiem ir netaisnīgi mazs. Skaidrojam, pārliecinām un strādājam visās ES institūcijās, lai pēc 2013. gada nākamajā ES budžetā panāktu taisnīgāku sadalījumu. Mērķis ir vismaz miljards eiro Latvijas laukiem 2014.-2020. gadā un objektīvi kritēriji atbalsta piešķiršanai. Spēsim, ja apvienosim spēkus ar Ministru prezidentu, zemkopības ministru, lauksaimnieku organizācijām un citu jauno dalībvalstu pārstāvjiem. Panākumu atslēga ir un būs rīcības vienotībā pāri partiju un valstu robežām.

Gundars Sisenis,

Atbildība

ES un iekšzemē

Nevaram runāt par kopīgu lauksaimniecības politiku ES, ja pastāv vēsturiski izveidojusies diskriminējoša attieksme atbalsta maksājumos: Latvijā 93 eiro/ha, vidēji Eiropā - 276 eiro/ha. Latvijai iestājoties ES, valdīja uzskats, ka šeit lauksaimnieciskajai ražošanai ir zemas izmaksas. Patiesībā šobrīd tās ir pat augstākas nekā vidēji Eiropā. Jāiesaista lauksaimnieku NVO, lai no valdības un pārstāvjiem Eiroparlamentā prasītu atdevi.

Iekšējā lauksaimniecības politika: iekšējais tirgus, ražošanas daudzveidība, inovācijas, lielveikalu tīklu regulācija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?