Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Bez nosaukuma

Ātrums, dzinēju rūkoņa un neiedomājama adrenalīna deva - šīs ir tikai dažas lietas, kas tā sajūsmina katru autosporta braucēju. Noguruši no ikdienas rutīnas, cilvēki atjauno spēkus un gūst milzīgu enerģijas lādiņu trasē. «Tos ceļus, kas rāmi slīd, nebrauksim! Nevaru ciest!» savulaik rakstīja dzejnieks Imants Ziedonis. To pašu varētu teikt arī par jaunus izaicinājumus meklējošajiem autosportistiem, kuru skaits Latvijā strauji pieaug.

Ātrs un bez žēlastības

Dragreiss ir sacīkstes, kur vienā braucienā piedalās divas mašīnas. Pārsvarā sacīkstes sākas no stāvošas starta pozīcijas un standarta distances ir 200 un 400 metru garas. Laika ziņā īsākās dragreisa sacīkstes ilga 3,9, bet ilgākās - 17 sekundes. Mašīnu ātrums finišā svārstās no 130 līdz 530 km/h. Līdzīgi kā rallijā, arī dragreisa dalībnieki tiek dalīti klasēs pēc automobiļu dzinēju tilpuma.

Kopš 2008. gada Latvijā dragreiss kļuvis par oficiālu sporta veidu, un tā popularitāte strauji aug. Līdz tam dragreisa cienītāji Latvijā bija spiesti nodarboties ar sev tīkamo ielās un darīt to nelegāli. «Patīkamākais sacīkstēs ir tās dažas sekundes pēc sekmīga starta, trases nobraukšanas un uzvaras gūšanas iebraucienā,» apgalvo paši dragreisa braucēji. «Dragreisā jau izmaksas ļoti krasi atšķiras visās klasēs,» stāsta Anna Priede. «Tie, kas startē sporta klasē, reizēm par degvielu vienām sacīkstēm atdod līdz pat 400 latu. Handikapa un Street klasēs sacensības izmaksā krietni mazāk. Man, piemēram, sanāk atdot ap 50 latiem vieniem mačiem. Tiem, kas ar šo sportu nodarbojas nopietni, protams, ir savi sponsori un atbalstītāji.»

Kā saziepētā trasē

Kopš 2008. gada par oficiālu sporta veidu kļuvis arī drifts, kas paredz vadītāju apzinātu ātruma pārspīlēšanu līkumos, un tā rezultātā mašīnu nēsā, bet vadītāja uzdevums ir to savaldīt un saglabāt augstu ātruma rādītāju.

Drifta sacensībās tiesneši ņem vērā trajektorijas, leņķa, ātruma un šova faktorus. To, kādai jābūt trajektorijai, parasti nosaka tiesneši. Šova faktorā uzmanību pievērš dūmu biezumam, tam, cik tuvu sienai mašīna nobrauc, un skatītāju reakcijai. Tiesneši izvietoti tikai dažos trases līkumos, no kuriem ir labi pārredzama liela daļa trases, tikmēr pārējā trases daļā demonstrētais sniegums netiek ņemts vērā. Tiesa, braucēji tos posmus var izmantot riepu temperatūras regulēšanai.

Tā kā drifta sacīkšu tiesāšana ir subjektīva, reizēm gadās, ka tiesneši nevar vienoties par uzvarētāju. Tādos gadījumos viņiem savu attieksmi dara zināmu skatītāji.

Lai noskaidrotu uzvarētāju, reizēm nepieciešami vairāki atkārtoti braucieni.

«Lai sagatavotu konkurētspējīgu mašīnu Street klasei, būs jāšķiras no vismaz pāris tūkstošiem latu. Ja visu neskrūvē pats, bet to veic kādā servisā, izmaksas gandrīz dubultojas,» stāsta Ēriks Ulass. «Man pašam tādu lielo sponsoru nav. Visu daru par saviem līdzekļiem. Ir gan vairāki atbalstītāji, kuri palīdz ar savu produkciju. Piemēram, Mārtiņa riepu serviss mani nodrošina ar riepām, un tas ir ļoti vērtīgs atbalsts, jo driftā riepām aiziet visvairāk naudas.»

Drifta sacensībās piedalās arī Valsts prezidenta Valda Zatlera dēls Kārlis.

Paštaisītie vāģi

Pirms gada Latvijas autosportā parādījās arī folkreiss. Tajā dalībnieki brauc ar pašu sameistarotām mašīnām, un līdz ar to sacensību autiņiem praktiski nav iespējams noteikt marku un modeli, jo lietā tiek liktas visdažādākās detaļas. Katrā valstī ir noteikta summa, par kādu jebkurš skatītājs var iegādāties auto savā īpašumā, bet tās veidotājam un dalībniekam nav tiesību atteikt. Latvijā šī summa noteikta 950 eiro jeb 667 latu apmērā.

«Vienubrīd dažu folkreisa dalībnieku mašīnu vērtība pārsniedza noteiktos 950 eiro, bet pēc pirmā pirkuma tās pazuda, un to vietā nāca mierīgāk sagatavotas,» skaidro folkreisa darba grupas vadītājs Viesturs Saukāns.

«Šovasar Skrundā pārdeva pirmo mašīnu. Sacensību uzvarētājs šķīrās no sava golfiņa. Sporta veids Latvijā tikai sācis savu attīstības ceļu, tāpēc no lielajiem sponsoriem pagaidām nekā nav. Pagaidām sacensību rīkošanai pietiek ar dalības maksu, kas ir maksimāli zema, no 20-25 latiem.»

Braukšana pie pults

Paralēli klasiskajam driftam Latvijā ir arī cilvēki, kas sacenšas driftā, vadot mašīnas ar tālvadības pulti. «Latvijā RC drifta sacensības risinās tikai pāris gadu,» stāsta viens no aktīvākajiem dalībniekiem Jevgēnijs Dedelis. «Pirmajā gadā bijām pāris cilvēku. Šogad esam izveidojuši trasi, kur pilnvērtīgi var rīkot sacensības. Un patīkami redzēt, ka būtiski palielinājies dalībnieku skaits. Pie mums brauc entuziasti no kaimiņvalstīm, arī mēs pieredzes iegūšanas nolūkos ceļojam. Vienreiz dienā cenšamies organizēt treniņus.» Šis sporta veids ir arī daudz lētāks nekā Pro drifts. «Sākumam mašīnas modelītis izmaksā ap 150 latu. Vēlāk jau var domāt arī par dzinēja uzlabojumiem. Šobrīd grandiozāko motoru cena ir ap 2000 dolāru.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?