Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Bez obligātā karadienesta

Kopš Lietuva atjaunojusi obligāto militāro dienestu un nu jau nolēmusi to saglabāt pastāvīgi, Latvija ir vienīgā Baltijas valsts, kurā nav jauktās sistēmas ar paralēli pastāvošu gan profesionālo armiju, gan obligāto dienestu.

Pēc Saeimas priekšsēdētājas Ināras Mūrnieces (NA) izteikumiem Baltijas Asamblejas sanāksmē, kad viņa aicināja atsākt diskusiju par obligātā dienesta atjaunošanu Latvijā, šī diskusija tiešām ir sākusies, taču lielākoties tā izpaužas kā atbildīgo amatpersonu negatīva reakcija. Ceturtdien arī Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) intervijā TV24 norādīja, ka Latvijai jau ir profesionālā armija, kura sadarbībā ar NATO stiprina savas spējas, līdz ar to aktualizēt jautājumu par obligātā militārā dienesta atjaunošanu nav nepieciešams.

Nav infrastruktūras

Vairāki mūsu valsts politiķi norāda, ka obligātā dienesta atjaunošana prasa pārāk lielus līdzekļus, taču vienlaikus tiek runāts par profesionālās armijas karavīru skaita palielināšanu un papildu līdzekļu piešķiršanu Zemessardzei. To, ka obligātais militārais dienests Latvijā nav lietderīgs, aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS) pēdējo nedēļu laikā atkārtojis vairākkārt - gan piesaucot Ukrainas pieredzi, gan atgādinot, ka Latvijā nav nepieciešamās infrastruktūras un obligātais dienests izmaksātu pārāk dārgi. Atbildot uz jautājumiem Latvijas Radio 4 raidījumā Darbojošās personas, kurā piedalījās arī Diena, ministrs uzsvēra, ka jāpalielina profesionālās armijas personālsastāvs, jāstiprina Zemessardze un jāveic rezervistu apmācība, ar ko šobrīd vēl ir problēmas un kas prasot grozījumus likumos. Pēc viņa teiktā, Lietuvā infrastruktūra bija saglabāta, tāpēc obligātā dienesta izmaksas ir mazākas.

Gada sākumā Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite bija izteikusies, ka obligātais dienests līdztekus profesionālajam nedrīkstētu kļūt par periodisku izņēmumu, tam jābūt pastāvīgam un armijai Lietuvā būtu jābūt jauktai. «Vidēji lielai valstij tas ir efektīvākais, lētākais variants,» Lietuvas valsts galvu citēja LETA.

Ir vai nav jēgas

Viens no argumentiem, kāpēc obligātais militārais dienests tiek uzskatīts par neefektīvu, ir tas, ka tā laiks ir pārāk īss, lai karavīrus nopietni apmācītu. Lietuvā obligātais dienests ilgst deviņus, Igaunijā - astoņus līdz 11 mēnešus. R. Bergmanis izmantoja analoģiju ar īslaicīgiem kursiem un augstskolu, lai parādītu, ka profesionāla armija ir efektīvāka. Līdzīgi uzskata arī Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis (Vienotība). Viņš arī norādīja, ka hibrīdkarā jauniesauktie netiek iesaistīti, minot Ukrainas piemēru. «Mēs nekad nevarēsim izveidot armiju, kas viena pati varētu stāvēt pretī Krievijai,» izteicās A. Latkovskis un uzsvēra NATO klātbūtnes nozīmīgumu. Turklāt, pēc viņa teiktā, kopš pārejas uz profesionālo armiju ir būtiski audzis armijas prestižs sabiedrībā, kas vairs nesaistās ar skandāliem. «Kad runājam ar cilvēkiem, kuri atbalsta obligāto dienestu, argumenti nav saistīti ar valsts militāro spēju uzlabošanu, bet gan tiek runāts par jauniešu stāju, disciplīnas iemācīšanu un atbrīvošanos no dažādiem netikumiem,» piebilst A. Latkovskis.

Vēl viens arguments, kas izskan, runājot par mūsu bruņotajiem spēkiem, ir Zemessardzes augstais līmenis, kāda nav līdzīgām brīvprātīgo organizācijām ne Igaunijā, ne Lietuvā, jo Latvijā Zemessardze ir bruņoto spēku sastāvā. Tuvākajos gados Zemessardzes attīstībā plānots ieguldīt 70 miljonus eiro. R. Bergmanis radio intervijā izteica lielu pateicību Zemessardzei, kurai gan divdesmit gadus neesot piešķirtas jaunas teltis un guļammaisi un daudzviet telpas esot par šaurām.

Tomēr nav tā, ka koalīcijas partiju politiķi vienbalsīgi noraidītu obligātā karadienesta ideju. Viens no diviem Nacionālās apvienības pārstāvjiem Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā Kārlis Krēsliņš aprīļa sākumā bija izteicies, ka, pamatojoties uz NATO kolektīvo aizsardzību, obligātais dienests Latvijā šobrīd nav vajadzīgs, ziņoja LETA, taču viņa frakcijas kolēģis Edvīns Šnore saskata daudzus trūkumus pašreizējā bruņoto spēku darbībā. To pierādot kaut vai situācija ar rezervistu mācībām, kad atklājās, ka bijušos profesionālos karavīrus nevar atrast un datubāzes nav savietojamas. «Tajā pašā laikā dzirdam, ka iepirks lietotas bruņumašīnas. Ko tās dos, ja nevar sadzīt rokā karavīrus?» jautā deputāts. Viņš arī uzskata, ka obligātā dienesta karavīriem būtu jāiemāca pamati, piemēram, šaušana. «Zemessardzē ir neliela daļa ļoti motivētu cilvēku, bet daudzi patriotiski noskaņoti cilvēki tajā nav iestājušies dažādu iemeslu dēļ.» E. Šnore atbalstītu kaut vai sešu mēnešu obligātā militārā dienesta ieviešanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?