Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Bez uzvalka un draugiem

O, Latvija nāk! - skolas biedri mēdza uzrunāt Matīsu Lāci, kad viņš kā apmaiņas programmas skolēns gadu dzīvoja un mācījās Masačūsetsas štata Pālmeras pilsētiņā (ASV). Matīsam tolaik bija 16, un skolā viņš bija vienīgais no Latvijas. Tagad Matīss mācās Rīgas Angļu ģimnāzijas 12. klasē.

Ar bārbekjū

«Spēlēju basketbolu, un man bija sapnis aizbraukt uz Ameriku. Painteresējos un nonācu organizācijas American Field Service Latvijas birojā - organizācija nodarbojas ar skolēnu apmaiņas programmām. Tur man šo to pajautāja, iedeva kaudzi anketu, vajadzēja atnest raksturojumu, ieteikumus. Tad viņi meklēja viesģimeni, kurā es varētu iederēties,» stāsta Matīss. Kā tas būs - aizbraukt, gadu dzīvot citā valstī, citā ģimenē, iet citā skolā -, līdz galam viņš tobrīd nav apjautis. «Programma sākās augusta vidū. Ielidoju Ņujorkā, mūs aizveda uz Masačūsetsu. Sākumā pat īsti nesapratu, kas notiek. Pirmajās divās dienās bija mācību nometne - izdalīja materiālus, izstāstīja, kas notiks. Otrās dienas vakarā pienāca brīdis, kad sāka braukt viesģimenes - katram bērnam savā laikā. Mani arī paņēma,» gluži kā ar atvieglojumu saka Matīss. Vakarā ģimene rīkojusi sagaidīšanas pasākumu. «Ar bārbekjū, radi sabrauca paskatīties uz jauno ģimenes locekli - kā jau pie amerikāņiem.»

Sports un brāļa tēls

Pirmie divi mēneši bijuši diezgan grūti - pierast pie valodas, iegūt savu vietu ģimenē, skolā. Viesģimenē bija tēvs, māte, divi brāļi un vecākā māsa. Līdzīgs savējo pulks Matīsam ir Latvijā - vecāki un divi brāļi, Matīss ir vidējais. Arī Amerikā viņš bija vidējais. Tiesa, gadu starpība cita. Māsai bija 26 gadi, viņa jau dzīvoja atsevišķi, bet abi brāļi mājās. Jaunākajam bija 12 gadu. Sākumā par jauno ģimenes locekli viņš neesot bijis sajūsmā, bet viesvecāki atklāti par to runājuši. «Neņem ļaunā, ja viņš tev kaut ko par spīti dara,» viņi teikuši, un pēc laika attiecības uzlabojušās.

Divas nedēļas pēc atbraukšanas sākusies skola. «Nav nekādu uzvalku, nekādu puķīšu, vienkārši ej un mācies - pa taisno uz stundām,» Matīss pavīpsnā un stāsta, ka skolā pirmajos mēnešos visam piegājis «baigi nopietni». «Man arī bija vairāk brīva laika - nebija draugu. Atceros vienu reizi, kad bija daudz mājasdarbu, nodomāju: šitā gadu neizturēšu.»

Skolā starp vienaudžiem palīdzējis iejusties viesģimenes vecākais dēls vai, pareizāk sakot, viņa tēls. «Lielais brālis iepriekšējā gadā bija beidzis to pašu skolu, un viņš tur bija populāra persona. Kad skolā teicu, ka dzīvoju šajā ģimenē, skolas biedri to novērtēja: «O, tu tur dzīvo, tu tāds krutais

Vēl palīdzējis sports. «Rudens pusē sāku nodarboties ar amerikāņu futbolu, bet ziemā, kad sezona beidzas, - ar basketbolu. No tās komandas man arī ir labākie draugi. Vēl tagad uzturam kontaktus.»

Novembrī Matīss jau jutis, ka ieguvis savu vietu zem saules. Diezgan bieži nācies atbildēt uz jautājumu: «Kur tā Latvija atrodas?» Gada laikā gandrīz kā pantiņu skaitījis: «Augšā no Polijas, pa kreisi no Krievijas, vairāk uz ziemeļiem... Esam baigi traki uz hokeju.»

Aplipina brāli un vecākus

«Gads mani ievirzīja pieaugušo dzīvē - sapratu, kā tas ir - sākt kaut ko pašam, apjautu, ka pats varu tikt galā ar lietām, vairāk uzzināju par sevi. Sapratu, ka neesmu vienīgais, neesmu superpareizais, ka ir daudz lietu, kuras nezinu.»

Šis gads ietekmējis Matīsa nākotnes plānus. «Esmu izdomājis, ka mani interesē starptautiskās lietas, un domāju iet studēt starptautiskās attiecības.»

«Mūsu ģimenē AFS ir kļuvusi pilnīgi par sērgu,» smejas Matīsa mamma Ingrīda Lāce. Matīss tagad ir AFS Latvija Rīgas nodaļas vadītājs. Šogad AFS apmaiņas programmā uz Savienotajām Valstīm ir devies Matīsa jaunākais brālis (15). Ingrīda atzīst, ka Matīsa dalībā AFS ir pielikta arī viņas doma un roka, palaist dēlu neesot bijis grūti. «Apzinājāmies, ka Matīss var tikt galā. Braukājis pa pasauli, dejojot deju kolektīvā, darbojies skautos, plus vēl labas angļu valodas prasmes,» mamma uzskaita dēla pieredzi. Arī Rīgas Angļu ģimnāzija, kurā Matīss mācās Latvijā, atbalstījusi - lai brauc, gaidīsim atpakaļ ar vēl labākām valodas prasmēm. Skola iedevusi mācību programmu 10. klasei, tā pārtulkota, un ar šo programmu Matīss ieradies skolā ASV, kur tika piemeklēti attiecīgie mācību priekšmeti un līmeņi. Ingrīda uzskata, ka 10. klase ir pats labākais laiks, lai dotos šādā apmaiņā.

Piedalīšanās programmā Matīsa ģimenei izmaksājusi 7,5 tūkstošus eiro - tas ietver ceļu, transportu, apdrošināšanu. Tā kā jaunieši dzīvo ģimenēs, papildu tēriņi ir nelieli - aptuveni tikpat, cik kabatas nauda Latvijā.

Ingrīda pieļauj, ka pēc kāda laika varētu uzņemt viesbērnu savā ģimenē. Viņai gan esot jāmācās mazāk apčubināt - tā viņu mācot Matīss, kurš klāsta, ka Amerikā vecāki jauniešus vairāk radina patstāvībai. «Katrs pats par sevi zina un pats arī mazgā drēbes.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Apmaiņas programmas

American Field Service (AFP)
Youth For Understanding (YFS)
NACEL Starptautiskā Kultūras apmaiņas
programmu organizācija (Latvijā koordinē Linktour)
Eiropas Savienības
mūžizglītības programmas Comenius skolēnu individuālās mobilitātes projekti
Skolēnu apmaiņas
programmas mēdz izsludināt arī ārvalstu vēstniecības
Par jauniešu apmaiņas projektiem var interesēties Jaunatnes starptautisko programmu aģentūrā
http://
www.jaunatne.gov.lv/lv/

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?