Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Bezdarbā bāzētais bizness

Pirmskrīzes vēsmās zaudēdams vienu no saviem diviem darbiem, Pēteris Krieviņš (29) atteicās arī no otra un uzņēmās tobrīd gadu vecās meitas Karmenas pieskatīšanu, sievu palaizdams atpakaļ darbā pašvaldības iestādē. Karmenas dienas režīms bijis tik pašpietiekams, ka Pēteris iemanījies bērna kopšanu apvienot ar darba sludinājumu servisa sākšanu.

Auglīga interneta vide

Paēdusi brokastis, Karmena ir labā omā un dodas uz savu istabu palasīt kaut ko par kaķiem un pīlēm. Tas ir brīdis, kad Pēteris sazinās ar savu «direktoru», kā viņš dēvē e-pasta pārlūku. «Ieeju iekšā, man ir uzdots darbs, es to izdaru,» viņš stāsta. Parasti viņš sāk ar darba meklēšanas un piedāvāšanas sludinājumu pārskatīšanu un akceptēšanu vai atmešanu, jo nevēlas, lai liepajasdarbs.lv sabirtu pilns ar kosmētikas izplatīšanas vai apšaubāmu pakalpojumu sniegšanas sludinājumiem. «Svarīgi ir noturēt piedāvājumu abpusēji kvalitatīvu - gan no darba ņēmēju, gan uzņēmumu puses,» viņš vērtē. Dzimis tikai pirms aptuveni pieciem mēnešiem, liepajasdarbs.lv patlaban pamanījies piesaistīt jau lielāko daļu no rajona bezdarbniekiem. Bezdarba līmenis Liepājas rajonā sasniedzis 12,5%, pilsētā bezdarbnieku ir vēl vairāk - 13,7%, un Pēteris uzskata, ka darba meklēšanas servisa izveide tieši Liepājā ir precīza izvēle no abiem aspektiem - gan šībrīža bezdarbnieku skaita dēļ, gan tāpēc, ka «Liepāja interneta lietotāju ziņā ir auglīga vieta». «Ja ņem vērā, ka Liepāja tomēr nav nekāda megapole, 21 tūkstotis mēnesī ir labi,» viņš vērtē. Liepāja ir auglīga arī radošo ideju ziņā - tam piekrīt arī Pēteris. Viņš atsaucas uz Radio SWH dīdžeju Tomu Grēviņu, kurš apgalvo, ka Liepājā pat mākoņi esot skaistāki. «Liepāja, Cēsis, Kuldīga, Tukums - tās ir pilsētas, kur tu izej ārā un rodas idejas. Nezinu, kā būtu Jelgavā vai Rīgā - man šķiet, ka tur viss smagnējāk notiek.»

Viss vienā personā

Par sludinājumiem Pēteris naudu neņem, toties uzņēmēji liekot teksta reklāmas - tas arī veido šī projekta ieņēmumu sadaļu. Naudas atdeves griezumā gan liepajasdarbs.lv pagaidām «nav liels dimants». «Mans mērķis bija izveidot lokālu resursu vietējiem, sakoncentrējot tur gan darba ņēmējus, gan devējus, un tas arī ir izdevies. Cipari gan nav milzīgi, bet mēneša ienākumi tomēr ir regulāri, man ir vairāki mazi projekti - servera izīrēšana, mājaslapu taisīšana, liepajasblogs.lv, liepajaskarte.lv, būs arī liepajasrallijs.lv.» Tādēļ Pēteris labi atbilst banālajam cilvēka orķestra apzīmējumam. Sevi viņš sauc gan par vietņvedi (mājaslapas administrators), gan mājaslapu taisītāju un vienkārši aktīvu cilvēku internetā. Tomēr šie nav vienīgie instrumenti viņa «orķestrī». Savulaik Pēteris pielāgojies darba tirgum un meties būvniecības jomā - Rīgā uzstādījis ugunsdzēsības iekārtas, strādājis ar tāmēm un pirms savas interneta ēras Liepājā paguvis arī ielēkt kases aparātu programmēšanā. Vēl mācīdamies vidusskolā Jelgavā, Pēteris apguva komercnovirzienu, tādēļ nu pats sev var būt arī grāmatvedis. «Protams, kļūdas ir un konsultācijas VID vajadzīgas, bet tieku ar visu labi galā. Patlaban viss ir forši,» viņš rezumē un piekodina, ka visiem, kam patlaban ir nedaudz lieku līdzekļu, vērts padomāt, kur tos ieguldīt, ko attīstīt. «Šis ir ļoti labs laiks, lai izaugtu un nostiprinātos.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?