Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +5 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Bezdarbnieki jaunieši varēs nopelnīt 120 latu

Strādātu jebkādu darbu, kādu vien dotu, Dienai saka 20 gadu vecais bezdarbnieks Nils Salenieks par iespēju iesaistīties topošajā pasākumā jauniešiem darba pieredzes ieguvei un mēnesī saņemt Ls 120 stipendiju. Šāda iespēja jauniešiem bez vai ar nelielu pieredzi pavērsies tuvākajos mēnešos, kad atbildīgā Labklājības ministrija (LM) cer sākt pasākumu Jauniešu darba prakses.

Tā dzīvotspēja lielā mērā būs atkarīga no uzņēmēju atsaucības, jo tieši privātajā sektorā LM cer nodarbināt visvairāk jauniešu. Dienas uzrunātie uzņēmēji nešaubās, ka interese no uzņēmēju puses būs. Saskaņā ar Eurostat datiem Latvijā pērn no kopējā reģistrēto bezdarbnieku skaita 34,3% bija jaunieši vecumā līdz 25 gadiem. Tas ir viens no augstākajiem rādītājiem ES. Vēl augstāks tas bija Spānijā - 39%.

«Darbu atrast ir ļoti grūti. Pat tiem jauniešiem, kuriem ir augstākā izglītība,» uzskata Nils, kurš piekristu darīt visu, lai tikai būtu darbs un regulāri ienākumi. Nils pērn vasarā pabeidza vidusskolu un tālāk mācīties negāja, jo sekmes, lai iekļūtu budžeta grupā, nebija tik labas, un naudas, lai maksātu par studijām, arī nepietika. Jaunietis strādājis īslaicīgus līgumdarbus, taču darba pieredzes oficiālā darbā viņam nav. Lai uzlabotu savu konkurētspēju darba tirgū, Nils pērn rudenī ieguva B kategorijas autovadītāja apliecību. Jautāts, vai iesaistītos topošajā pasākumā un strādātu par Ls 120 mēnesī, Nils atbildēja apstiprinoši: «Domāju, ka tas interesētu.»

Lai atrastu darbu LM iecerētā pasākuma gaitā, jaunietim ne tikai ir jāatbilst kritērijiem (jābūt vecumā no 18 līdz 24 gadiem u.c.), bet arī jābūt reģistrētam bezdarbniekam Nodarbinātības valsts aģentūrā. Tajā jauniešu apmācībai būs jāpiesakās arī uzņēmējiem.

Burbuļplēves iepakojumu ražotāja SIA Pepi RER vadītājs Imants Šteins, kurš šobrīd savā uzņēmumā aktīvi iesaista pieaugušos bezdarbniekus, gatavs ņemt darbā un apmācīt arī jauniešus bez darba pieredzes. Taču, viņaprāt, ja praktikants savu darbu dara labi, tad arī uzņēmējam būtu jādod iespēja viņu atalgot. «Tad obligāta būtu šī valsts stipendija, bet uzņēmēji brīvprātīgi varētu piemaksāt, kas stimulētu jaunieti vēl vairāk,» spriež I.Šteins. Šāda iespēja nav paredzēta, jo «tā ir prakse jeb apmācība, nevis patstāvīgs darbs», skaidroja LM pārstāve. Pēc viņas teiktā, šādā gadījumā pastāv arī bažas, ka uzņēmēji šo pasākumu izmantotu negodprātīgi - esošos darbiniekus aizvietotu ar stipendijas saņēmējiem. Vēl ir jautājums, kā darba devējam rīkoties, ja stipendijas saņēmējs neattaisnos cerības, un uzskatīs, ka tālāk apmācīt jaunieti nav jēga, interesējas kokmateriālu pārstrādes uzņēmuma SIA Vārpas 1 vadītājs Valerijs Salužinskis, kurš arī šobrīd savā biznesā iesaista pieaugušos bezdarbniekus. Par to, pēc LM pārstāves teiktā, nebūtu jāsatraucas, jo prakses pārtraukšana tiks atrunāta prakses līgumā.

Programmu iecerēts īstenot šogad un nākamgad par Eiropas Sociālā fonda naudu. Tam kopā ar vēl diviem pasākumiem šogad atvēlēti Ls 3,3 milj. Stipendiju valsts jaunietim maksās 6-12 mēnešus. Pasākuma gaitā šogad iecerēts nodarbināt 1181 jaunieti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?