Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Bezstrīdus balsojums

Lietuvai «veicas» ar Seima priekšsēdētājiem. Pasen - kopš par korupciju atstādināja iepriekšējā sasaukuma parlamenta priekšsēdētāju - Lietuvā nav bijis tik liela politiskā skandāla. Pēc Seima vēlēšanām nebija pagājis ne gads, kad kļuva aktuāls jautājums par parlamenta priekšsēdētāja Arūna Valinska atbilstību ieņemajam amatam. Opozīcijas deputāti viņam inkriminēja sakarus ar Lietuvas kriminālajām aprindām. Tiesa, ne Lietuvas ģenerālprokuras, ne Valsts drošības departamenta (mūsu Drošības policijas līdzinieks) rīcībā nav ziņu, ka Valinsks uzturētu sakarus ar kriminālo pasauli.

Taču ir publiskots fotoattēls (tā autentiskums netika apstrīdēts), kurā Valinsks redzams, sarokojoties ar kādu kriminālo aprindu autoritāti. Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite divkārt aicinājusi Valinsku labprātīgi atstāt amatu. Līdzīgu domu paudis Lietuvas iepriekšējais prezidents Valds Adamkus. Pats Valinsks nedomāja, ka viņam būtu jādemisionē - kārtīgu pierādījumu taču nav. Fotoattēls liecinot tikai par to, ka «iepriekšējā dzīvē» viņam bijis plašs paziņu loks.

Pirms nonākšanas parlamentā Valinsks bija populāra televīzijas šova vadītājs, kuram paziņu patiešām netrūka. Taču, kam spiest roku un kam ne, to nu tomēr TV zvaigzne varēja lemt pats. Fotogrāfijā kopā ar viņu redzamais cilvēks pieder - vismaz ir pamats tā uzskatīt - pie nesen Bulgārijā apcietinātā (viņu izdos Lietuvai) Henrika Daktara «Kauņas brigādes». Lietuva nav liela valsts, tur gluži kā Latvijā «visi pazīst cits citu». Pie mums pirms desmit gadiem būtu grūti iedomāties, ka kāds Saeimas deputāts teiktos neko nedzirdējis par, piemēram, Ivanu Haritonovu vai Jāni Kaļvu, sauktu par Klopu.

Te derētu mazliet atskatīties uz Valinska straujo politisko karjeru. Dažus mēnešus pirms Seima vēlēšanām viņš nodibināja Tautas atdzimšanas partiju (TAP), kas pērnā gada oktobra vēlēšanās guva otro labāko rezultātu (15% balsu). Netika slēpts, ka jaunajai partijai nav ideoloģiskās bāzes, toties tās sarakstā figurēja sabiedrībā populāri bohēmisko aprindu cilvēki. Nebija īsti skaidrs, kas finansē TAP priekšvēlēšanu kampaņu. Tika pat izteikti pieņēmumi, ka TAP patiesībā ir sociāldemokrātu vai konservatīvās Tēvzemes savienības «meitasuzņēmums». Tepat Latvijā līdzīgas runas tūlīt pēc dibināšanas klīda par partiju Sabiedrība citai politikai - tā esot Andra Šķēles partijas maskēta filiāle.

Paši populisti - TAP virzītie deputāta amata kandidāti - skarbiem vārdiem svētīja citu tikpat izteiktu populistu - Rolanda Paksa un «gurķīšu vīra» Viktora Uspaskiha - partiju kaisītos neizpildāmos solījumus. Populāru cilvēku teiktais rada dzirdīgas ausis, un bija rezultāts. Nevar teikt, ka pilnīgi negaidīts. Lietuvā bija vērojams mums labi pazīstamais «Zīgerista efekts»: pirmsvēlēšanu sabiedriskās domas aptaujās aptuveni 40% respondentu apgalvoja, ka vēl nav izlēmuši, par ko balsos. Daļa noteikti jau bija, taču pat anonīmās aptaujās kautrējās atzīties, ka sirdij tuvāki ir daudzsolītāji.

TAP iekļāvās Seima valdošajā koalīcijā, Valinsks tika vadošā amatā. Kā tas nereti mēdz būt ar pārāk strauji panākumus guvušiem iesācējiem, TAP Seima frakcija sašķēlās neilgi pirms Valinska skandāla.

Tā iznācis, ka rudens sesiju Seims sāka ar slēgto balsojumu par sava priekšsēdētāja atcelšanu. Lietuvas Seimā ir 141 deputāts, lai Valinsku atceltu, vajadzīga vismaz 71 balss. Opozīcijai, kas prasīja atcelšanu, nav pat 60. Vakardienas neuzticēšanās votums, jāatzīst, padevies pārliecinošs, ar krietnu uzviju: par Valinska atstādināšanu balsoja 95 viņa kolēģi, pret bija 20. Priekšsēdētāja pienākumi uz laiku tikuši Valinska līdzšinējai pirmajai vietniecei, un pienākumu izpildītājas statusā viņa neaizkavēsies, vismaz nekas par to neliecina.

Pirmajā sesijas dienā visus darbus neapdarīsi, taču izskatās mazliet jancīgi, ka valdošajā koalīcijā ir divas jaunas frakcijas, kas vēl vasaras sakumā bija vienots veselums. Sašķēlušās TAP frakcijas lielākā daļa (12 deputātu) tagad saucas Vienotā Lietuva, bet septiņi valinskieši turpmāk būs Ozols. Ja koalīciju pamestu Ozols, tai Seimā tik un tā saglabātos vairākums un valdības darbs nebūtu apdraudēts.

Valinska politiskā karjera ir iedragāta. Ja viņš, skandālam vēl tikai gruzdot, būtu bez lielas taisnošanās atkāpies no amata, līdz nākamajām Seima vēlēšanām caurmēra vēlētājs diezin vai labi atcerētos, kāpēc demisionēja parlamenta pirmais priekšsēdētājs.

Valinska «epopeja» labi ilustrē politiskās kultūras tradīciju trūkumu. Cilvēkam vienkārši nav izpratnes, ko drīkst vai nedrīkst darīt valsts mēroga politiķis. Jā, pēc ievēlēšanas Seimā Valinsks, domājams, patiešām nav kontaktējies ar kriminālās pasaules ļaudīm. Taču apšaubāmais princips «kas nav noķerts, tas nav zaglis» nekādi nav savienojams ar politisko darbību. Savukārt vēlētāji guvuši mācībstundu - kas var iznākt, ja parlamentā uz balta zirga iejāj kaķis maisā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?