Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Blaumanis nonāca popielā

Latvijas Televīzijas gadumijas mistērija Lai dzīvojam, lai svinam! jau norises brīdī sociālajos tīklos izraisīja asas diskusijas gan par izvēlēto žanru, ko daudzi nodēvēja par skolas popielu, gan Rūdolfa Blaumaņa tēla izmantošanu populārā komiķa Andra Freidenfelda jeb Freda izpildījumā. Latvijas Televīzija programmu vērtēs nākamnedēļ. Šova izmaksas bijušas ap 50 000 latu, ko LTV sedza no reklāmas ieņēmumiem.

Ir vai nav Blaumanis?

TV šovs, kura producents bija Niks Volmārs, scenārija autore Dace Judina un režisore Svetlana Rudzīte, tika pieteikts kā veltījums Rūdolfam Blaumanim 150 gadu jubilejā. Tomēr, kā var spriest no skatītāju atsauksmēm, tieši Blaumaņa tēla sasaiste ar popielas tipa priekšnesumiem, kuros aktieri un dziedātāji nedziedāja paši, bet atdarināja pasaules popmūzikas zvaigznes fonogrammas pavadījumā, radījusi vislielāko apmulsumu. «Visaizvainojošāk, ka tas bija Blaumaņa gada sākums. Ja tas ir karnevāla tipa šovs, to var vērtēt dažādi, bet Blaumani daudzi ļoti mīl, un arī es šo raidījumu uztvēru personiski. Tas, kas tika rādīts, jau nebija Blaumanis, tas nebija izveidots tēls,» savu personisko viedokli Dienai pauda Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) priekšsēdētāja vietniece Aija Dulevska. Viņasprāt, daudz asprātīgāk būtu, ja Fredis būtu vadījis programmu pats savā tēlā. «Svetlanai Rudzītei ir bijuši daudzi ļoti labi šovi. Ir skaidrs, ka par nākamo gadu ir jāsāk domāt jau šā gada 2. janvārī,» iesaka A. Dulevska. NEPLP prasīs no LTV sniegt informāciju par raidījuma kvalitātes izvērtēšanu.

Mediju eksperte Anda Rožukalne norāda, ka šova kvalitāte pārspējusi vissliktākās priekšnojautas. «Blaumaņa mistēriju lielākā problēma ir pati ideja vai īstenībā - idejas trūkums. Lai cik labus aktierus un šovmeņus saliktu kopā, bez laba stāsta un stipra mugurkaula tas bija bezjēdzīgs savārstījums. Šis gadījums parādīja arī šovbiznesa izmisīgo stāvokli Latvijā, jo aktieri vai dziedātāji neatsakās no viņu spējas degradējošiem projektiem. Diemžēl arī lieli talanti nevar izglābt netalantīgu ieceri un atpalikušu gaumi,» norāda eksperte. Arī viņa problēmu saskata LTV piedāvātajā R. Blaumaņa tēlā: «Vilšanos pastiprināja Blaumaņa profanācija. Cilvēki tomēr mīl Blaumani, bet tie, kas par viņu neko daudz nezina, pēc šī šova domās, ka rakstnieks bijis prātu izkūkojis dīvainis. Daudziem vienkārši sāp sirds un gribas dusmoties par rakstnieka izķēmošanu.» Komponists Raimonds Pauls raidījumu nav skatījies, bet atgādina, ka iepriekšējos gados Vecgada raidījumi veidoti ļoti savlaicīgi, lai tie būtu gatavi jau septembrī. Muzikoloģe Daiga Mazvērsīte portālā Diena.lv netaupīja skarbus vārdus: «Kādreiz Jaunajā gadā rādīja Ielūdz Raimonds Pauls vai Paulovīziju, kas bija normāli raidījumi. Kad es Blaumaņa mistērijā ieraudzīju, kā Raimonda Vazdika izķēmo Eniju Lenoksu, man tā likās kā svētuma zaimošana! Vai Dita Lūriņa atdarina Pinku... [..] Nemaz nerunājot par aptaukojušos kordebaletu.» Kritiķe uzskata, ka režisorei un redaktorēm būtu jāatsakās no honorāra. Portāls ir.lv raksta, ka raidījuma veidošanai kopējais atlīdzības fonds ir Ls 32 000, savukārt par iepirktajiem pakalpojumiem LTV maksājusi Ls 15 000, par iepirktajiem materiāliem - Ls 11 000. Producents Niks Volmārs atzinis, ka producentu grupa Uzmanības laikmets saņēmusi Ls 2000 pirms nodokļu nomaksas un par šo summu bez paša N. Volmāra strādājuši vēl divi cilvēki.

Sola vērtēt pēc nedēļas

Latvijas TV sniegtā informācija par radošās komandas atlasi liecina, ka N. Volmārs uzaicināts, jo pierādījis sevi vērienīgu pasākumu producēšanā, bet scenārija autores D. Judinas iecere «pēc vairāku scenāristu apzināšanas» atzīta par saistošāko. Populāro pasaules estrādes zvaigžņu parodijas ir režisores S. Rudzītes ideja: «Raidījums netika veidots kā popiela, bet gan kā parodijas žanrs, karnevāls.» Aktieris Ģirts Ķesteris, kurš piedalījās šova ierakstā, pašu raidījumu nav redzējis aizņemtības dēļ un nezina, vai to centīsies katrā ziņā noskatīties. Viņš pieļauj, ka šādu raidījuma formātu, kurā aktieri paši nedzied, noteicis finansējums, jo ierakstīt dziesmas ir laikietilpīgāks un dārgāks process. «Piedaloties šādos pasākumos, ne vienmēr ir garantēts rezultāts, bet aktieriem tā tomēr ir iespēja nopelnīt,» izteicās Ģ. Ķesteris. Latvijas TV vēl nav vērtējusi raidījumu Lai dzīvojam, lai svinam! un vērtējumu sniegs pēc detalizēta programmas satura un mākslinieciskā izvērtējuma, kas notiks nākamajā nedēļā, pastāstīja LTV1 direktore Baiba Šmite, piebilstot: «Skatītāju viedokļi un gaumes ir dažādas, bet, protams, viedokļos un komentāros ir jāieklausās un jāatlasa būtiskais.» Pēc provizoriskajiem TNS Latvia datiem, LTV1 gadumijas programma ir līdere starp Latvijas televīziju programmām, un to skatījušies vidēji 160 000 skatītāju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?