Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Boksa mačs ar čali Šleseru

Žurnālists un publisko debašu Kas notiek Latvijā? vadītājs Jānis Domburs tāpat kā sportists, izejot laukumā, apzinās, ka jebkurā brīdī pastāv iespēja tikt savainotam. Sporta traumas viņam gan nedraud, lielāks ienaidnieks esot stress.

Stress sakāpinās trešdienā pirms raidījuma?

Es tā neteiktu. Tas ir primitīvs uzskats, ka trešdiena ir notikums. Stress var būt ceturtdienā, kad pēc raidījuma saņemu daudz komentāru, kad pašam ir pārdomas par to, kas ir izdarīts un kas nav. Stress var būt jebkurā citā dienā. Kameru un tiešraides ārprāta drebuli izslimoju 1994.-1995. gadā, kad bija mans pirmais TV posms. Šobrīd stress saistīts ar nežēlīgu koncentrēšanos, lai atcerētos, sagrupētu, analizētu lietas. Es tāpat kā mūziķis trenējos katru dienu, iespējams, koncertu man nav daudz, bet pārdzīvojumi nav mazāki.

Kā cīnāties ar stresu?

Ir visāda veida relaksācijas, no kurām veselīgo ir mazāk nekā neveselīgo. Viena iespēja ir puslīdz veselīga ironija. Ļoti patīk, kā savulaik man teica viena ārste: «Varu jums nolasīt lekciju par veselīgu dzīvesveidu, bet no tās nebūs jēgas. Saprotu, kāds jums ir darbs un dzīvesveids. Bet varbūt - mazāk pīpējiet un vairāk dzeriet!» Ja runājam par paaugstinātu asinsspiedienu, šis padoms ir ar dziļu jēgu. Savukārt cits dakteris teica - Francijā, kur liels vīna patēriņš, asinsvadu slimību skaits ir viszemākais, visaugstākais ir aknu cirozei. Ar mani nav tik ļauni, jo tās cisternas, ko Grodums ir izdzēris, daudziem nespīd izdzert, mani ieskaitot.

Pīpējat arī?

Jā! Nelietoju vienīgi narkotikas. Tās pat mēģinājis neesmu, jo, ja alkohols ir paredzama lieta - zinu, kā apreibšu un kas notiks, tad, lietojot citus veidojumus, īsti nevar zināt, kā būs. Ar pīpēšanu ir tā, ka 20 gadu laikā man smēķēšanas periodi mijušies ar nesmēķēšanas. Varu nodzīvot perfektu dzīvi, sev kaut ko aizliedzot, mokoties, bet man šķiet, ka cilvēku vairāk maitā netīra sirdsapziņa, nevis netīras plaušas vai kuņģis.

Vai jums ir recepte sirdsapziņas tīrībai?

Nav man tādas. Dzīvoju tā, kā iekšēji jūtu. Ja kaut kam neredzu jēgu, tad to nedaru. Jau nākamajā dienā varēju aiziet un izdod policijai visu, ko zinu par Neo, bet es uzskatīju, ka man tas nav jādara. Sirdsapziņa to arī teica - būtu ļoti nelietīgi iet un viņu izdod. Ja viņš būtu sācis taisīt cūcības, tad, protams, izdotu, bet viņš tā nedarīja.

Raidījumā dažreiz knapi valdāties, lai neļautos emocijām. Kas tomēr liek piebremzēt?

Ja pasekotu līdzi franču debatēm, tad saprastu, ka raidījumā Kas notiek Latvijā? kaislību nekad nav bijis. Raidījums ir absolūti personisks - tā šo projektu esmu sācis un no tā neatkāpšos. Tas ir par manu valsti, man tās lietas sāp. Protams, jāievēro profesionālie kodeksi, bet tas nenozīmē būt aukstai zivij. Ja es domāju, ka Jānis Urbanovičs studijā ir bezkaunīgs, tad es tā saku, nevis sēžu un izliekos, ka tā nedomāju. Ja ir reizes, kad man jāpaceļ balss, lai kādu apklusinātu, es to daru - piemēram, Ainārs Šlesers ir čalis, ar kuru savādāk nevar. Es viņu uztveru kā sportistu, kurš māk boksēties tā un ne savādāk. Austrijas žurnālisti Cilvētiesību tiesai Strasbūrā pierādīja, ka nosaukt Austrijas kancleru par idiotu bija pamatoti. Šis ir tas pats gadījums - es aizietu līdz jebkurai Strasbūras tiesai un pierādītu, ka man ir pamats tā rīkoties.

Agrāk spēlējāt basketbolu, vai to vēl darāt?

Pēdējos divos gados, kopš pārrāvu Ahilleja cīpslu, basketbolam nopietni vairs neesmu pievērsies. Esmu palaidies slinkumā, arī tenisu vairs nespēlēju. Tā kā dzīvoju ārpus Rīgas, man ir iespēja paskraidīt pa mežu, jau maijā atklāju peldēšanas sezonu. Tas ir viss, ko daru.

Esat bijis seksīgo vīriešu topā. Vai tas neuzliek pienākumu būt vienmēr formā?

Nē, tas neuzliek. To uzliek vēlme justies labi. Saprotu, ka pēc 10-13 gadiem pienāks vecums, ja pienāks, kad būs piespiedu kārtā jāpāriet uz golfu vai tam radniecīgiem sporta veidiem. Tāpēc vajadzētu sevi turēt formā. Bet vienīgā lieta, ko ielāgoju, ir pirts. Esmu pārliecināts, ka pirts un baseins var atrisināt gan stresa radītās, gan fizioloģiskās problēmas. Pirms vairākiem gadiem sporta dēļ sāpēja ceļi, izgāju pārbaudes, un visi varoņi ar Valdi Zatleru priekšgalā teica - jāgriež. Sāku iet pirtī un apmeklēt baseinu, drīz vien sajutu, ka viss ir kārtībā.

Veselīgi ēdat?

Man nav un nekad nav bijis ģimenes ārsta. Toties man ir daudz draugu ārstu - līdz ar to, ja ir kāda problēma, tad zvanu draugam. Tas ir nepareizi, iespējams, es labošos, iespējams - ne. Zinu, ka man ir paaugstināts asinsspiediens, bet holesterīna nav. Vai tāpēc es dzertu mazāk kafijas? Nē! Tāpat man šķiet muļķīgi, ja ēšana cilvēkam nesniedz baudu. Ēdu visu, ko gribu, un kad gribu.

Daudz slimojot?

Raidījumam rit desmitais gads, veselības dēļ to neesmu vadījis vienu mēnesi, jo gulēju slimnīcā. Bijis arī cits posms - gulēju slimnīcā, bet tik stipri rāvos uz studiju, ka dakteri, neskatoties uz Hipokrāta zvērestu, mani palaida, par ko esmu pateicīgs. Ar mani ir tāpat kā ar sportistiem -jāpiedalās sacensībās arī slimam. Tas mans risks un atbildība, man naudu par to maksā.

Es turos pie veselīgā cinisma - ja gribi sasmīdināt to augšā, tad sāc plānot savu dzīvi. Tāpēc jādzīvo nost - dari tā, kā jūties! Ēd, dzer! Ja gribi piedzerties, piedzeries!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?