Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Britus satrauc radikāļa atbrīvošana

Britus šokējis tiesas lēmums neļaut deportēt uz Jordāniju 51 gadu veco islāma radikāli Abu Katadu. Tiesa apmierinājusi A. Katadas apelācijas prasību pret deportāciju, bloķējot Lielbritānijas valdības gadiem ilgos centienus izsūtīt no valsts vīrieti, kurš uzskatīts par starptautiskā teroristu tīkla Al Qaeda nogalinātā līdera Osamas bin Ladena tuvāko palīgu Eiropā un dēvēts par bīstamāko ekstrēmisma sludinātāju visā Lielbritānijā.

Vīrietis otrdien atbrīvots no cietuma, taču viņam noteikti stingri ierobežojumi, baidoties no draudiem sabiedrībai. Sludinātājs drīkst pavadīt ārpus mājas tikai astoņas stundas dienā, viņam pie kājas piestiprināta elektroniskās uzraudzīšanas ierīce, turklāt policija viņu novēros 24 stundas diennaktī. Radikāļa uzraudzīšana izmaksās vairāk nekā piecus miljonus mārciņu (4,39 miljoni latu) gadā.

Valdība ir sarūgtināta par tiesas lēmumu un sola panākt A. Katadas deportēšanu. «Viņam nevajadzētu atrasties šajā valstī, viņš ir bīstams,» telekanālam ITV uzsvēra vicepremjers Niks Klegs. «Viņš gribēja kaitēt mūsu valstij, un šī valdība darīs visu iespējamo, lai panāktu, ka viņš tiek deportēts uz Jordāniju.»

A. Katada pēdējos septiņus gadus pavadījis cietumā Lielbritānijā, lai gan apsūdzības šajā valstī viņam nav izvirzītas. Vīrietis Jordānijā vainots vairāku sprādzienu organizēšanā, un viņam aizmuguriski piespriests mūža ieslodzījums. Lielbritānija gadiem cenšas viņu deportēt, taču tiesas to liedz, norādot, ka vīrietim Jordānijā netiks nodrošināta godīga tiesa. Jau gada sākumā Eiropas Cilvēktiesību tiesa bloķēja lēmumu izdot sludinātāju, norādot, ka Jordānijā viņš varētu tikt spīdzināts. Jaunākajā spriedumā britu tiesa uzsvēra, ka vīrieti nevar izdot, jo pret viņu varētu tikt izmantota informācija, kas iegūta, spīdzinot citus radikāļus.

Lielbritānijas sarūgtinājumam par tiesas lēmumu pievienojās arī Jordānija, kuras izteiktās garantijas, ka A. Katadam tiks nodrošināta taisna tiesa, nespēja mainīt tiesnešu lēmumu, vēstīja raidsabiedrība BBC.

A. Katada Lielbritānijā ieradās 1993. gadā. Vīrietis aizturēts 2002. gadā pēc tolaik spēkā esošā pretterorisma likuma, kas ļāva aizdomās turamos ievietot cietumā bez apsūdzībām. Pēc likuma atcelšanas 2005. gadā A. Katada atbrīvots, taču pēc dažiem mēnešiem atkal arestēts, lai izdotu viņu Jordānijai. ANO radikāli iekļāvusi ar 2001. gada 11. septembra terora aktu rīkošanu saistīto personu sarakstā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?