Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Buru ielā sabrukušās ēkas ēnā

Koka ēkas kāpņu telpas sabrukšana Buru ielā 9 sestdienas vakarā sagādāja daudz nepatīkamu brīžu ne tikai šīs, bet arī kaimiņu mājas iedzīvotājiem. Cilvēkiem nācās pamest mitekļus ļoti īsā laikā, atgriezties tajos šobrīd nevar, bet iedzīvotāju lielākais sašutums ir par to, ka visu svētdienu nenotika aktīva darbība, lai bīstamo situāciju novērstu. Ēkas apsaimniekotājs Rīgas namu pārvaldnieks (RNP) norāda, ka vispirms jāveic ēkas tehniskā stāvokļa apsekošana, kam piesaistīts gan RNP nolīgts neatkarīgs būveksperts, gan Rīgas pilsētas būvvaldes eksperts.

Pašu vaina

Adrese Buru iela 9 piešķirta trim 1900. gadā būvētām koka mājām, no kurām viena savulaik pēc ugunsgrēka nojaukta. Palikušajos divos korpusos 13 dzīvokļi ir privatizēti, bet 16 pieder pašvaldībai, Dienai stāsta Rīgas domes pārstāve Dzintra Āboliņa. Daļa no īrniekiem, kas dzīvoja pašvaldības dzīvokļos, reģistrēti dzīvokļu rindas 8. reģistrā, pretendējot uz izvietošanu citos mājokļos saistībā ar nama nodošanu kapitālajam remontam. Turklāt pēc ēku apsekošanas 2013. gada nogalē secināts, ka to stāvoklis ir ļoti slikts, un domes Mājokļu un vides departaments uzdevis RNP nostiprināt ēkas un izsūknēt no pagrabstāva gruntsūdeni, kas tur regulāri uzkrājas. Ja privatizēto dzīvokļu īpašnieki būtu piekrituši veidot uzkrājumu remonta veikšanai, pašvaldība par saviem dzīvokļiem arī veiktu attiecīgas iemaksas, taču dzīvokļu īpašnieki RNP piedāvātajai tāmei nav piekrituši un no uzkrājuma atteikušies. No Dz. Āboliņas teiktā gan var noprast, ka RNP darbinieki būtu varējuši aktīvāk sadarboties ar iedzīvotājiem, pierādot remonta nepieciešamību.

Tagad, pēc tam kad eksperti novērtēs, vai ēkā vispār drīkst ieiet, tur ieradīsies domes Dzīvojamo telpu apsekošanas komisija. «Tagad gaidām ekspertu slēdzienu. Ja tajā konstatēs, ka ir notikusi stihiska nelaime, dome sniegs palīdzību gan īrniekiem, gan privatizēto dzīvokļu īpašniekiem, nodrošinot pagaidu apdzīvojamo platību. Ja komisija lems, ka ēku var atjaunot, pašvaldība var piešķirt vienreizēju pabalstu dzīvokļu remontam, slēdzot vienošanos ar īrniekiem un īpašniekiem,» skaidro Dz. Āboliņa. Pašlaik iemītnieki, kuri to vēlējās, izmitināti dienesta viesnīcā Graudu ielā, taču bija arī tādi cilvēki, kuri no šīs iespējas atteicās. RNP pārstāve Santa Vaļuma Dienai solīja, ka drīzumā RNP sasauks ārkārtas kopsapulci mājas iedzīvotājiem, kurā lemtu par tālākajām darbībām. Viņa apstiprināja jau iepriekš izskanējušo informāciju, ka mājas kopējais parāds ir ap 23 tūkstošiem eiro, bet pret sešiem īpašniekiem uzsākta tiesvedība par parāda piedziņu. No rēķiniem sadaļa par uzkrājuma veidošanu ēkas remontam izņemta pēc dzīvokļu īpašnieku pieprasījuma.

Cieš kaimiņi

Taču neapskaužamā situācijā nonākuši blakus esošās ēkas Buru ielā 11 iedzīvotāji. Viņi nekādā veidā nav vainojami pie notikušā, taču iespējamās bīstamības dēļ seši cilvēki evakuēti arī no šīs ēkas. Buru ielas 11 iedzīvotāja Vizma Grundule Dienai stāsta, ka troksnis, kas liecinājis par kaimiņu mājas ugunsmūra deformāciju, atskanējis jau pēc plkst. 19. Kā zināms, evakuācija no ēkas notika apmēram četras stundas vēlāk, kad iebruka divstāvu mājas kāpņutelpa. «Ja mūris būtu gāzies mūsu mājai virsū, būtu upuri. Pašvaldības policisti jau strādā godam un uzrauga, lai cilvēki neietu bīstamajā zonā. Tomēr avārijas novēršana notiek ļoti lēni. Svētdien vispār nenotika nekas, neviens nerūpējās, lai mēs ātrāk varētu atgriezties savos dzīvokļos, laikam svinēja 8. martu,» min V. Grundule. Viņa no iespējas piecas dienas dzīvot kopmītnē atteikusies.

Par saviem kaimiņiem Buru ielā 9 V. Grundulei maz kā laba sakāms, jo ēkā mitinājušies arī bijušie cietumnieki un faktiski bezpajumtnieki, daudzi īrnieki patiešām bijuši lielos parādos, tāpēc māja, pēc Vizmas kundzes vārdiem, «nolaista necilvēcīgi» - lieveņi sabrukuši, tualetes pārplūdušas, bet pamati izpuvuši tāpēc, ka pagrabā ilgstoši skalojušies gruntsūdeņi. V. Grundule zina arī stāstīt, ka senākos laikos ar gruntsūdeņiem problēmu bijis mazāk, taču to līmenis cēlies kopš Salu tilta uzbūvēšanas. Tāpat kaimiņiene savulaik dzirdējusi runas, ka ēkas Buru ielā 9 paredzēts nojaukt un uzbūvēt privātu daudzdzīvokļu namu. Iespējams, arī šādu runu dēļ mājas iedzīvotāji nav steigušies ar naudas ieguldīšanu remontos.

Dz. Āboliņa zināja stāstīt, ka RNP patlaban pasūtījis kokmateriālus un starp ēkām būvēs koka sienu, kas varētu pasargāt 11. nama iedzīvotājus no blakus ēkas sienas brukšanas. Precīzi pateikt, kad vismaz kaimiņmājas iedzīvotāji varēs atgriezties savos dzīvokļos, neviens gan nevar, tiek vienīgi solīts darīt visu, lai tas notiktu drīz. Būvvaldes pārstāve Jūlija Samuilova Dienai arī solīja, ka šīs iestādes eksperts savu atzinumu par ēku stāvokli varētu sniegt tuvākajās dienās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?