Lēnām, bet nepiekāpīgi tuvojas diena, kad radio nama durvis aiz tevis aizvērsies pēdējo reizi. Parasti tas ir sāpīgs brīdis, kad dzīve, var teikt, jāpārkārto uz citām sliedēm. Vai esi tādam pavērsienam gatava?
Varbūt var teikt, ka jaunajā dzīves posmā es ieeju nesteidzoties. Visos laikos svarīgāka par naudu man bijusi brīvība. Tagad, kad darbā vairs nav jābūt regulāri, esmu pilnīgi neatkarīga un pārlaimīga. Ceru, ka manī nekas nesalūzīs. Savu brīvību izmantoju aizgūtnēm.
Piemēram, kā?
Kaut vai mazdēlam Kristeram gatavojot vienkāršas, bet gardas zupas. Gaišreģe Vanga teica, ka augošam organismam zupa ir ļoti nepieciešama. Man gatavošana nav laika nosišana, bet radošs process. Turklāt visgaršīgākās zupas iznāk nevis no dārgiem, bet gan ļoti vienkāršiem produktiem.
Kādreiz tu man stāstīji par savu Tibetas vingrojumu kompleksu.
Neesmu kaislīga vingrotāja, bet man ir problēmas ar muguru, tāpēc jau ilgus gadus ik rītu jaunu dienu sāku ar vingrojumiem. Neatceros vairs, kā ieguvu šo vingrojumu aprakstu, bet tie izpildāmi, vēl gultā guļot, un aizņem tikai kādas desmit minūtes, toties pilnībā atjauno asins riņķošanu organismā. Nereti šos vingrojumus papildinu ar sarežģītākiem, ko iemācījos Vaivaru un Druskininku rehabilitācijas centrā.
Kas vēl ietilpst tavos ik rīta veselības pasākumos?
Norīvēšanās līdz vidum ar vēsu ūdeni. Nedaru to tik cēli kā Ziņģīte, tas viss man vēl priekšā, bet, ja nenorīvējos, liekas, ka neesmu pamodusies. Vasarā ar mazdēlu tieši no gultas plikām kājām skrienam dārzā pa rasu.
Pie jūsu mājas ir daudz bērzu.
Dažādas sulas dzeram visu ziemu, bet šopavasar rakstnieks Jānis Lejiņš, kas dzīvo netālu, un mans brālis Andrians Kukuvass apgādāja mūs ar bērzu sulu. Rīkojām īstas sulu kūres!
Veselīgi dzīvot Jūrmalā noteikti ir vieglāk nekā Rīgas centrā, kur aiz durvīm nav sava dārza un svaiga gaisa.
Mans grieķu vectēvs bija ļoti iecienījis pieneņu lapiņas. Arī man tās garšo. Salasu pilnu vašbļodu, noplaucēju, saplucinu, pieleju olīveļļu, citronskābi, klāt pievienoju visu ko citu pavasarīgi zaļu - maigās gāršas, virzu, ceļmallapiņas, lokus, dilles, nedaudz krējuma un kefīru -, lieliski garšo! Tas mums ir īsts pavasara gardums. Tikai viens trūkums - pēc sagatavošanas no tās pilnās vašbļodas tik vien iznāk kā neliels trauks, ko uzlikt galdā. Dārzā mums pašiem izaug tomāti, gurķi, ir garšaugu dobes. Ar zemenēm gan tā švakāk.
Vai gaļu lietojat uzturā?
Desas un gaļa ir tas vienkāršākais, ko var ēst. Jau sesto gadu ar meitu Diānu ievērojam Lieldienu gavēni, kas ilgst sešas nedēļas. Agrāk gavēņa laikā, sajūtot šašlika smaržu, mutē saskrēja siekalas. Taisnību sakot, šogad pirmo reizi gavēņa laikā mani nemaz nevilka uz gaļu. Varbūt tāpēc, ka mums ļoti garšo zivis. Tās te pieved no Ragaciema, vai pati nopērku tirgū. Manai radio kolēģei ir sava zemnieku saimniecība, tāpēc piens, biezpiens un krējums jau ilgus gadus mums ir tieši no gotiņas, nevis no veikala. Taču vispār man garšo viss, vieglāk ir pateikt, kas negaršo.
Kas negaršo?
Bērnībā mani laikam pārbaroja ar sutinātiem ķirbjiem. Tiem nevaru virsū skatīties.
Un kas ļoti, ļoti garšo?
Karpu galerts. Skābu kāpostu zupa. Visi kompoti, ko pārdod veikalos. Ķirši un zemenes neierobežotos daudzumos. Kopš pagājušā gada, kad ar Diānu bijām manu vecāku dzimtenē Grieķijā, esmu liela krabju cienītāja. Saldētus tos var nopirkt arī Latvijā. Gribi recepti? Sagriez krabjus ripiņās, apviļā miltos, cep olīveļļā, uzkaisi garšvielas, un labu apetīti. Viegli, veselīgi un garšīgi. Vēl garšo pēc vectēva receptes gatavoti cepti baklažāni. Grieķi ēd viegli, jautri un veselīgi, un visus apstaro saule, kas man ļoti patīk.
Latvijā var izlīdzēties ar solāriju.
Šad tad mazliet ar to grēkoju, bet aizvien retāk. Sauli nevar aizstāt nekas, lai ko arī neteiktu par tās staru kaitīgumu. Galvenais, nevajag pārspīlēt.
Kā uz tavu ēstgribu iedarbojas stress?
Graujoši. Barikāžu laikā es, mājās pārnākusi, varēju apēst veselu pannu ar ceptiem kartupeļiem, rīvētiem mārrutkiem un marinētām sēnēm. Par laimi, tādu traku situāciju tagad nav daudz.
Tu dzīvo vidū starp jūru un Lielupi. Vai uz jūru bieži ej?
Līdz pludmalei jāiet 15 minūtes. Agrāk, ja vien nebija tiešais ieraksts, varēju pat darbu nokavēt, bet jūru peldsezonā neizlaižu nevienu dienu, jo man ļoti patīk peldēt, un to peldamo dienu mums nav nemaz tik daudz.