Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Būvēs līdzās pilskalnam

Zaļi, ar zālienu un citiem augiem noauguši jumti, zīmuļveida tornīši, kokgriezumu mežģīnes pie logiem - tāda arhitektoniski pievilcīga būve pacelsies blakus Rēzeknes vēsturiskajām pilsdrupām. Austrumlatvijas radošo pakalpojumu centrs Brāļu Skrindu ielā 16 būs pirmā lielākā par Eiropas Reģionālā fonda (ERAF) līdzekļiem (5 miljoni latu) būvētā sabiedriskā ēka Rēzeknē, kur paredzēts iekārtot jauniešu un skolēnu interešu izglītības centru, restaurācijas un radošo industriju darbnīcas, semināru telpas, tūrisma informācijas centru un suvenīru veikalus.

Pēc būvnieku ieceres, darbiem jābeidzas pēc 11 mēnešiem, taču Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas (VKPAI) speciālisti ir pārliecināti, ka tik īss termiņš nav reāls, jo pirms būvdarbu sākšanas šajā nozīmīgajā vietā noteikti jāveic arheoloģiskā izpēte. Kā uzsver VKPAI Arheoloģijas un vēstures daļas vadītāja Sandra Zirne, tā ir Rēzeknes viduslaiku priekšpils teritorija ar bagātīgu kultūrslāni, kas vēl nekad nav pētīts, tāpēc arheoloģiskā izpēte varētu ilgt pāris mēnešu, bet, ja atklāsies interesantas vēstures liecības, vēl ilgāk.

Nopietns kultūrslānis

Purvainajā ieplakā blakus pilskalnam, kur paredzēts būvēt centru, patlaban aug reti krūmāji un atrodas pilsētnieku nelikumīgi iekārtotie mazdārziņi, taču tā ir divu svarīgu valsts nozīmes arhitektūras un arheoloģijas pieminekļu - Rēzeknes pilsdrupu un Rēzeknes viduslaiku pils - aizsardzības zona. Arheoloģiskie izrakumi Rēzeknes pilskalnā pēdējo reizi veikti tikai 1980.-1982. gadā arheologa Ēvalda Mugurēviča vadībā. Tad tika konstatēts, ka viduslaiku pils ierīkota latgaļu vēlā dzelzs laikmeta (IX-XII gs.) pilskalna vietā, iegūts gandrīz 300 senlietu, vairāk nekā 3500 keramikas lausku un citas liecības, kas apstiprina to, ka XV un XVI gadsimtā Rēzekne bija viens no svarīgākajiem vācu ordeņa nocietinājumiem pie Livonijas austrumu robežas. Rēzeknes priekšpils teritorijā varētu tikt atrasts aizvēstures, viduslaiku un agro jauno laiku kultūrslānis, tāpēc pirms būvniecības būtu nepieciešams noskaidrot iespējamā kultūrslāņa raksturu, veicot pārbaudes izrakumus, kuru rezultāti noteiktu turpmākās izpētes nepieciešamību un raksturu. Pieminekļu sargus satraukuši būvnieku iecerētie termiņi. «Tas nav reāli, es gribētu ticēt, ka pašvaldība, kas ir pasūtītājs, to saprot,» saka VKPAI Latgales reģionālā inspektore Ināra Juškāne.

Investīcijas attīstībai

Rēzeknes pilsētas domes Attīstības nodaļas vadītājs Jurijs Petkevičs atzīst, ka vieta Austrumlatvijas radošo pakalpojumu centra būvei neesot izvēlēta nejauši, jo pilskalna un Rēzeknes upes tuvums varētu būt interesants gan ēkas nākamajiem saimniekiem, gan arī tūristiem. Netālu no šejienes atradīsies arī nākamās jaunās būves - koncertzāle un gājēju iela. Arī arhitekta iecere esot veiksmīga, jo ieslīpie, ar zāles, šajā gadījumā ilgi ziedošo laimiņu segumu apaudzētie jumti iederēsies pilsētas vēsturiskajā ainavā. Kā uzsvēra J. Petkevičs, šis projekts Rēzeknei ir ļoti nozīmīgs arī tajā ziņā, ka pašvaldības līdzfinansējums tā īstenošanā ir tikai 430 000 latu, savukārt finansējums no Eiropas Reģionālās attīstības fonda ir vairāk nekā pieci miljoni latu. Šajā ekonomiskajā situācijā tās ir lielas investīcijas, kas ļaus sakārtot pilsētvidi, darot to pievilcīgāku gan pašiem rēzekniešiem, gan pilsētas viesiem.

«Mēs apzināmies šīs vietas vēsturisko nozīmi, taču pašvaldībai nav līdzekļu, lai paši veiktu arheoloģisko izpēti, tāpēc ietvērām to kā obligātu nosacījumu potenciālajam būvniekam. Vai termiņi ir reāli? Paskatīsimies, vai tajā vietā vispār kaut kas ir. Ja nekas īpašs netiks atrasts, būvniecību varēs sākt ātrāk,» saka J. Petkevičs.

Ināra Juškāne gan ir pārliecināta, ka šīs teritorijas arheoloģiskā izpēte varētu nest interesantus atradumus, tāpēc aicina arī sabiedrību rūpīgi sekot projekta gaitai. «Mēs piekāpāmies šai būvei uz vēstures rēķina, jo Rēzeknē jau nemaz nav tik daudz brīvu vietu celtniecībai, taču ar stingru noteikumu, ka arheoloģiskajai izpētei jābūt nopietnai, jo arī patlaban, apstrādājot mazdārziņus, ir visādi atradumi. Ja būs pārkāpumi, inspekcija šo projektu apturēs,» saka VKPAI inspektore.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?