Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +16 °C
Smidzinošs lietus
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Ceļš uz visurieni

Pirms Kristas Bellas koncerta, kas svētdien notika klubā Palladium Rīga, biju noskaņots skeptiski. Dziedātājas septiņu minūšu videoklipi, kas veidoti erotiskā autorkino estētikā, uzdzina skumjas, taču kurš atteiksies no iespējas klātienē dzirdēt un redzēt mākslinieci, kura tiek pasniegta kā Deivida Linča mūza.

Ikoniskais režisors biedējis un sajūsminājis kinogurmānus ar seriālu Tvinpīka, filmām Gumijgalva, Ziloņcilvēks, Zilais samts, Mežonīgie sirdīs, Malholanda ceļš u. c. Mūža otrajā pusē viņš ir pievērsies popmūzikai, Deivids Linčs ir Kristas Bellas debijas soloalbuma This Train producents un visu dziesmu līdzautors. Viņa vārds tiek minēts visos Kristas Bellas publicitātes materiālos - no tā tiek izspiestas visas mārketinga sulas. Nav brīnums, ka svētdienas vakaru koncertzālē Palladium bija nolēmuši pavadīt dziedātāja Linda Leen, šovmenis Andris Freidenfelds, fotogrāfe Karlīna Vītoliņa, mākslinieks Ritums Ivanovs, režisore Ināra Kolmane, kinoeksperti Dita Rietuma un Viktors Freibergs.

Būt Deivida Linča mūzai ir atbildīga un pat bīstama misija, var teikt, ceļš uz nekurieni. Pirms 90. gadu beigās notikušās liktenīgās tikšanās ar režijas klasiķi Krista Bella savā dzimtajā Teksasā dziedāja čigānu svinga grupā 8 1/2 Souvenirs. Lai radītu albumu This Train, režisoram un dziedātājai bija nepieciešami 14 gadu. Šā diska kompozīcijas skan Kristas Bellas un viņas pavadošās grupas Black Book Angel turnejā. Koncertā tās sniedz daudz pārliecinošāku un pozitīvāku iespaidu nekā ierakstā, savukārt, skatoties klipus, mūziku vispār uztvert ir grūti, jo virsroku ņem erotiski akcenti - Krista Bella ar mistisku sejas izteiksmi eksponē savu apbrīnojamo ķermeni. Šo video autors nav Deivids Linčs, un to nevar noslēpt, viņš noteikti būtu izdomājis kaut ko artistiskāku un mežonīgāku.

Uz skatuves gan Krista Bella pārvēršas par stihiju. Pirmkārt, viņai ir interesanta, klausītāju atmiņā paliekoša, dziļa balss, kas dažkārt ir līdzīga citai rudmatainai popmūzikas dievietei - Florensai no grupas Florence + The Machine. Otrkārt, Krista ir sieviete noslēpums, mēs par viņu īsti neko nezinām, un šī noslēpumainība apbur - tā vairs nav Deivida Linča kultivētā, iestudētā mistērija, bet pašas Kristas Bellas personiskais ierocis. Dziedātāja izpilda alternatīvo popmūziku ar asām blūza garšvielām, taču viņa necenšas radīt hitus - Kristas un Deivida Linča kopīgi sacerētās kompozīcijas apdzīvo telpu ārpus komerciālā radio FM diapazona, kā arī ārpus Linča kinopasaules.

Rīgas koncerta programmu māksliniece izrotāja ar ļoti dinamisku un spēcīgu amerikāņu alternatīvā roka giganta Beka dziesmas Black Tambourine versiju, kā arī XX gadsimta vidus populāro šlāgeri Black Coffee, kuru savulaik izpildīja Sāra Vona, Pegija Lī, Ella Ficdžeralda, Rejs Čārlzs, Mariana Feitfula un daudzi citi. Noslēgumā izskanēja Kristas un viņas grupas Black Book Angel oriģināldziesma Blood. Tas ir tilts, kas savieno Deivida Linča producēto materiālu ar Kristas autorprojektu - elektronisko popmūziku, ko viņa sacer ar savu grupas biedru Daču Rolu.

Pēc koncerta pajautāju Kristai Bellai, vai rakstīt tik intensīvi emocionālas dziesmas, kādas ir sanākušas viņai kopā ar Deividu Linču, ir kaut kas līdzīgs romantiskām attiecībām. Dziedātāja neaizdomājoties atbildēja: «Atrast attiecības ir daudz vienkāršāk nekā ideālu līdzautoru! Sadarbība ar Deividu Linču man ir ļoti dārga. Rīgā bija fantastisks koncerts. Es Deividam regulāri ziņoju, kur es esmu un kā man iet. Viņš patiesi vēlas, lai katrs koncerts būtu tāds kā šovakar. Viņam tas ir svarīgi.» Savam aizbildnim viņa kaunu nedara.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?