Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Celtnieks izmēda likumu

«Vai nu ievēro darba aizsardzības prasības, vai nestrādā vispār!» - vēstī uzraksts uz plakāta līdzās kādam būvobjektam Pierīgā. Līdzīgs atgādinājums iederētos pie Valsts darba inspekcijas (VDI) ēkas Rīgā, Krišjāņa Valdemāra ielā, kuras fasādes balkoni pašlaik tiek renovēti. Būvdarbu teritorija ir norobežota, un likums paredz tajā ievērot darba aizsardzības prasības - lietot atbilstošu aprīkojumu un individuālus aizsardzības līdzekļus.

Taču, kā novēroja Diena, pat strādājot pie VDI - iestādes, kas valstī atbildīga par darba aizsardzības likumu ievērošanas kontroli -, būvnieki nebaidās pārkāpt likumu un pret ķiveres lietošanu izturas kā pret formalitāti. Kāds celtnieks strādāja bez tās un, tikai pamanījis sev pievērsto uzmanību un to, ka pārkāpums tiek iemūžināts, nozuda aiz stūra un pēc mirkļa atgriezās ar spilgti zaļu ķiveri galvā.

Fotogrāfijas, kurās pārkāpums fiksēts, Diena nosūtīja VDI, kas sākusi izmeklēšanu. Iestādes pārstāvis Uģis Kozlovskis, komentējot situāciju, atzīst - lai arī celtniecības uzņēmuma darbinieki pie VDI ēkas ir kā zem lupas, jau vairākkārt fiksēti pārkāpumi: «Ir skumji, ka lielākas bailes rada inspektors soģa tēlā nevis risks iegūt kādu smagu traumu. Tas parāda attieksmi pret savu veselību. Kamēr baidīsies no inspektora, nevis no iespējama nelaimes gadījuma, tikmēr nekas nemainīsies.» VDI pārstāvis arī norāda, ka tikai ar sabiedrības līdzdalību un pārkāpumu fiksēšanu iespējams mainīt uzskatus par darba aizsardzības un darba tiesisko jautājumu svarīgumu.

Slinkuma upuri

VDI ēkas balkonus atjauno SIA Babītes būve, kas izvēlēta iepirkuma kārtībā, līguma kopējā summa ir 78 tūkstoši eiro ar PVN. Ar uzņēmuma pārstāvjiem Dienai sazināties neizdevās; par darba aizsardzību regulējošo normatīvo aktu pārkāpšanu tam draud brīdinājums vai naudas sods, kas konkrētajā gadījumā var sasniegt 70-700 eiro. Darba aizsardzības speciālists, SIA Darba aizsardzības administrācija vadītājs Jevgēnijs Oboļevičs norāda, ka būvnieku vidū arvien izplatītāka ir tendence ieviest iekšējās sankcijas par darba aizsardzības prasību neievērošanu: «Piemēram, ģenerāluzņēmēji piemēro sankcijas apakšuzņēmējiem, arī darba devēji soda pašus darbiniekus - ja alga pārsniedz minimālo, pārkāpuma gadījumā no tās var ieturēt konkrētu summu vai, piemēram, neizmaksāt bonusus.» Speciālists skaidro, ka ķiveres lietošana esot drošības minimums: «Pārkāpumi visbiežāk notiek slinkuma dēļ - slinkums uzlikt ķiveri vai, veicot kādus darbus, aiziet pēc palīginstrumenta. Cilvēks subjektīvi pieņem lēmumu neievērot darba aizsardzības prasības, taču nepiedomā par celtniecības specifiku - kādu brīdi viņš strādā vienā vietā, bet pēc piecām minūtēm - jau citā, kur notiek paaugstinātas bīstamības darbi.»

Nelaimes gadījumu skaits darbavietās arvien palielinās. Šogad darbā gājuši bojā 33 cilvēki, liecina pēdējā VDI apkopotā statistika, trešdaļai no viņiem iestājusies dabiskā nāve. Pērn šajā laika posmā miruši 14 nodarbinātie. Nedaudz gan samazinājies darbā gūto smago traumu skaits - 2013. gadā savainojās 150 cilvēku, šogad - 129. Dati rāda, ka priekšmetu uzkrišana ir viens no biežākajiem nelaimes gadījumu veidiem. Piemēram, šogad kādam būvniekam uzkrita ekskavatora kauss, vēl kādam palīgstrādniekam - koks. Dzīvībai bīstamu situāciju piedzīvoja kāds gados jauns metinātājs, kad, pārtrūkstot stiprinājumiem, cietušajam virsū uzkrita metāla konteiners.

Bīstami visiem

VDI apdzīvotais K. Valdemāra ielas nams ir valsts nozīmes kultūras piemineklis, tā tiesiskais valdītājs ir Labklājības ministrija, pārvaldītājs un apsaimniekotājs - VSIA Šampētera nams. Uzņēmuma valdes locekle Inese Muhka atklāj, ka sākotnēji bijis paredzēts atjaunot visu fasādi un nomainīt logus, taču līdzekļu trūkuma dēļ pēdējā brīdī nolemts renovēt tikai ielas pusē esošos balkonus, jo tie atradušies avārijas stāvoklī un apdraudējuši garāmgājējus: «Atsedzot balkonus, tika konstatēts, ka nesošās konstrukcijas ir neapmierinošā stāvoklī, turklāt tās ir saistītas ar iekštelpām. Atklāts, ka arī ielas fasādes dzega ir neapmierinošā stāvoklī un, iespējams, atlūzas birušas arī no tās.» Renovācijas darbi tikuši apturēti, un sasaukta būvsapulce, kurā pieņemts lēmums atsegt sijas balkoniem pieguļošajās iekštelpās, kuru stāvoklis izrādījies bīstams VDI darbinieku drošībai, tāpēc dažu darba vietas tikušas pārvietotas uz citām telpām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?