Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Cēsis ilgojas pēc ražotnēm

Rūpniecības uzņēmumu trūkums ir viens no visbiežāk minētajiem iemesliem, kāpēc Cēsu iedzīvotāji sajūt savas pilsētas panīkumu. Atšķirībā no netālu esošās Valmieras Cēsis nekad gan nav bijusi rūpniecības pilsēta. Daļa uzņēmumu, kas nodarbina Cēsu iedzīvotājus, atrodas kaimiņu novados, piemēram, kā kokapstrādes uzņēmums SIA Staļi - Priekuļos.

Pašās Cēsīs dominē mazie uzņēmumi, kuru īpašnieki nav pārāk aktīvi savu interešu lobētāji. Visi aptaujātie apgalvo, ka Cēsīs nav neviena dominējoša uzņēmēja, kas diktētu noteikumus pārējiem, un visi atzīst - jaunu ražotņu atvēršana pilsētai būtu ļoti svarīga.

Darbinieku var pietrūkt

Cēsu uzņēmēju klubs ir samērā neliels - no aptuveni 500-600 uzņēmējiem, kas reģistrējuši uzņēmējdarbību Cēsīs, aktīvi klubā darbojas ap 20. Apspriežot pilsētas attīstības plānu, atsaukušies tikai kādi desmit, neslēpj domes speciāliste komercdarbības attīstības jautājumos Laine Madelāne. Vaicāta par nozīmīgākajiem uzņēmumiem, viņa nosauc veikalu tīklu Solo, a/s Cēsu alus, bet kā strauji augošo - ķīmisko tīrītavu ķēdi Tīrības nams, kas darbojas arī citās pilsētās. «Cēsīs var darīt visu, kāju priekšā neliek, tikai dari,» saka veikalu Solo īpašnieks, SIA Beātus valdes priekšsēdētājs Uldis Kvants. Viņš pirms 20 gadiem sācis ar maizes ceptuvi, bet tagad ar zīmolu Solo pazīstami arī pieci veikali un divas kafejnīcas. Uzņēmējs pauž bažas, ka pilsētā cilvēku kļūst mazāk un sešos vakarā ielas ir tukšas. «Uztaisi lielu veikalu un domā - kam tu to visu taisi, cik tad te ir to mašīnu, kas braukā? Lieli ieguldījumi ir riskanti pat neatkarīgi no tā, ir konkurenti vai nav,» secinājis uzņēmējs, kurš pirms pusgada nodeva ekspluatācijā jaunu lielveikalu, investējot ap miljonu eiro.

Darbiniekus atrast Cēsīs neesot lielu problēmu un pēc Maxima atvēršanas neviens viņējais uz to nav pārgājis, stāsta U. Kvants. Uz ārzemēm gan brauc, bet ir arī tādi, kuri aizbrauc uz pāris mēnešiem sezonas darbos, piemēram, uz Vāciju gatavot Adventes vainagus vai Somiju lasīt ogas, bet pēc tam atgriežas. «Mēs esam tikuši melnajai strīpai pāri, bet Cēsu centrā, ejot pa Rīgas ielu, rokas nolaižas. Tur ir uzņēmēji, kas nomet kases aparātus un brauc uz Īriju strādāt,» stāsta U. Kvants. Toties Cēsu uzņēmēju kluba prezidents, SIA Cēsu tirgus valdes loceklis Arkādijs Suškins zina teikt, ka vairāki investori Cēsīs nav atvēruši ražotnes, jo citur cilvēki ir gatavi strādāt par daudz zemāku algu - to nosakot Rīgas tuvums. Ja rastos vajadzība pēc kvalificēta darbaspēka, iespējams, Cēsīs to atrast būtu grūti, atzīst medus ražotāja SIA Vinnis valdes priekšsēdētājs Uldis Rudmiezis. «Es neteiktu, ka Cēsis attīstās, drīzāk turpina vecās iestrādes,» viņš secina.

Plānotais neīstenojas

Viens no krīzes lieciniekiem Cēsu centrā ir bijušais tirgus, kurā tagad palikuši daži kioskiņi. Vecais tirgus laukums iznomāts SIA Marno J, kas tagad saucas Plus V, lielveikala celtniecībai, pie kura bija plānots arī tirgus, taču krīzes laikā plāni apstājušies. Kopš 2008. gada tirgus atrodas angārā nostāk no centra, par ko sastaptie tirgotāji pauda neapmierinātību, jo pircēju skaits samazinājies. Sākotnēji investori gribējuši būvēt trīsstāvu tirdzniecības centru ar pazemes autostāvvietu un Rimi kā enkurnomnieku, bet tagad visi priecātos, ja uzbūvētu kaut vai vienstāva veikalu. «Mums vēl ir laimējies, ka viņi neizraka būvbedri, kas stāvētu tukša,» saka A. Suškins. Vairāki Cēsu iedzīvotāji norāda, ka šeit lēni ienākuši lielie veikalu tīkli un tam par iemeslu esot domes pieprasītie ieguldījumi pilsētas infrastruktūrā. Tomēr domes izpilddirektors Andris Mihaļovs norāda, ka agrāk šādi ieguldījumi tiešām prasīti, bet pēdējos gados ne. Bēdīgā izskatā pilsētas centrā ir vairāki Cēsu Patērētāju biedrības īpašumi, arī kādreizējā universālveikalā puse no otrā stāva ir slēgta. Pēc iepriekšējā valdes priekšsēdētāja aiziešanas mūžībā nav izdevies ievēlēt jaunu vadītāju, viena balss pietrūkusi SIA Cēsu tirgus valdes priekšsēdētājam Mārim Bērziņam, bet būs nākamā vēlēšanu kārta.

Cēsu vecpilsētā liekas uzkrītoši, cik daudz komercplatību un arī dzīvokļu ir tukši, logos vīd uzraksti «Pārdod» un «Izīrē». Ap 20 īpašumu pieder NCH investīciju fondam. Tā nekustamā īpašuma attīstīšanas un pārvaldīšanas uzņēmuma SIA Domuss direktors Ralfs Jansons atzīst - īpašumi savulaik pirkti ar domu, ka Cēsīm ir visi priekšnoteikumi attīstīties, taču krīzes dēļ šobrīd īpašumus pat neesot vērts iznomāt - atdeve esot neliela. NCH piederošo ēku apsaimniekotājs Mareks Meļņiks precizē, ka fondam pieder ap 20 īpašumu, un atzīst - šobrīd nav ne vietējo, ne iebraucēju intereses par īpašumu pirkšanu vai nomāšanu. «Mēs esam teikuši gan uzņēmējiem, gan pašvaldībai, ka nomas maksa ir simboliska, ja tikai cilvēkiem ir idejas, ko darīt, bet tas nestrādā,» atzīst M. Meļņiks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?