Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Trešdiena, 25. decembris
Stella, Larisa

Cieti žāvētās un pepinātās

Inese Paklone

Protams, vasara Latvijā ir lieliska. Par to esmu pārliecinājusies, jūlijus nodzīvojot gan Daugavpilī, gan Jēkabpilī, gan Ventspilī. Mūsu vasarai ir arī liela gastronomiska vērtība, jo, pirmkārt, dārzos, laukos un mežos saaug viss, kam vien šajā laikā jāsaaug, otrkārt, vēl arvien atklājami lokāli un pārsteidzoši produktu izmantojumi.

Šogad Ventspils Rakstnieku mājas Zeltīte, atvaļinājumā aizejot, man paspēja izstāstīt kurzemnieces gudrību - ja uznāk vētra un tāpēc nedabū svaigas zivis, mērci kartupeļiem var droši taisīt arī no žāvētām - karstumā žāvētām jeb pepinātām. Un aizdevās uz Tērvetes pusi. Toties no Liepājas ieradās Sandra un sarūpēja tieši tādu ēdienu. To gan gatavoja Imants, taču Sandra teica, ka tieši tāpat kā viņas mammīte. Sacep sīpolus un burkānus, pieliek žāvēto zivi (parasti mencu, bet Sandra nopirka sviesta zivi) un pielej pienu (Imants lēja saldo krējumu). Šajā mērcē mērcē kartupeļus un ēd. Garša ir ļoti patīkama, jo saldenie burkāni brīnišķīgi sader ar dūmakaino zivi. Līdzīgu kurzemnieku mērci veido no taukos ceptām žāvētām reņģēm, piecepot miltus un skābo krējumu. Līdzīgs ir menciņš, tikai tur kūpinātu zivi, dilles un kartupeļus sacep kopā podiņā, krāsnī, nevis uz pannas.

Jūras svētku laikā brīvdabas muzejā jauna ģimene divos katlos pagatavoja un lielam baram ļaužu iedeva garšot citu man nezināmu brīnumu: rudzu miltu putru ar mērci no cūku taukos ceptas sālītas siļķes ar saldo krējumu. Abi ēdieni bija fantastiski garšīgi. To dēļ mainīju savu priekšstatu par nacionālo miltu putru uz mūžu un pilnīgi. Tikai, redz, tie milti pašiem jāsamaļ. Tik svaiga ēšana tagad varbūt iespējama kādā ārkārtīgi smalkā restorānā un par bargu naudu, bet ir gan tā vērta. Vai pašu mājās, jo ir tā vērta.

Saprotams, kur tad nu lai būtu zivis, ja ne piejūrā - vienalga, vai tās ir Baltijas butes (plekstes, lestes) vai laši, vai Usmas ezera raudas vai asari. Tomēr mans atklājums - piejūrniekiem tās zivis tāpat ne vienmēr pieejamas. Ne velti izdomājuši tik visādi lietot sālītas un žāvētas zivis - un tās dabūjamas arī tālāk prom no jūras. Turklāt, ja salīdzina mūsu ēdienus ar portugāļu un spāņu sālīto un kaltēto mencu ēdieniem, tad tie tālie mūsējiem blakus nestāv. Mūsējie ir sulīgi un dzīvi, jo žāvētajās zivīs sāls neizvelk visas sulas un siļķe arī sālīta ir trekna. Tāpēc patiesi ir jēga ēšanu dažādot ar it kā etnogrāfiskām, lai gan kādā novadā vēl arvien dzīvām receptēm - pat tad, ja tās skan tik dīvaini, kā man priekšpēdējā jūlija dienā Ventspils tirgū izstāstīja dārzeņu pārdevējs. Es teicu, ka pērku vēl zaļās cūku pupas vārīšanai gaļas zupā. Viņš teica, ka var vārīt arī piena zupā. Tāpat kā citus dārzeņus. - Tad tai piena zupā jāieliek cieti žāvēta bute - es savai sievai arī to iemācīju, tad gan zupa, gan bute atdzīvojas, viņš piebilda. Nu, nezinu, nezinu, vai pati to darīšu, tak citu gadu - ja kur tikšu tādai klāt, ēdīšu noteikti. Šogad iemācījos, ka ir vērts neatteikties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?