Tomēr pārmērīga sāls lietošana nav veselīga, jo var izraisīt asinsspiediena paaugstināšanos un papildu slodzi nierēm.
Cilvēkiem pēc 60 gadu vecuma sasniegšanas dienā ar uzturu vēlams uzņemt ne vairāk kā trīs gramus jeb divas trešdaļas tējkarotes sāls.
Šis daudzums ietver ne tikai to sāli, ko pieber klāt ēdienam gatavošanas procesā, bet arī to sāls daudzumu, kas jau ir maizē, sierā, gaļā un citos veikalā nopērkamajos produktos.
Sāls patēriņu uzturā var samazināt, ierobežojot sāļo produktu ēšanu - tās ir desas, cīsiņi, gaļas un zivs konservi, sālīta un kūpināta gaļa un zivis, sālīti dārzeņu konservi, sausās zupiņas, buljona kubiņi.
Nepārsāliet ēdienu!
Savukārt, pagatavojot maltīti, sāli tai labāk pievienot nevis vārīšanas vai cepšanas laikā, bet uzkaisīt jau sagatavotai.
Daudzi ir pieraduši ēst sāļu ēdienu, taču, lietojot mazāk sāls, labāk var izjust ēdiena dabisko garšu!
Mēģiniet uzlabot ēdiena garšu ar svaigiem vai kaltētiem garšaugiem un garšvielām, ar ķiplokiem vai sīpoliem.
Tāpat garšas uzlabošanai var izmantot cidoniju vai citronu sulu.*
* Veselīga uztura ieteikumi cilvēkiem, kas vecāki par 60 gadiem. Informācijas avots: Pacientu ombuda Seniora veselības ceļvedis