Tauki organismam dod enerģiju. Tomēr ne visi tauki ir labi veselībai. Ir labie tauki un tā saucamie sliktie tauki. Labie tauki, kuros ir nepiesātinātās taukskābes, atrodami zivīs, vistas gaļā, liesā liellopu gaļā un augu valsts produktos - augu eļļā, riekstos, sēklās. Vislabākais taukvielu avots ir augu eļļa - rapšu, olīvu, saulespuķu. Šīs eļļas var izmantot salātu pagatavošanai. Savukārt sliktie tauki sastopami treknā gaļā, speķī, sviestā, treknā pienā, krējumā. Jāņem vērā, ka piesātinātās taukskābes palielina holesterīna līmeni asinīs un veicina aterosklerozes attīstību!
Pārmērīgi daudz tauku var kaitēt sirdij un asinsvadiem, kā rezultātā var veidoties sirds asinsvadu slimības.
Lai samazinātu tauku daudzumu uzturā, ieteicams:
- gatavojot gaļu, noņemt visus redzamos taukus;
- lietot pienu ar samazinātu tauku saturu - 2%;
- arī krējumu lietot ar samazinātu tauku saturu - 15%;
- vēl vēlams samazināt ceptu produktu lietošanu uzturā;
- cepšanai ieteicams izvēlēties augu eļļu, nevis sviestu vai cūku taukus.
Ja seniors maz kustas, ir jāsamazina tauku patēriņš uzturā!*
* Veselīga uztura ieteikumi cilvēkiem, kas vecāki par 60 gadiem. Informācijas avots: Pacientu ombuda Seniora veselības ceļvedis