Atbild vīnzinis Einārs Lazdiņš: «Vīns, gluži kā cilvēks, piedzimst, izbauda savu bērnību, jaunības gadus, sasniedz pilnbriedu, mierīgas vecumdienas, galu galā lēnām noriet. Vīna ilgstošai uzglabāšanai ir nepieciešami īpaši apstākļi - optimāls temperatūras režīms 14°C, mitrums ap 65%, tumsa, bez vibrācijas ietekmes. Glabāšanai der izmantot speciālus vīna uzglabāšanas skapjus vai labu pagrabu. To, vai vīnu ir iespējams un vērts uzglabāt, arī nosaka vairāki apstākļi. Svarīgas ir vismaz četras lietas. Vīnogas šķirne, no kuras vīns ir radīts, cik labvēlīgi ir bijuši klimatiskie apstākļi ražas nobriešanai, vīnadārza augsne un ģeogrāfiskais novietojums, kā arī vīndara tehniskās iespējas un sava darinājuma filozofiskais redzējums. Komerciālie vīni, kas veikalos parasti maksā aptuveni līdz Ls 10, ir gatavi lietošanai uzreiz. Tos nav vērts ilgstoši uzglabāt, jo ilgtermiņā to īpašības nozīmīgi neuzlabosies.
Cik ilgi var glabāt vīnu
Gandrīz no katra ceļojuma atvedu mājās pa pudelei vīna, bet nekāda lielā vīna dzērāja neesmu. Tad nu jautājums - cik ilgi tos var uzglabāt? Vai uz mūsdienu vīniem var attiecināt teicienu «jo vecāks, jo labāks»?
Uzmanību!
Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.