Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Cilvēks apaļās brillītēs

Džons… Džons… Džons… Šis vārds un nevis The Beatles dalībniekam ne tik tuvu cilvēku parasti lietotais, daudz vēsākais Lenons Sintijas Lenones grāmatā par viņas bijušo vīru atkārtojas vai katrā teikumā. Tāpēc grūti būtu šiem memuāriem iedomāties kādu citu nosaukumu, jo autorei viņš tā arī nekļuva par pagātni, kas uz viņu vairs neattiecas, arī pēc tam, kad mūziķis Sintiju pameta, lai aizietu pie Joko Ono.

Grāmatas varoņa nāve no maniakālā pielūdzēja Marka Čepmena raidītajām lodēm 1980. gadā, ziņa par ko sasniedz Sintiju Lenoni grāmatas sākumā, viņai bija tikpat traģiska, kā kad būtu miris cilvēks, kurš vēl nupat ir bijis blakus. Bijusī sieva turpināja un joprojām turpina viņu pielūgt, un tas skan vai no katras rindiņas. Par spīti tam vai varbūt tieši tāpēc, ka grāmatas beigās viņa, apsverot, ko būtu darījusi, ja zinātu, kā izvērtīsies viņas attiecības ar Džonu Lenonu, rezumē, ka tad labāk «uzreiz būtu apgriezusies uz papēža un aizgājusi prom».

Tas izklausās nedaudz liktenim nepateicīgi un egoistiski -paziņot, ka viņa būtu labāk izvēlējusies «parastu» dzīvi, nevis iespēju kļūt par vēstures sastāvdaļu, kura būtisku laiku pavadījusi līdzās vienam no XX gadsimta izcilākajiem mūziķiem. No otras, sievišķīgi racionālās puses, šis aizvainojums ir saprotams, jo viņa ar savu un Lenona dēlu Džūlianu esot bijusi spiesta dzīvot diezgan pieticīgi (Sintija neizmantoja savas tiesības pretendēt uz pusi vīra īpašuma), turklāt nemitīgi sagremot preses un vairāku grāmatu sev ierādīto Lenona jaunības kļūdas lomu, kamēr mūziķis turpināja vairot leģendas statusu un bagātību. Tieši šis ir bijis iemesls, kāpēc viņa galu galā piekritusi rakstīt - «lai izstāstītu patiesību par Džonu un sevi».

Grāmatas lappuses, kurās aprakstīta «dzīve bez Lenona», ir rūgtuma, sevis žēlošanas un Lenona personības kritikas pilnas. Sievišķīgā skaudībā Sintija uzsver, ka Joko Ono bija izdevies iegūt pilnīgu kontroli pār Lenonu, kas Sintijai pašai abu kopdzīves laikā nebija izdevies. Toties aizkustinošie stāsti par romantisko iepazīšanos skolas solā, Lenona savdabīgo flirtu un milzīgo greizsirdību, izmisīgiem centieniem sameklēt telpas, kur netraucēti pamīlēties, un konservatīvo radinieku pretenzijām, kā arī drīzo The Beatles izveidošanos un pirmajiem skatuves soļiem padara šo grāmatu par unikālu vēstures dokumentu. Daudzas vērtīgas detaļas gan par Lenonu, gan pārējiem kvarteta dalībniekiem noteikti atceras un varētu izstāstīt viņa vienīgā šajā pasaulē. Un tai nekas cits neatliek, kā noticēt vai vismaz pieņemt šo visu kā patiesību. Patiesību, kas skatīta viena, slavenajam The Beatles dibinātājam, līderim un arī grupas izjukšanas iniciatoram tuva cilvēka acīm. Starp citu, abus ar Lenonu viņus vienoja arī tuvredzība - slavenās mazās apaļās Lenona brillītes ir liecība par viņa trūcīgajām un nevis aristokrātiskajām saknēm - tādas Anglijas valsts par brīvu dalījusi vājredzīgajiem, kuriem pietrūkst līdzekļu kārtīgu reibanu iegādei.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Grāmata

Sintija Lenone Džons
Apgāds Mansards

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?