Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Cīņa pret likuma garu

Tautas partija nesteigsies dot pavisam taustāmu ieguldījumu paplānā valsts budžeta papildināšanā. Administratīvās rajona tiesas lēmums, saskaņā ar kuru Tautas partijai bija valsts budžetā jāatmaksā vairāk nekā viens miljons latu, kurus Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) atzinis par pretlikumīgi saņemtiem un iztērētiem slavenajā 2006.gada priekšvēlēšanu pozitīvisma kampaņā, ir pārsūdzēts.

Nu jau vairāk nekā trīs gadi aizritējuši kopš brīža, kad Tautas partijas priekšvēlēšanu kampaņas vadīšanu Jurģis Liepnieks apvienoja ar «rūpēm» par sabiedrības tiesībām zināt, cik sajūsmināti daži sabiedrībā pazīstami cilvēki ir par Tautas partijas ministru paveikto. Sen zināms arī tas, ka Tautas partijas pozitīvisma kampaņu slavenā nodibinājuma Sabiedrība par vārda brīvību izpildījumā finansiāli balstīja neviens cits kā Andris Šķēle, kas šim veidojumam atvēlēja summu, kura trīsdesmit reižu pārsniedza likumā atļauto maksimālo ziedojuma apmēru. Taču, pārsūdzot tiesas spriedumu ar KNAB lēmuma izpildi, Tautas partija laikam turpina uzstāt, ka pozitīvisma kampaņai ar šo partiju nav nekāda sakara.

Šī ietiepība vedina domāt par apzinātu laika vilkšanu. Pirmās instances tiesā sūdzība par KNAB lēmumu likt Tautas partijai atmaksāt miljonu tika skatīta teju divarpus gadu, bet, kamēr tiks otrajai instancei cauri, šķiet, jau arī 10.Saeimas vēlēšanas būs aiz muguras. Turklāt, spriežot pēc KNAB interneta vietnē lasāmā ziedojumu saraksta, Tautas partijas kasē nemaz nav miljona, ko atmaksāt. Ja spriedums nebūtu pārsūdzēts, laikam jau nāktos iesniegt maksātnespējas pieteikumu.

Tādēļ nav brīnums, ka Tautas partija par sava pozitīvisma kampaņā izšķiestā miljona neatmaksāšanu cīnīsies līdz pēdējam un liks lietā visus spēkus, lai iestāstītu, ka galvenais jau ir likuma burts, nevis gars. Finanšu lietās Tautas partija allažiņ ir ļoti brīvi interpretējusi tieši likuma burtu. Pietiek atminēties kaut vai pirms 2001.gada pašvaldību vēlēšanām ņemtos bezprocentu aizņēmumus no Tautas partijas tā brīža elites pārraudzītā Politiskās izglītības fonda un Andrim Šķēlem pietuvinātā Edgara Šķendera vai 2002.gada sponsoru sarakstos atrodamās firmas, kuru darbības rādītāji lika domāt, ka šo kompāniju pastāvēšanas vienīgais iemesls ir vēlme ziedot Tautas partijai, nevis nodarbošanās ar reālu uzņēmējdarbību.

Tautas partijas devīze vienmēr ir bijusi «Mēs ticam reklāmai!». Tieši tādēļ Tautas partijas politiķi ir likuši lietā visu savu izmanību, lai kavētu vai pamatīgi mīkstinātu jebkuras likumdošanas izmaiņas, kas varētu mazināt iespējas vilināt vēlētājus ar Andra Šķēles solījumiem iztrenkāt piedzērušos celtniekus, Aigara Kalvīša omulīgo smaidu un partijas lokomotīvju kompetenci.

Nav nekāds pārsteigums, ka tieši Tautas partijas valdes locekles Vinetas Muižnieces vadītajā Saeimas Juridiskajā komisijā šobrīd iestrēguši Vēlēšanu likuma labojumi, bet Tautas partijas ekspriekšsēža Mareka Segliņa vadītā Tieslietu ministrija nesteidz virzīt uz Saeimu partiju finansēšanas likuma paketi, kurā saskaņā ar koncepciju būtu jāparedz ne tikai partiju finansēšana no valsts budžeta, bet arī būtiski ierobežojumi priekšvēlēšanu aģitācijai elektroniskajos medijos. Iemeslu, kādēļ šie likumi tiek kavēti, visticamāk, ir gaužām vienkārši. Tautas partijai varētu būt ļoti liela interese kaut kā atgriezties pie lokomotīvju principa, ja ne citādi, tad pārtaisot visu Latviju par vienu vēlēšanu apgabalu, un paturēt iespējas priekšvēlēšanu periodā dziedāt apmaksātas slavas dziesmas Tautas partijas sarakstā iekļautajām lokomotīvēm.

Iespējams, tieši ticība reklāmas spēkam ir iemesls, kādēļ Tautas partijas politiķi varētu nevēlēties, lai Vēlēšanu likumā tiktu precīzi noregulēts, kas notiek tad, ja Augstākā tiesa atceļ Saeimas vēlēšanu rezultātus. Tieši Tautas partijas un Latvijas Pirmās partijas un Latvijas ceļa priekšvēlēšanu apvienības pozitīvisma kampaņas tā saucamo trešo personu izpildījumā bija iemesls, kādēļ pēc 9.Saeimas vēlēšanām vairākas partijas vērsās Augstākās tiesas Senātā ar sūdzībām par vēlēšanu rezultātiem. Kur ir garantijas, ka līdzīgu sūdzību nebūs arī pēc 2010.gada vēlēšanām?

Jo īpaši tāpēc, ka par to, vai vispār izpildīts Augstākās tiesas Senāta blakuslēmums, ar kuru valdībai tika uzdots izveidot skaidru un nepārprotamu priekšvēlēšanu kampaņu kontroles mehānismu, kas nodrošinātu Latvijas Republikas Satversmē noteikto principu ievērošanu, var apšaubīt. Satversme taču saka, ka Saeima tiek ievēlēta vispārīgās, vienlīdzīgās, tiešās, aizklātās un proporcionālās vēlēšanās, bet par to, vai vēlēšanas, kurās atsevišķas partijas tiek ievēlētas parlamentā, pateicoties miljonos mērāmiem reklāmas budžetiem, noteikti var strīdēties. Ja ne par atbilstību pamatlikuma burtam, tad par atbilstību tā garam gan.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?