Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Cīņā pret opozīciju cieš bērns

Baltkrievijas opozicionāri uzskata, ka Aleksandra Lukašenko stingrās dūres režīma varas iestādes ķērušās pie Staļina laika metodēm pretinieku iebiedēšanai. Valdība dara visu iespējamo, lai savā aizbildniecībā paņemtu trīsgadīgu bērnu, kura vecāki atrodas apcietinājumā, jo abi 19. decembra vakarā piedalījās demonstrācijā pret A. Lukašenko uzvaru prezidenta vēlēšanās.

Eiropas Parlamenta deputāti trešdien pulcējās uz debatēm, lai apspriestu pēdējā laika notikumus Baltkrievijā. Savukārt A. Lukašenko oponenti vēlas, lai Eiropas Savienība (ES) izstrādātu jaunu stratēģiju attiecībām ar Minsku.

Meklē seksuālās slimības

Tūkstošiem cilvēku 19. decembra vakarā sapulcējās Minskas centrā, lai protestētu pret, viņuprāt, negodīgo A. Lukašenko uzvaru todien notikušajās prezidenta vēlēšanās. Demonstrācijas laikā notika daži incidenti, bet vairākums tās dalībnieku bija miermīlīgi noskaņoti. Tomēr pasākuma norises vietu aplenca simtiem milicijas īpašo uzdevumu vienības darbinieku, kuri ar brutālu spēku sāka protestētāju izdzenāšanu.

Likumsargi arestēja vairāk nekā 600 cilvēku, bet turpmāko 24 stundu laikā tika aizturēti arī septiņi no deviņiem opozīcijas prezidenta amata kandidātiem. Vēlēšanās otrajā vietā palikušais Andrejs Saņņikovs un viņa sieva žurnāliste Irina Halipa tika burtiski izrauti no personīgās automašīnas brīdī, kad sievietei notika telefonintervija ar Krievijas neatkarīgo radiostaciju Eho Moskvi. A. Saņņikovs saņēmis vairākus sitienus, un viņa advokāts apgalvo, ka vīrietim esot salauztas kājas.

Kopš dienas, kad laulātais pāris tika arestēts, I. Halipas māte Ļucina Halipa no viņiem nav saņēmusi nekādu ziņu. 74 gadus vecās pensionāres aizgādībā atrodas abu trīsarpus gadu vecais dēls Daņila, tomēr viss liecina, ka varas iestādes vēlas puisēnu viņai atņemt.

Dažas dienas pēc Daņilas vecāku apcietināšanas pie Ļ. Halipas vērsušās bērnu aizsardzības dienesta darbinieces, netieši brīdinot, ka bērns varēs palikt pie vecāsmātes tikai tad, ja neatklāsies, ka viņai ir finansiālas vai veselības problēmas. «Viņi [sociālie dienesti] uzskatīja, ka es neesmu pietiekami laba, lai pieskatītu mazdēlu,» sieviete stāsta britu raidorganizācijai BBC. «Vairākas dienas es skraidīju no iestādes uz iestādi, lai pierādītu, ka neesmu traka, nelietoju narkotikas un man nav seksuāli transmisīvo slimību.» Pat Daņilam veiktas asins analīzes, lai noskaidrotu vai viņš nav inficēts ar HIV un sifilisu.

Ļ. Halipa stāsta, ka viņa esot izgājusi visus medicīniskos un psiholoģiskos testus, varas iestādes vairākkārt pārbaudījušas viņas dzīvesvietu. Mēneša beigās tikšot paziņots Daņilas liktenis.

Pagaidām puisēns dienas aizvada ar vecmammu, kurai nepārtraukti jautā, kur ir viņa vecāki. Viņa Daņilam vēl nav teikusi, ka mamma un tētis ir cietumā, bet sacījusi, ka viņi esot devušies ceļojumā. Tomēr zēnam esot radušās aizdomas. «Ja mamma aizbrauca garā ceļojumā, kādēļ viņa neņēma mani līdzi?» mazdēls jautājis Ļ. Halipai.

Opozīcija apvieno spēkus

Kopš dramatiskajiem pēcvēlēšanu notikumiem Minskā Baltkrievijas Valsts drošības komiteja visā valstī uzmeklē un pratina cilvēkus, kuriem ir kaut mazākā saistība ar 19. decembrī arestētajiem.

Tas licis apvienot spēkus 16 valstī vadošajām demokrātiskajām organizācijām, kuras vēl pirms dažiem mēnešiem nespēja vienoties par vienu opozīcijas kandidātu prezidenta vēlēšanās.

Šonedēļ tika dibināta Baltkrievijas Demokrātiskās opozīcijas nacionālā koordinācijas padome, kuras uzdevums ir izplatīt vienotu viedokli Baltkrievijā un Eiropā, tā izdarot spiedienu uz A. Lukašenko valdību.

Organizācijas vadība vēlas lobēt ES dalībvalstu diplomātus, lai panāktu, ka Brisele sarauj oficiālās saites ar Minsku, atjauno ceļošanas ierobežojumus A. Lukašenko un viņa padotajiem, vienlaikus nostiprinot atbalstu Baltkrievijas nevalstiskajām organizācijām, raksta The New York Times. «Nevar būt dialogs ar režīmu, kamēr neatbrīvo visus ieslodzītos,» uzskata Eva Ņekļajeva, kuras tēvs Vladimirs kandidēja vēlēšanās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?