Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Cīnīsies par nozaru speciālistu algām

Pati būtiskākā ir Kultūras ministrijas (KM) padotībā un pakļautībā esošo valsts institūciju darbinieku atalgojuma celšana - to Dienai uzreiz uzsver ministrijas pārstāvji, runājot par nākamā gada budžeta prioritātēm. Lai gan KM, salīdzinot ar citām nozaru ministrijām, nākamā gada budžetā papildus neprasa daudz - aptuveni 34 miljonus eiro -, tomēr arī tai jāspēj izvirzīt skaidras prioritātes un pieprasījums būs jāsamazina. Pati ministrija gan patlaban šādas iespējas neredz.

Vispirms atalgojums

Ieceru nākamajam gadam KM ir daudz, jo jāsāk gan jauni projekti, gan jāturpina jau esošie. Tomēr kā galveno ministrija ir izvirzījusi nozaru speciālistu atalgojumu. Tam nākamā gada budžetā KM pieprasījusi aptuveni 2,9 miljonus eiro. Kā Dienai paskaidroja KM pārstāve Baiba Kauliņa, ministrija ar to vēlas izlīdzināt atalgojumu nozarē - mērķis ir samērot KM koncertorganizāciju, kora mākslinieku un orķestra mūziķu atalgojumu, kā arī teātru tehnisko darbinieku un pārējā personāla atalgojumu KM institūcijās kopumā. Patlaban kultūras darbinieku vidējais atalgojums ne tikai nesasniedz vidējo sabiedriskajā sektorā strādājošo darba samaksu, atsevišķās iestādēs dažām nodarbināto grupām ir pat tuvu minimālās algas līmenim. Šāda situācija nav atbilstoša tam ieguldījumam, ko sniedz kultūras darbinieki, un ilgtermiņā apdraud kultūras procesa uzturēšanu, uzsver nozares pārraudzītāji. Īpaši tas izpaužoties muzejos un arhīvos, kuros atalgojuma dēļ ir problēmas piesaistīt jaunus darbiniekus.

Tikai pie algu paaugstinājuma KM gan neplāno apstāties. Jau nākamgad ir jāsāk laikietilpīgi projekti, lai pienācīgi sagatavotos Latvijas valsts simtgades svinībām. Tam KM ir lūgusi ap diviem miljoniem eiro. Tāpat nākamais gads ir pasludināts par Raiņa un Aspazijas jubilejas gadu. Tāpēc līdzekļi ir nepieciešami dažādu pasākumu un projektu realizācijai. Tam gan ministrija neprasa daudz - nepilnus 590 tūkstošus eiro. Savukārt 3,5 miljoni eiro nepieciešami iesākto kultūras objektu atvēršanai un to satura radīšanai, tai skaitā Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunās ēkas uzturēšanai.

Kopumā KM papildu līdzekļus nākamā gada budžetā prasījusi 16 pozīcijām, un pati ministrija iespējas būtiskiem samazinājumiem pašlaik neredz. Finanšu ministrijā gan, tāpat kā runājot par citām nozarēm, Dienai uzsvēra, ka uzdevums samazināt pieprasījumus attiecas uz visām ministrijām, arī KM, bet par atbalstāmajiem pasākumiem lems valdībā.

Cer, ka nepievils

Kultūras darbinieku atalgojuma celšana visaktuālākā problēma ir arī nozares skatījumā. Latvijas Kultūras darbinieku arodbiedrību federācijas priekšsēdētājs Aldis Misēvičs Dienai pauda gandarījumu, ka arī ministrija beidzot atzinusi, ka darba samaksas jautājums patlaban ir prioritāte. Vēl septembrī notikusi tikšanās ar kultūras ministri Daci Melbārdi (NA), kurā panākta vienošanās, ka no šī jautājuma neatkāpsies. A. Misēvičs gan atbalsta arī pārējās ministrijas aktivitātes, taču norāda, ka tās būtu jārealizē pēc iespējām un svarīgi noturēt finansējumu vismaz pašreizējā līmenī.

Par atalgojumu runā arī Latvijas Radošo savienību padomes ģenerālsekretārs Haralds Matulis. Viņš Dienai piebilda, ka darba samaksa jāpalielina ne tikai valsts un pašvaldību sektorā strādājošajiem nozares darbiniekiem, bet arī pašnodarbinātajām radošajām personām. Tāpēc svarīgi ir iezīmēt finansējumu Valsts kultūrkapitāla fondam un tā modeļa maiņai. Pēc viņa domām, nākamgad jāsāk gatavošanās Latvijas simtgadei, jo to nevar atlikt uz vēlāku laiku, un būtu vēlams iezīmēt līdzekļus Laikmetīgās mākslas muzeja celtniecībai, lai nākamajā gadā to varētu vismaz sākt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ministrijas pieprasījums

Nākamā gada budžetā KM papildus prasa 34 140 725 eiro, no tiem:
6,4 milj. administratīvās kapacitātes stiprināšanai;
2 milj. valsts simtgades satura veidošanai;
3,5 milj. sākto kultūras objektu atvēršanai un to satura radīšanai;
0,6 milj. Raiņa un Aspazijas gada pasākumiem;
1,1 milj. nevalstisko organizāciju atbalsta sistēmas stiprināšanai;
2,3 milj. VKKF stratēģijas īstenošanai;
5,6 milj. darba tirgum orientētai kultūrizglītībai;
1,3 milj. Latvijas kultūras atpazīstamībai pasaulē;
2,9 milj. jauno tehnoloģiju izmantošanai;
1,9 milj. profesionālās mākslas piedāvājuma pilnveidošanai;
4,2 milj. infrastruktūrai.
Avots: KM

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?