Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Ciskudriļļošana kā kurjeram

Allaž Rīgas stāstiem ielās meklēju un atrodu rīdziniekus ar dzirkstījošām emocijām. Šoreiz ir citādi. Darbdienas pēcpusdienā Rīga ir nedaudz saskumusi un klusa. Bērni skolā, lielie darbos, sētnieki slauka rudeni. Tāda Rīga ir piemērota veloizbraucienam, jo ietves un brauktuve patukšas. Mans mērķis ir izmēģināt jauno velomaršrutu karti, ko izdevis Rīgas domes Satiksmes departaments, piesaistot Eiropas naudu.

Mazo ceļvedi par velti var dabūt vairākos veloveikalos un velonomās, tas ir arī izdrukājams no mājaslapas _www.rdsd.lv_. Es bukletu paņemu veikalā _Fans_, kur pārdevējs pastāsta, ka viņam vislabāk patīk Daugavgrīvas maršruts, jo tur ir bāka un Komētforta dambis, var novērot arī migrējošos putnus. Vien jānominas 46 kilometri. Ir vēl citi maršruti: 41 km līdz Doles salai ar dolomītu atsegumiem, 17 km līdz Beberbeķiem un tā 275 ha lielajam dabas parkam ar melno dzilnu un mazo mušķērāju. Ar fotogrāfu izvēlamies 9 km īso Āgenskalna izzināšanu, jo tas ir vienīgais, ko varam atļauties laika ziņā.

Suņi neguļ

Maršruts sākas pie Arkādijas parka. Buklets ziņo, ka parks ir viens no senākajiem ainavu dārziem Rīgā, 6,2 ha plašs. Prūsijas ģenerālkonsuls H.K.Vērmanis kāpas galā uzcēlis māju ar palīgēkām un siltumnīcu, kur auguši firziķi, aprikozes, vīnogas un retas palmu sugas. 1885.gadā dārzā uzcelts teātris, ierīkota bumbotava. Pēcāk parku nopirkusi Rīgas pilsēta. Tagad parkā redzami ar atslēgām apkarināti tilti un estrādes drupas. Vecmāmiņas, acis aizvērušas, tver sauli, pirms sākas dārgā siltuma sezona, māmiņas ar bērniem baro pīles. Jauks parks. Arī zīvim te patīk. Kāds vīrs maina vizuli. Esot noķēris tepat kanālā divas līdakas. Cik lielas? «Maziņas.» Kaķim? «Nē, pašam. Uzcepšu, tā garšīgāk nekā zupā,» viņš nosaka.

Tālāk gar Māras dīķi uz Ojāra Vācieša un Jāņa Akuratera muzeju, tad atpakaļ gar Uzvaras parku līdz tirgum, kas, izrādās, iepriekš atradies Meža ielā 4a. No tirgus dodamies uz vecā Āgenskalna ciemu. Lapu-Bišu-Augļu-Amālijas-Dobeles ielas apbūvi veido ēkas, kas galvenokārt tapušas XIX gs. un XX gs. sākumā. Pie kādas koka mājas Bišu ielā sērst divi vīri un viena sieva. Uz koka sētas baltiem burtiem rakstīts: Agens. Sieva stāsta, ka viņa dzerot piparmētru tēju, puiši - buljonu. Viņai esot četri bērni. Labprāt iepazīstinātu, taču dēls aizgājis pastaigāties, vīrs ar dvīnīšiem laukos un meita guļ. Vismaz suns Dambo ir nomodā, tāpēc viņa iznes mums to parādīt. Savukārt kaimiņš Eduards vēlas nofotografēties ar savu suni, vārdā Trunti. Vēlas, lai viņam pēcāk atsūta bildi. Kad jāraksta adrese, viņš sirsnīgi un nedaudz taisnojoties pastāsta, ka adreses sākums ir suņa Trunta vārds.

Bez veloērtībām

Āgenskalns, protams, ir skaists, un tā vien šķiet, ka, veidojot maršrutu, primārais bijis parādīt šo skaistumu. Otrā plānā palikušas veloērtības, cik nu par tādām Rīgā var runāt. Tā kā ielas ir patukšas, pārvietošanās grūtības nesagādā, tomēr jābrauc uzmanīgi: maršruts neved pa veloceliņu, Āgenskalnā ir daudz mazu pagalmu, no kuriem var izšauties automašīna vai kāds bērns. Gājēji kā allaž nav sajūsmā par velosipēdistiem uz ietves. Dažviet ietve ir tikai vienā ielas pusē. Pavisam aplami norādīts kā šķērsot Slokas ielu: no Medus ielas turpceļā un atpakaļceļā - no Zvanu ielas. Abas ielas Slokas ielu šķērso vietās, kur nav gājēju pārejas vai luksofora. Turklāt Slokas ielā ir dzīvīga kustība - abos virzienos drasē tramvajs un automašīnas. Vai tiešām lielo ielu nebija labāk šķērosot pie viesnīcas Maritim, kur ir gājēju pāreja? Tā taču ir tuvu, turklāt atpūtas velobraucienā nekur nav jāsteidzas, izvēloties taisnākos ceļus. Tam piekrīt Romāns Meļņiks, portāla veloriga.lv veidotājs. Ieteikt ielu šķērsošanu nepiemērotās vietās nav labi. R.Meļņiks teic, ka nevēlas kritizēt kolēģu veikumu, jo velomaršruti ir vajadzīgi, taču ne ar šādām kļūdām. «Iespējams, tas tāpēc, ka maršruta veidošanā piedalījušies kurjeri,» skaidro R.Meļņiks un bilst, ka kurjeriem lidošana pa ietvēm un lēkšana pa apmalēm lielā satiksmes plūsmā grūtības nesagādā. Arī veloriga.lv apsvēruši domu pieteikties konkursā veloceļvežu veidošanā, taču «mums nepietika tam spēka un laika, jo tas ir ļoti nopietns darbs». R.Meļņiks norāda, ka ceļvedī augstā līmenī jābūt kulturvēsturisko objektu aprakstiem. Nepietiek ar mājas celšanas gadu, mērķi un un to, kas tajā dzīvojis. Gribas zināt vairāk, arī neseno vēsturi.

Varēju labāk

«Primārais bija parādīt vērtīgus tūrisma objektus,» stāsta velomaršruta izstrādātājs Oļegs Stoļarovs, Latvijas Velo informācijas centra un SIA Velokurjers vadītājs. Viņš ceļvedī izmantojis arhitekta Pētera Blūma, pirmo Pārdaugavas veloekskursiju vadītāja, velomaršrutu. Pats arhitekts teic, ka, veidotāju uzrunāts, mīļuprāt piedāvājis plašākai publikai izzināt Āgenskalnu un tālāku atbildību neuzņēmies. Viņa ekskursijās Slokas iela tiekot šķērsota ar satiksmes regulētāju un karodziņu vicināšanas palīdzību.

Norādei, ka Slokas ielas šķērsošana velosipēdistam ir gana ekstrēma, Stoļarovs nepiekrīt. Esot gana mierīga. Veloceļveža veidotājs gan piekrīt, ka ielas šķērsošanu varēja novirzīt uz A.Grīna bulvāra gājēju pārejas. «Jau ceļveža atklāšanā teicu, ka tajā būs kļūdas. Es nepretendēju uz to, ka tas būtu ļoti labi paveikts darbs.» Tātad, jau veidojot bukletu, nepretendējāt uz kvalitāti? «Biju vienīgais, kas pieteicās to veidot. Atzīstu, ka termiņš veidošanai bija normāls un varēja ar šo darbu tikt galā labāk.»

Divas ačgārnas līnijas kartē nespēj sabojāt Āgenskalna skaistumu. Dodamies tālāk pa Ernestīnes, Margrietas un Kristapa ielu, ceļojumu beidzot pie Botāniskā dārza. Labi, ka maršrutā ir divas baznīcas, Mārtiņa un Svētās Trīsvienības pareizticīgo baznīca, kur palūgt mieru virs zemes, labu prātu gājējiem un velosipēdistiem, uz ielas sadzīvojot.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?