Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Citi vienkārši netika klāt

Tā jau sanāk - Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) vadītājs Andrejs Tiknuss Dienai apstiprina bažas, ka Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) rīkotajā ātrās palīdzības transporta iepirkuma konkursā varēja uzvarēt tikai viens pretendents - uzvaru guvusī SIA Rīgas sanitārā transporta autobāze. Pazīmes par to lasāmas IUB veiktajā iepirkuma procedūras vērtējumā. Ko tālāk darīt ar šo iepirkumu, nāksies izlemt premjeram kopā ar veselības ministra p.i. Lindu Mūrnieci (JL), IUB iespējamos risinājumus nav piedāvājis. L. Mūrniece iepirkumu ar premjeru sola pārrunāt šodien.

Premjeru Valdi Dombrovski (JL) interesēja, kā varēja rasties desmit miljonu liela atšķirība starp konkursa prognozēto līgumsummu 21,6 miljoniem latu un līguma galasummu 31,6 miljoniem latu. NMPD gan saka - iespējams, piecu gadu līguma gaitā tikšot iztērēta daudz mazāka summa, turklāt varbūt vajadzēs ne tikai 65, bet līdz 85 mašīnām. A. Tiknuss saka - nekad iepriekš nav redzēta tik liela - 30% - atšķirība starp prognozēto un beigu summu, taču tā varot būt. IUB iepirkuma procedūrā konstatējis citas nepilnības un pretrunas ar likumu.

Smagas prasības

Konkursa nolikums paredz, ka pretendentiem piedāvājuma atvēršanas brīdī jābūt ne mazāk kā 65 automašīnām, tām jābūt piešķirtam operatīvā transportlīdzekļa statusam un jābūt reģistrētām Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD). Šādas prasības ierobežo iespējamo pretendentu loku un ir pretrunā ar Publisko iepirkumu likuma mērķi. NMPD skaidrojis, ka uzvarētājam pakalpojumu jāsāk sniegt jau divas nedēļas pēc līguma slēgšanas un ka NMPD jānodrošina nepārtraukta medicīniskās palīdzības sniegšana. IUB par to raksta: «Pakalpojumu nepārtrauktības nodrošināšana nav pietiekams pamatojums konkurences ierobežošanai.» «Konkursu varēja jau plānot laicīgāk,» norāda A. Tiknuss.

NMPD Dienai sūtītajā atbildē raksta: «Stingri noteikti konkursa nosacījumi bija veids, kā NMPD maksimāli samazināja pasūtītāja risku vispār nesaņemt nepieciešamo pakalpojumu. (..) Jau pretendenta vērtēšanas laikā ir jāpārliecinās nevis tikai par vēlmi, bet arī spēju sniegt pakalpojumu.» Konkursa nolikumu izņēma 18 uzņēmumu, to skaitā daži starptautiski uzņēmumi, taču pieteicās tikai viens, un tas arī uzvarēja.

CSDD reģistrēti operatīvie ātrās palīdzības transportlīdzekļi ir Rīgas Sanitārā transporta autobāzei, pašā NMPD iekļautajam Katastrofu medicīnas centram, kā arī pašvaldību un slimnīcu mašīnas. A. Tiknuss saka - Latvijā vienīgais uzņēmums kam ar pietiekamu mašīnu skaitu bija uzvarējusī autobāze. Viņš arī šaubās, ka starptautisks uzņēmums konkursa laikā - divos mēnešos - būtu izpildījis visas prasības. «Mūsu skatījumā citi tur vienkārši netika klāt,» saka IUB šefs.

Jāpiesaista speciālisti

Rīgas Tehniskās universitātes profesors, Autotransporta institūta direktors Gundars Liberts saka - tik specifiskā iepirkumā konkursa nolikuma un tehniskās specikācijas gatavošanā bija jāpiesaista speciālisti no malas, kuri spētu izvērtēt, cik pamatoti ir pretendenta piedāvātie tarifi. Rūpīgi arī jāizvērtē, vai tomēr nevajadzēja iepirkt pašiem jaunas mašīnas, jo tas būtu lētāk, nekā pirkt pakalpojumu, saka G. Liberts.

IUB arī atklājis neatbilstību - konkursa nolikumā minēts, ka pretendentiem jānodrošina, ka pēc pasūtītāja papildu pieprasījuma transportlīdzekļi tiks aprīkoti ar papildu aprīkojumu, kas nav iekļauts tehniskajā specifikācijā. Par papildu aprīkojumu būtu jārīko jauns konkurss, uzsver IUB.

NMPD otrdien nosūtītajā vēstulē lūdz IUB sniegt viedokli par turpmākām darbībām saistībā ar iepirkuma līguma slēgšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?