Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Dabasgāzes tarifi patlaban mazinās

Siltumenerģijas tarifs, vismaz apkures sezonas sākumā, vairākās Latvijas pilsētās šogad būs mazāks, liecina aptaujāto ekspertu teiktais.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) pārstāve Daiga Reihmane atzīst, ka siltumapgādē vērojama tarifa samazināšanās tendence, un skaidro, ka uzņēmumiem, kuri kā kurināmo izmanto dabasgāzi, samazinoties gāzes tirdzniecības cenai, mazinās arī tarifi. Vienlaikus gan nevar aplēst vidējo samazinājuma apmēru, jo tarifs katram uzņēmumam noteikts individuāli, un to ietekmē ne tikai gāzes cena, bet arī uzņēmuma ražošanas izmaksas. Tarifi samazinoties arī pilsētās, kurās kā kurināmais tiek izmantota biomasa, jo siltumapgādes uzņēmumi, kuri strādā ar biomasu, savukārt modernizē siltumtīklus.

D. Reihmane gan aicina ņemt vērā, ka tarifs nav maksājums, to, cik liela būs maksājamā summa, nosaka patērētās siltumenerģijas daudzums ēkā. Piemēram, Rīgā ir regulatora noteiktais tarifs, taču apsaimniekotāja aprēķinātais maksājums par apkuri vai karstā ūdens sagatavošanu dažādos namos atšķiras.

SPRK pārstāve skaidro, ka individuālais maksājums veidojas, fiksējot kopējo nama patērēto siltumenerģijas apjomu, par kuru maksu aprēķina pēc tarifa un siltumapgādes piegādātājs izsniedz rēķinu apsaimniekotājam. Savukārt apsaimniekotājs aprēķina katra dzīvokļa maksājamo daļu, nosakot maksu par kvadrātmetru un maksu karstā ūdens sagatavošanai par kubikmetru, kā arī pierēķina pievienotās vērtības nodokli.

Uzņēmuma Latvijas gāze (LG) pārstāvis Vinsents Makaris stāsta, ka rūpnieciskajiem klientiem, kādi ir arī siltumapgādes uzņēmumi, šogad septembrī, salīdzinot ar pagājušā gada septembri, tarifs samazinājies par 8-9%. Samazinājums atkarīgs no patēriņa grupas, piemēram, Rīgas siltumam (RS) šis samazinājums ir 9%, savukārt, salīdzinot ar pagājušās apkures sezonas beigām, pašreiz spēkā esošais gāzes tirdzniecības tarifs samazinājies par 6-8%, uzsver V. Makaris. LG prognozes liecina, ka gāzes tirdzniecības cena saglabāsies nemainīga arī oktobrī un novembrī.

V. Makaris uzslavē siltumapgādes uzņēmumu norēķināšanās disciplīnu un apgalvo, ka «pēdējos gados apkures sezonu visi sāk bez parādsaistībām ar LG». Apkures sezonas otrajā pusē gan parādi veidojoties, bet siltumapgādes uzņēmumi kopā ar pašvaldībām meklējot risinājumus, jo sankcijas no LG puses var būt bargas - iespējama pat gāzes piegādes pārtraukšana.

Gaidāms, ka rīdzinieki gāzes cenu samazināšanos manīs, jo RS informēja, ka galvaspilsētā siltuma cena septembrī, oktobrī un novembrī būs par 10% mazāka nekā pērn.

RS arī atgādināja, ka pēdējos gados bijuši vairāki gadījumi, ka negodīgi ēku apsaimniekotāji un pārvaldnieki dzīvokļu īpašnieku veiktos maksājumus novirza citiem mērķiem, ilgstoši neveicot maksājumus komunālo pakalpojumu sniedzējiem. Tāpēc RS aicina dzīvojamo ēku dzīvokļu īpašniekus lielāku uzmanību pievērst apsaimniekotāju darba kontrolei.

Jēkabpils siltumapgādes uzņēmuma Jēkabpils siltums (JS) valdes priekšsēdētājs Aleksandrs Karpenko atzīst, ka siltumenerģijas tarifs apkures sezonas sākumā būs mazāks, jo Jēkabpilī tas piesaistīts gāzes cenai. JS arī gatavojot jaunu siltumenerģijas tarifu projektu iesniegšanai SPRK. Viņš stāsta, ka, salīdzinot ar 2009. gadā apstiprināto un pašlaik spēkā esošo tarifu, jaunajā varētu būt samazinājušās ražošanas izmaksas, bet paaugstinātais nodokļu slogs to nolīdzinās. Tādējādi iespējams, ka jēkabpilieši gāzes cenu samazinājumu savos siltuma rēķinos neredzēs. A. Karpenko piebilst, ka citviet siltumenerģijas tarifs samazinoties, pateicoties ražošanas modernizācijai, ko Jēkabpilī nav izdevies veikt finansiālu grūtību dēļ. «Uzņēmumam ir apgrozāmo līdzekļu trūkums, un divas trešdaļas no siltumtrasēm ir fiziski nolietojušās, tāpēc nepieciešama to nomaiņa,» atzīst JS vadītājs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?