Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Dalība eirozonā izmaksās miljonus

315 miljoni eiro - tik lielus līdzekļus Latvijai kā eirozonas dalībvalstij saskaņā ar valdības lēmumu nākamajos gados vajadzēs ieguldīt eirozonas valstu finansiālās stabilitātes fondā jeb tā sauktajā Eiropas Stabilitātes mehānismā (ESM). Tiesa - amatpersonas uzsver, ka šie ieguldījumi noteikti nav jāuztver kā slogs sabiedrībai vai arī maksa par krīzē nonākušo Dienvideiropas valstu izšķērdību, jo Latvija, iemaksājot naudu, kļūst par aizdevēju.

Turklāt Latvijas iemaksas ESM nekādā veidā neskars arī ikgadējos, Latvijas iedzīvotājiem tik nozīmīgos budžeta izdevumus vai ieņēmumus - naudu iemaksām valsts plāno aizņemties, kas ir iespējams, piemēram, ar valdības parāda vērtspapīru palīdzību.

Finanšu ministrijas Fiskālās politikas departamenta direktors Nils Sakss norādīja, ka pēc sākotnējiem aprēķiniem pirmajos piecos gados pēc iestāšanās eirozonā Latvijai ESM būs jāiegulda aptuveni 40,4 miljoni eiro jeb 28,4 miljoni latu katru gadu, bet pēc 12 gadu pārejas perioda atlikusī ieguldāmā summa veidos aptuveni 113 miljonus eiro jeb 79,42 miljonus latu. Līdz ar to kopējā iemaksu summa būs 315 miljoni eiro jeb 221,4 miljoni latu, viņš paskaidroja.

Papildus tam Latvijai pirmajos piecos gados pēc iestāšanās būs arī jāgarantē iespēja ESM piešķirt 1,56 miljardus eiro jeb 1,05 miljardus latu, bet divpadsmitajā dalības gadā - 2,4 miljardus eiro jeb 1,43 miljardus latu. FM ierēdnis uzsver - nav pareizi teikt, ka šī summa Latvijai ir jāsamaksā, jo to Latvijai vajadzētu iemaksāt tikai tad, ja ESM kādai valstij aizdotu visu maksimāli pieejamo summu jeb aptuveni 500 miljardus eiro un šī valsts nespētu to atmaksāt. Bažas par to, ka varētu piepildīties šāds scenārijs, ir niecīgas, jo ESM vadība rūpīgi vērtēs, cik liels ir aizdevuma risks un iespējamība aizdevumu saņemt atpakaļ, uzsver N. Sakss.

Viņš skaidroja, ka ESM ir līdzīgs Starptautiskajam Valūtas fondam (SVF), tikai ESM veido eirozonas valstis. Fonda ideja ir sniegt aizdevumu valstīm, kas nonākušas krīzē un tādējādi pārāk augsto procentu likmju dēļ nevar aizņemties starptautiskajos finanšu tirgos. ESM nodrošinās iespēju aizņemties par mazākām procentu likmēm. Attiecīgi šie 40,4 miljoni eiro, kas Latvijai no nākamā gada jāiegulda ESM, ir nevis izdevumi, bet gan ieguldījums pamatkapitālā, viņš norādīja, kuri neietekmē Latvijas valsts budžetu.

Arī premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība) uzsvēra, ka plānotās iemaksas ESM nekādā veidā neietekmēs Latvijas nākamo gadu budžetu, jo tās netiks attiecinātas uz budžeta izdevumu sadaļu un attiecīgi neskars budžeta deficītu un citām valsts vajadzībām pieejamo izdevumu apjomu.

Valdības sēdes laikā vienīgos iebildumus pret valdības lēmumu par Latvijas pievienošanos ESM pauda Tieslietu ministrija, kura norādīja -atbilstoši pastāvošajai praksei šāds tiesiskais akts būtu jāvērtē Saeimai. Tomēr šo iebildumu valdība noraidīja, norādot, ka Saeimai jebkurā gadījumā būs jāratificē līgums par pievienošanos ESM un nav lietderīgi nodot to Saeimas caurskatīšanai divreiz.

Jāmin, ka līdzīgi kā Latvijā, arī Igaunijā tās dalība ESM izraisīja neviennozīmīgu sabiedrības un amatpersonu reakciju - piemēram, valsts tiesībsargs lūdza augstāko tiesu izvērtēt, vai Igaunijas līdzdalība ESM atbilst tās konstitūcijai. Salīdzinājumam jāmin, ka Igaunijai jau līdz 2014. gadam ESM ir jāiemaksā 148,8 miljoni eiro, bet jāgarantē 1,302 miljardi. Nākotnē Igaunijai garantējamais apjoms pieaugs līdz aptuveni 1,8 miljardiem eiro. Lielākie ESM donori ir Vācija, Francija un Itālija, kurām tajā līdz 2014. gadam ir jāiemaksā attiecīgi 21,7, 16,3 un 14,3 miljardi eiro, bet jāgarantē - attiecīgi 190,02, 142,02 un 125,395 miljardi eiro. Iemaksas ESM ir jāveic arī krīzes skartajām Eiropas valstīm - piemēram, Grieķijai, Portugālei un Kiprai, no kurām līdz 2014. gadam fondam jāsaņem attiecīgi 2,25 miljardi, 2 miljardi un 157 miljoni eiro.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?