Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +21 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Dārznieki turpina rosīties arī rudenī

Linda Liepiņa

Katrā Latvijas iedzīvotājā ir arī dārznieka gēns - par to liecina puķpodi uz palodzēm, skaisti, ziedoši balkoni, bagātīgi jāņogu krūmi, kartupeļu talkas un piedalīšanās daiļdārzu konkursos. Latvijas Stādu audzētāju biedrības ik gadu rīkotās Rudens stādu parādes direktorei Sabīnai Altai pagaidām gan nav pašai sava dārza, bet uz mammas īpašumu viņa bieži vien aizved kādu stādu. «Mans dārzs ir uz balkona,» viņa smejas.

Rudens un pavasaris ir īstais laiks stādīšanai, un kur citur, ja ne uz gadatirgiem un stādu parādēm var doties gan pēc stādmateriāla, gan arī pēc padoma. Reizēm dārzu mīļi pēc interesantiem kociņiem vai krūmiem uz stādaudzētavām vai pie kolekcionāriem dodas gluži vai medībās. Taču kopumā dažādības meklējumi nu jau ir rimuši, jo praktiskais latvietis meklē to, kas viņa zemē vislabāk aug. Nosacīti Latvijā ir apmēram četras klimatiskās zonas, stāsta S. Alta. «Visprātīgāk ir iegādāties stādus tajās audzētavās, kas tuvāk mājām,» viņas padoms ir vienkāršs.

Šosestdien notiekošajā Rudens stādu parādē varēs stādus apskatīt, vērtēt un par tiem konsultēties, jo uz pasākumu sabrauks stādu audzētāji gandrīz no 80 saimniecībām. 20. septembrī nozarei stratēģiski zīmīgajā vietā - Bulduru Dārzkopības vidusskolas stādītajā un veidotajā dārzā - pulcēsies gan pārdot, gan pirkt gribētāji. Būs augļu koku, ogulāju, dekoratīvo koku un krūmu stādi, arī ziemcietes. Būs arī dārza preču tirgotāji, amatnieki un mājražotāji. Parādes apmeklētāji sezonas lielākajā dārzkopības pasākumā varēs ne tikai apskatīt un iepirkt stādus, bet arī piedalīties orientēšanās stafetē, atpazīstot dārzā augošos kokus, puķes un citus augus. Savukārt Latvijas Stādu audzētāju biedrība sveiks audzētājus, sakot viņiem paldies par ilgstošu dalību šajā pasākumā, kurā tiek piedāvāti tikai Latvijā audzēti stādi.

«Pasākums notiek dārzu rudens sezonas atklāšanas laikā,» teic S. Alta. Viņa novērojusi, kā mainās «mode» dārzu ierīkošanā. Bija vilnis, kad aktuāls bija ražojošais dārzs, pirms tam vairāk bija apzaļumošanas tendence, kad svarīgs pirkums bija skujeņi un kadiķi, tagad tiek meklēti krāsainu lapu un ziedu krūmi. «Rudens tirgus vairāk orientēts uz augļu kociņiem un ogulājiem, ko var pagūt iesakņot vēl šogad,» S. Alta norāda un stāsta - stādu audzēšana kā bizness Latvijā ir nostabilizējusies. Ja pirms 10 gadiem ikvienā stādaudzētavā varēja nopirkt gandrīz visu, patlaban tās ir specializējušās - vienas piedāvā košumdārza stādus, citas - augļu kokus, pat ļoti konkrēti: tikai, piemēram, smiltsērkšķus, ābeles, daudz un dažādus ogulājus. «Mūsējie ir malači! Ņemot vērā, ka stādaudzētājiem nav tāda atbalsta kā lauksaimniekiem, šī nozare ir ļoti aktīva,» stāsta S. Alta. «Arī pircēji ir ļoti izglītoti. Mācās kursos, lasa žurnālus un grāmatas, tāpēc zina, ko meklē, un iepērkas ar katalogiem rokās!»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?