Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +16 °C
Apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Datoru apgūst pat deviņdesmitgadīgie

«Es tagad sarakstos ar visu pasauli!» taujāta, kā veicas ar vasaras vidū apgūto datorprasmju pielietošanu dzīvē, braši teic Aina Rodriguez-Mata. Līdz šim viņa bijusi rekordiste - Lattelecom projektā Pieslēdzies Latvija! 93 gadus vecā kundze ar savu gadu skaitli pārspējusi pārējos astoņdesmitgadniekus un pat dažus deviņdesmitgadniekus, kas pieteikušies bezmaksas datorapmācībām un arī tās veiksmīgi apguvuši.

Kas mudina seniorus pat tik cienījamā vecumā ķerties pie jaunu zināšanu apguves informācijas tehnoloģiju lauciņā?

Tā ar tiem jaunajiem...

Dodamies uz Rīgas 37. vidusskolu, kur jau otro dienu mācās datoru lietot dažādu vecumu seniori.

Gaļina Teplašova, kura gan pie datora šeit nesēž savā dzīvē pirmās dienas, atklāti atzīst - mājās datoru mazliet izmantojot: «Kad meita pārnāk no darba, viņa mani pie tā nosēdina, visu saslēdz un tad varu lasīt ziņas un darboties ar internetu, to es jau protu. Bet meita no darba nāk nogurusi un mācīt man ko vairāk negrib. Zināt, kā ir ar tiem jaunajiem - viņiem viss notiek ātri. Parāda: tā, tā un tā! Un viss. Bet es nespēju izsekot līdzi. Abas zaudējam pacietību, un nekāda prieka no tādas mācīšanās vairs nav.»

Datorkursos starp saviem vienaudžiem tomēr vieglāk, jo skolotāja skaidrojot mierīgi, pacietīgi un visu palēnām, soli pa solītim. «Esmu novērojusi, ka svešus cilvēkus mācīt ir vieglāk, nav liekas nervozēšanas. Tāpēc meitai neko nepārmetu, jo kuram gan gribas pēc darba vēl ķerties pie skološanas?» mierīgi nosaka seniore.

Viņai ir 64 gadi, kundze ir pensijā. Un viņa arī cer iegādāties kādu lētāku datoru, lai pati kļūtu neatkarīgāka, lai nebūtu tuviniekiem jālūdz apmaksāt rēķinus. «Gribu ar visu tikt galā. Turklāt es baidos ar meitas datoru strādāt bez viņas klātbūtnes - pasarg Dies, kaut ko vēl sabojāšu, kaut ko saspiedīšu ne tā. Viņiem, jaunajiem, jau tur pilns ar visu kaut ko ielādētu un izlādētu...» bažas par savu kompetenci pauž kundze.

Viņa priecājas, ka jauniešiem tagad šīs prasmes iemāca skolā. Gaļinas kundze gan piebilst, ka viņas meita kompjūterlietas apguvusi pašmācības ceļā, un cer, ka šie kursi arī pašai būs lielāks stimuls «beidzot to lietu iemācīties».

Lai vairs nav bail

Kā liecina projekta realizētāju Baltijas datoru akadēmijas speciālistu pieredze, pats galvenais uzdevums šajās nodarbībās ir palīdzēt senioriem pārvarēt bailes no datora, kas raksturīgas lielākajai daļai pensijas vecuma cilvēku. Bailes pat tiekot raksturotas kā paniskas... Tāpēc apmācību metodika un mācību materiāli tikuši izstrādāti ar īpašu rūpību, vērā ņemot ne tikai apmācāmo zināšanu līmeni, bet arī daudzas datoru lietošanas praktiskās nianses. Lai arī triju dienu kursi ir šķietami īss laika sprīdis, padarīts tiekot daudz - sākot no datora ieslēgšanas, interneta lietošanas, līdz pat Skype un drošībai internetā.

Jana Buboviča, kura Rīgas 37. vidusskolā pasniedz nodarbības, stāsta, ka strādāt ar senioriem ir liels prieks. «Viņi ir ļoti centīgi! Lieli malači. Zināmā mērā ar gados vecākiem cilvēkiem strādāt ir pat patīkamāk. Viņi zina, ko grib, viņiem ir mērķis un priekšā uzdevums. Viņi paši uz to brīvprātīgi iet,» savus skolniekus raksturo pasniedzēja.

Tiesa, lai pa īstam iemācītos strādāt ar datoru, ar triju dienu kursu vis nepietiek. «Tas ir par maz. Senioriem ir daudz jautājumu, un pasniedzējam, kuram dotas tikai četras stundas dienā, nepietiek laika uz visiem atbildēt. Tomēr šīs apmācības kalpo kā labs pamudinājums,» saka skolotāja.

Turēties laikam līdzi

Paši seniori apliecina šāda projekta nepieciešamību - esot jāiet laikam līdzi. Galvenokārt pensijas vecuma ļaudīm ir nepieciešams sazināties ar bērniem, mazbērniem, jo daudziem tuvinieki vai draugi dzīvo ārzemēs. Gan e-pasta lietošana, gan Skype atvieglotu un padarītu lētāku sazināšanos. Otrs būtisks faktors ir iespēja rēķinus apmaksāt internetā. «Viņi taču grib būt jauni un moderni! Līdzvērtīgi jauniešiem,» uzsver Jana Buboviča.

Vecākā kundze Janas grupiņā ir astoņdesmitgadīgā Ņina Garškova. Pašai kompjūtera mājās vēl nav, un šī ir kundzes pirmā iepazīšanos ar «maģisko kasti». Ņiņa neslēpj - ir liela nedrošība: «Vispirms šajās nodarbībās mēģināšu saprast, vai vispār spēju to visu aptvert. Protams, apzinos, ka pilnībā datoru savā dzīvē neapgūšu. Bet šodien, apmācību otrajā dienā, jau ir sajūta - ja ļoti, ļoti grib, visu var iemācīties. Un, ja man mājās būs dators, varbūt pieteikšos otrreiz kursos.»

Pirmajos kursos galvenais esot apgūt pamatus un iemantot pārliecību par savām spējām - domā Ņinas kundze, kurai mazdēls dzīvojot Anglijā. «Ļoti gribas ar mazdēlu kontaktēties, jo meita ir mirusi. Mazdēliņš man tagad Anglijā mācās.»

Bet Valda Pabērza, kurai ir 73 gadi, pēc šovasar izietajiem kursiem ir iedvesmota. Mājās dators esot mazmazdēlam, un kundze ar to strādā ik dienu apmēram stundu pusotru. Ilgāk gan ne, citādi visa diena paiet kā nebijusi, bet vēl jāpalasa grāmata un jāpaskatās televizors.

«Sākumā gan grūti bija - zināju tikai, ka ir tāda pele un ir tāda bultiņa... Un ar to bultiņu tik grūti trāpīt! Bet tagad no rītiem palasu ziņas TvNetā, Delfos, pārbaudu e-pastu, pasēžu Draugos, tur skatos Vācijā dzīvojošā dēla bildes. Man tagad Draugos ir daudz radu un draugu saradies, arī bildes saliktas,» stāsta Valdas kundze. Vēl viņa internetu izmanto, lai apskatītos transporta kustības sarakstu. Bet esot arī kāds atklājums: «Man datorā ļoti patīk uzspēlēt kārtis! Ļoti interesanti, visiem iesaku mācīties. Man pašai vēl tikai pa Skype vajadzētu iemanīties.»

Vēl var pieteikties!

Ikviens interesents vecumā pēc 50 gadiem vēl var pagūt pieteikties Lattelecom organizētajām datorapmācības nodarbībām līdz pat oktobrim, zvanot uz Pieslēdzies, Latvija! bezmaksas tālruni 80000822, interesējoties savas pilsētas pensionāru biedrībās, kā arī atsaucoties uz pašu skolotāju publicēto kontaktinformāciju. Arī skolotāji, kuri vēlas iesaistīties projektā, aicināti zvanīt uz minēto tālruņa numuru.

Apmācības noslēgsies novembrī.

Mācības tiek organizētas nelielās grupās - līdz 14 dalībniekiem katrā. To ilgums ir trīs dienas, apmācībām veltot četras mācību stundas ik dienu.

Lattelecom sociāli nozīmīgais projekts Pieslēdzies, Latvija! norisinās ar LR Labklājības, Izglītības un zinātnes ministriju atbalstu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Par projektu Pieslēdzies, Latvija!

Lattelecom sociālā projekta Pieslēdzies, Latvija! bezmaksas datorapmācībām kopš maija pieteikušies jau 4500 senioru.
Apmācības līdz šim apmeklējuši 2700 seniori visā Latvijā.
Pērn līdzīgā projektā pirmās iemaņas darbam ar datoru un internetu apguva vairāk nekā 1500 senioru.
90% senioru apmācības vērtē kā interesantas un noderīgas, turklāt 85% vēlētos turpināt apgūt datorzinības.
Projekts turpināsies arī nākamgad.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?